SELVKRITIKK: Den ferske politidirektøren Øystein Mæland tar selvkritikk for at han opplyste om for høye dødstall fra Utøya i en uoversiktlig og kaotisk situasjon. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
SELVKRITIKK: Den ferske politidirektøren Øystein Mæland tar selvkritikk for at han opplyste om for høye dødstall fra Utøya i en uoversiktlig og kaotisk situasjon. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

- Jeg burde sagt at jeg «fryktet det kunne være 80 døde»

Politidirektør Øystein Mæland tar selvkritikk for å ha meldt for høyt antall drepte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politidirektør Øystein Mæland, politimester Anstein Gjengedal i Oslo og politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt holdt pressemøte i ettermiddag for å orientere om status en uke etter bomben i Regjeringskvartalet og skytetragedien på Utøya.

- Det er i dag nøyaktig en uke siden bomben i regjeringskvartalet og skytinga på Utøya. Det som har skjedd har vært helt unike i nasjonal og internasjonal sammenheng, sa politidirektør Mæland.

- Som politidirektør er det naturlig å gi honnør til den innsatsen som politiet har gjort så langt, men også de andre nødetatene.

- Det er naturlig i dag å understreke at selv om vi takker redningsmannskapene, er det de som er direkte berørt som først og fremst står sentralt i våre tanker i dag.

- Stolt Mæland sa at det umiddelbart etter angrepet ble gjort tiltak for samarbeid og koordinering.

- Vi har hatt daglige koordineringsmøter, det første hadde vi 01.00 natt til lørdag. Da møtte representanter for Oslo og Nodre Buskerud politidistrikt, PST og Kripos. Dette for å sikre ressurser på en slik måte at man har nok ressurser til de nødvendige oppgavene. Det har ikke vært mangel på ressurser, sier Mæland, før han skryter av dugnadsånden i politiet, der flere betjenter har meldt sin tjeneste fra ferie.

- Det er betryggende for meg som helt ny som politidirektør å se med selvsyn at til tross for de helt ekstreme anslagene, har våre systemer ikke knelt. Jeg har hele tiden følt meg trygg på at dette er en oppgave vi er i stand til å løse.

- Jeg er stolt av innsatsen til norsk politi, det merker vi også på tilbakemeldingene vi får fra publikum. Vi får blomster og folk kommer bort til oss på gata, tar oss i hånda og takker for innsatsen.

- Norge er et samfunn med åpenhet og nærhet til lederne.

- Vi har et beredsskapsnivå som vi er enige om. Vi har ikke ønsket piggtråd, sperringer og våpen som en del av hverdagen innbyggerne i Norge skal forholde seg til. Vi er naturligvis opptatt av å forbedre vårt beredsskapssystem, men vi mener vi har et godt nivå på dette.

Avviser kritikk Mæland mener politiet ikke kunne kommet raskere fram til Utøya.

- Nordre Buskerud politidistrikt sendte umiddelbart ut en patrulje. På grunn av bombeeksplosjonene i Oslo var beredsskapstroppen klare til å rykke ut, da man fikk forespørselen fra Nordre Buskerud var man klare til å dra. Raskeste måte å komme fram var med bil, derfor ble ikke helikopter benyttet.

- Fra meldingen kom til gjerningsmannen ble pågrepet gikk det omtrent en time. Det er vanskelig å se at politiet kunne utføre denne oppgaven raskere.

Mæland avviser dermed all kritikk av politiets responstid. Et politihelikopter hadde heller ikke gjort at politiet kom raskere fram til Utøya, ifølge politidirektøren.

Svarer om feil drapstall Mæland snakket så om politiets opplysninger om at minst 80 mennesker var drept på Utøya. Opplysningene ble gitt natt til lørdag, men ble seinere nedjustert til 68.

- Meldingen om 80 drepte ble gitt i en kaotisk og uoversiktlig situasjon. Tallet ble seinere nedjustert og det har vi fått kritikk for, at tallet vi ga ikke var eksakt. Jeg holder fast ved at det anslaget som vi fikk på det tidspunktet, bygget på den best mulig opptelling som var mulig å gjøre i en ellers uoversiktlig og kaotisk situasjon.

- Det var først to dager etter at man først kom til et annet tall, som heldigvis var lavere. Det er prisen vi har betalt for å være åpne og ha en åpen kommunikasjon med publikum.

- Det jeg kan ta selvkritikk på er at jeg kl. 03.30 burde sagt at jeg fryktet at tallet kunne komme over 80, at jeg kunne gjort det klarere at det var et anslag.

Mæland snakket videre om evalueringen av politiets innsats i forbindelse med terrorangrepene.

- Oslo er trygg Anstein Gjengedal, politimester i Oslo, sa følgende:

- Jeg får spørsmål om Oslo er en trygg by, det er den! Bare se på folkemengdene som går rundt og legger ned roser og folket tar med så barn ned til sentrum. Det er et godt bilde å se for meg som politimester. Hadde det vært noe som skulle tilsi at det var farlig, ville vi sagt det, sier Gjengedal.

Dagbladet følger pressekonferansen direkte. Trykk F5/Oppdater for siste nytt.