- Jeg byr 40 geiter og 20 kyr for Chelsea Clinton

Kenyansk forretningsmann ønsker seg en kone nummer to. Benyttet anledningen da Hillary besøkte Afrika.

TOK DET PENT: Hillary (t.h.) overlot til datteren å ta stilling til tilbudet om å gifte seg bort for 40 geiter og 20 kyr. Det er ikke kjent hva Chelsea (t.v.) svarte. Bill (i midten) har heller ikke kommentert tilbudet. Her er de tre fotografert sammen ved en tidligere anledning. Foto: AP Photo/Elise Amendola/Scanpix
TOK DET PENT: Hillary (t.h.) overlot til datteren å ta stilling til tilbudet om å gifte seg bort for 40 geiter og 20 kyr. Det er ikke kjent hva Chelsea (t.v.) svarte. Bill (i midten) har heller ikke kommentert tilbudet. Her er de tre fotografert sammen ved en tidligere anledning. Foto: AP Photo/Elise Amendola/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elektronikkhandleren Godwin Kipkemoi Chepkurgor (39) er gift. Men han har også en svakhet for Bill og Hillary Clintons datter, Chelsea (29).

Derfor ønsker han å kjøpe henne som kone nummer to, og bød i går 40 geiter og 20 kyr for unge Clintons kjærlighet.

- Hun er en vakker, disiplinert og moden kvinne. Derfor ønsker jeg å gifte meg med henne. Kona har heller ingen problemer med det, erklærte Chepkurgor under en paneldebatt i Nairobi, hvor Hillary Clinton var på besøk i anledning utenriksministerens Afrika-turne.

Aldri møttes
- Jeg har riktignok aldri møtt Chelsea Clinton, men familien hennes virker veldig sammensveiset, observerer Godwin Chepkurgor.

- Jeg har ventet lenge, og venter fortsatt, på å møte henne og erklære min kjærlighet til henne, kvitret den forelskede kenyaneren.

Dette er ikke første gang den poetisk anlagte kenyaneren uttrykker ønske om å kjøpe seg en Clinton. Også da den lille, men mektige, familien besøkte kontinentet i 2000, sa Chepkurgor klart ifra om sine intensjoner.

CHELSEA: Får du en slik... Foto: AFP PHOTO/Karen BLEIER/Scanpix
CHELSEA: Får du en slik... Foto: AFP PHOTO/Karen BLEIER/Scanpix Vis mer

En fair pris
Newsweek- og CNN-kommentator Fareed Zakaria modererte debatten der elektronikkhandleren kom med tilbudet.

- Finanskrisen tatt i betraktning, er ikke 40 geiter og 20 kyr noe dårlig tilbud, kommenterte den erfarne journalisten, ifølge CNN.

Og Hillary?

Hun lot det være opp til datteren å bestemme.

- Hun er en veldig selvstendig kvinne. Jeg overlater denne avgjørelsen til henne, humret utenriksministeren.

GEIT: ...for 40 slike... Foto: REUTERS/Jose Manuel Ribeiro/Scanpix
GEIT: ...for 40 slike... Foto: REUTERS/Jose Manuel Ribeiro/Scanpix Vis mer

Møtte Zuma
Clintons Afrika-besøk har imidlertid ikke bare handlet om bier, blomster, geiter og kyr.

Hun møtte i dag Sør-Afrikas president Jacob Zuma, og i løpet av de tre kvarterene de to brukte sammen ble de enige om at de to landene må legge krangler om Zimbabwe og uenighet om aidsbekjempelse bak seg.

- Vi har de samme målene for et fredelig, progressivt og velstående kontinent. Vi ønsker å samarbeide tettere både bilateralt og om regionale og globale utfordringer, sa Clinton, ifølge NTB.

- De nye administrasjonene i begge landene ønsker å ta forholdet til et nytt nivå. Det er det vi forsøker å gjøre, sa en smilende Zuma til journalister etter møtet.

Forholdet mellom de to landene har vært preget av uenighet om hiv/AIDS-politikken, om forholdet til Zimbabwes president Robert Mugabe og om Irak-krigen.

Zumas forgjenger Thabo Mbeki kjørte en heller myk linje overfor despoten, noe som for en stor del hadde røtter i de to statsledernes nære bånd fra tidligere.

Vanskelig forhold
- Forholdet var i perioder vanskelig, det vises også gjennom hvordan de to landene har stemt i FN, sier en amerikansk tjenestemann, som er med Clinton på reisen.

Også Zuma har en svært brogete historie hva hiv/AIDS-problematikk angår. I 2006 ble han anklaget for voldtekt av en hiv-positiv kvinne.

Den nåværende presidenten vedgikk å ha hatt ubeskyttet sex med kvinnen.

- Jeg tok en dusj for å rense meg etterpå, forklarte Zuma. Han var den gang leder for Sør-Afrikas AIDS-råd.

KU: ...og 20 slike? Syklistene er ikke inkludert i prisen. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel/Scanpix
KU: ...og 20 slike? Syklistene er ikke inkludert i prisen. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel/Scanpix Vis mer

Clinton har også benyttet besøket til å oppfordre Afrikas ledere til å ta et klart standpunkt mot korrupsjon, skriver BBC.

Korrupsjon
Også Zuma har måttet slite med omfattende korrupsjonsbeskyldninger.

Hans nære rådgiver Schabir Shaik ble i 2005 dømt for å ha tatt imot bestikkelser.

— Dette handler ikke bare om godt styresett, men også om god forretningsvirksomhet, sa Clinton da hun besøkte Nairobi på onsdag.

— Investorer vil ikke bli tiltrukket til land med mislykket eller svakt lederskap, kriminalitet eller uro, eller korrupsjon som skjemmer enhver transaksjon og avgjørelse, understreket Clinton.


- DET ER IKKE NOE DÅRLIG TILBUD: CNN-kommentator Fareed Zakaria humret over tilbudet til Clinton, og mente 40 geiter og 20 kyr var en kurant pris. Foto: AP Photo/Jason DeCrow/Scanpix
- DET ER IKKE NOE DÅRLIG TILBUD: CNN-kommentator Fareed Zakaria humret over tilbudet til Clinton, og mente 40 geiter og 20 kyr var en kurant pris. Foto: AP Photo/Jason DeCrow/Scanpix Vis mer
KONTROVERSIELL: Sør-Afrikas president Jacob Zuma møtte Clinton i dag. Foto: EPA/ELMOND JIYANE / SOUTH AFRICAN GOVERNMENT / HANDOUT / Scanpix
KONTROVERSIELL: Sør-Afrikas president Jacob Zuma møtte Clinton i dag. Foto: EPA/ELMOND JIYANE / SOUTH AFRICAN GOVERNMENT / HANDOUT / Scanpix Vis mer