GA BOT: Fransk politi krevde nylig at en kvinne skulle ta av seg det kontroversielle plagget Burkini på ei strand i Nice.
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Minst fire politimenn konfronterte kvinnen på stranda nedenfor Promenade des Anglais, det samme stedet hvor en mann i juli kjørte gjennom en folkemengde i en lastebil og drepte 85 personer. Foto: Stella</span>
GA BOT: Fransk politi krevde nylig at en kvinne skulle ta av seg det kontroversielle plagget Burkini på ei strand i Nice.  Minst fire politimenn konfronterte kvinnen på stranda nedenfor Promenade des Anglais, det samme stedet hvor en mann i juli kjørte gjennom en folkemengde i en lastebil og drepte 85 personer. Foto: StellaVis mer

- Jeg designet burkinien for å gi kvinner frihet, ikke ta friheten fra dem

Burkini-designeren tar et oppgjør med forbudene i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har stadig flere franske byer innført forbud mot burkini på sine strender, og onsdag dukket det opp bilder av fransk politi som krever at en kvinne tar av seg det kontroversielle plagget på ei strand i Nice.

Kvinnen valgte til slutt å fjerne det blå plagget, men det var ikke tilstrekkelig for politiet. Ifølge The Guardian ga politiet kvinnen en bot fordi hun «hadde på seg et antrekk som ikke respekterer god moral og sekularisme».

Det franske forbudet mot burkinien har skapte sterke reaksjoner, og nå har også kvinnen som står bak det kontroversielle plagget, Aheda Zanetti, valgt å ta opp kampen.

- Jeg skulle ønske jeg var i Frankrike for å kunne si: Dere har misforstått. Det er mange problemer å bekymre seg over i verden allerede, hvorfor skape flere? Dere har tatt et produkt som symboliserer lykke, glede og trening, og omgjort det til hatets produkt, skriver Zanetti i en kommentar i The Guardian.

- Så ut som en tomat

Designeren forteller at inspirasjonen til plagget kom da niesen skulle spille «netball». Problemet var at det ble vanskelig for niesen å komme med på laget fordi hun brukte hijab. Etter mye overtalelse fikk hun lov, men da Zanetti skulle se niesens første kamp, innså hun at løpebukse og hijab ikke var egnet sportsantrekk.

- Hun var så varm og rød at hun så ut som en tomat! Jeg dro hjem for å se etter noe som kunne passe som sportsantrekk for muslimske jenter, men jeg fant ingenting, skriver Zanetti.

Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender, og begynte å designe et nytt antrekk for niesen.

Etter å ha laget antrekket, prøvde hun det ut på testgrupper. Etterhvert ble plagget kjent verden rundt, men Zanetti forteller at hun opplever at plagget - som egentlig skulle skape aksept - nå blir feilaktig tolket som et symbol på islam.

- Ville gi frihet

Zanetti er opprinnelig fra Libanon, men flyttet til Australia da hun var to åt. Hun har nå fire barn, og driver klesmerket Ahiida.

- Da jeg ga drakten navnet burkini, så tenkte jeg ikke på det som en burka til bruk på stranda. Burka er bare et ord for meg. Jeg er oppvokst i Australia, og da jeg designet badedrakten trengte jeg å komme på et navn raskt. Det var en kombinasjon av to kulturer, skriver Zanetti.

Det var i midten av august at Frankrikes statsminister Manuel Valls gikk ut med offentlig støtte til franske byer langs middelhavskysten som har eller vurderer å legge ned forbud mot den kroppsdekkende muslimske badedrakta burkini.

Zanetti mener forbudet er stikk i strid med det som var intensjonen.

- Jeg designet bikinien for å gi kvinner frihet, ikke ta friheten fra dem, skriver Zanetti, og stiller et retorisk spørsmål om hvem som er verst av Taliban og Franske politikere.

- De er like ille, konkluderer designeren.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Zanetti.