SOVER GODT: Finansakrobaten Thomas Øye lar ikke ti millioner ødelegge en god natts søvn. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SOVER GODT: Finansakrobaten Thomas Øye lar ikke ti millioner ødelegge en god natts søvn. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

- Jeg detter ikke av stolen for en gjeld på ti millioner

Thomas Øye dømt i tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Beløpet gjelder en aksjetransaksjon fra 2000 mellom Thomas Øye i Aker Fonds ASA og firmaet Ulskog Invest AS - nå fusjonert med Villamar AS. Dette var en såkalt put-call transaksjon.

I dommen fra Oslo tingrett heter det:

«Transaksjonen kan med enkle ord beskrives som kjøp og tilbakesalg av aksjer til en høyere kurs og med oppgjør frem i tid. Formålet er at det utsatte forfallet vil gjøre at den ene parten har et pengebeløp disponibelt i denne perioden, mens den andre parten får et høyere beløp tilbake. I realiteten innebærer det et lån i penger mot vederlag — og anses å være en form for høyrisiko investering.»

Ifølge sluttseddel utstedt av Aker Fonds kjøpte Ulskog Invest i februar 2000 aksjer i selskapet Asian Links AS for over ti millioner kroner.

I dommen heter det videre: «Det er på det rene at Ulskog Invest AS aldri har mottatt noe oppgjør for aksjene.»

Ti millioner på to uker
Det er dette beløpet Thomas Øye nå er dømt til å betale tilbake. Ifølge dommen har han to uker på seg til å betale kravet.

I ettermiddag har han ikke lest dommen selv, men er klar over innholdet. Saksøker forlangte opprinnelig 15 millioner kroner fra Øye, men i retten ble kravet redusert til ti millioner.

- Vi var helt uenige i hvordan gjelden oppsto, derfor ble det en dommer som måtte se på det. Vi skal vurdere om vi anker, sier han til Dagbladet.no.

Prinsippsak
Han forklarer at det har blitt en prinsippsak.
- Men det betyr ingenting for meg, jeg vet hva som har skjedd. Det er ikke sånn at jeg sover dårlig om natta. Jeg er så avslappet som jeg kan få blitt. Denne saken er ni år gammel. Vi har vært uenige i mange år. Dette overlater jeg til min advokat, sier Øye.

Han er helt overbevist om at partene vil komme til enighet i denne saken.
- Min livssituasjon er så annerledes enn for noen år siden. Det som skjedde den gangen skjedde.

Summen tar han med fatning.
- Jeg detter ikke av stolen for en gjeld på ti millioner.

Det gjør heller ikke hans advokat John Christian Elden.
- Min klient kan leve med denne dommen som reduserte kravet fra 16 til 10 millioner. Saken gjelder en gammel transaksjon fra år 2000, sier han i en melding til Dagbladet.no.

Vurderer anke
Nå vil de to ta stilling til om dommen skal ankes.
- Vi bruker ankefristen til å vurdere spørsmålet, men det var ikke vi som brakte saken inn for retten. Det retten har gjort er å redusere verdien av et gjeldsbrev fra 16 til 10 millioner etter at motparten brakte det inn for domstolene. Vi tar det til etterretning.

Advokat Elden påpeker at kravet stammer fra 2002.
- Dette er en gammel gjeld som var meldt i Øyes konkursbo i 2002, men som aldri ble prøvet av boet. Han har ikke pådratt seg noen ny gjeld etter dette.

ADVOKATEN AVGJØR Thomas Øye sier det er opp til hans advokat John Christian Elden å avgjøre om dommen skal ankes eller ikke. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ADVOKATEN AVGJØR Thomas Øye sier det er opp til hans advokat John Christian Elden å avgjøre om dommen skal ankes eller ikke. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer