Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg dør som Jesus Kristus»

Minutter før han satte i gang fase to av massakren, gikk Cho Seng-Hui på postkontoret. Pakken han sendte ryster USA i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLACKSBURG/OSLO (Dagbladet.no): Klokka 11 i går lokal tid oppdaget sikkerhetsvaktene til den riksdekkende tv-stasjonen NBC en postpakke som raskt vakte oppmerksomhet. Avsenderadressen var i Blacksburg, der Virginia Tech ligger, og avsenderen var «A Ishmael», melder NBC News.

Da pakken ble åpnet, ble det raskt klart at etterforskningen av mandagens blodbad på universitetet hadde tatt en ny, oppsiktsvekkende vending.

Pakken inneholdt blant annet en DVD med 27 videofiler. De omlag ti minuttene med film er knyttet til et 1800 ord langt elektronisk tekstdokument der massedrapsmannen Cho Seng-Hui gir det som ser ut til å være en rasende, usammenhengende begrunnelse for en av de verste forbrytelsene i USA noensinne.

I det som beskrives som et absurd multimedia-manifest lå det også 43 stillbilder. På 11 av bildene poserer den sørkoreanske 23-åringen med skytevåpen som etter alt å dømme er de samme han brukte til å ta livet av 32 medstudenter og universitetsansatte. Andre bilder viser Cho med kniver, og på ett bilde har han nitidig satt opp en mengde kraftig hullspiss-ammunisjon på et bord.

Postlagt etter dobbeltdrap

Nesten like sjokkerende som selve innholdet, er tidspunktet pakken ble sendt på. Det er nå på det rene at Cho gikk på postkontoret etter at han hadde skutt og drept to personer i hybelhuset der han selv bodde.

Pakken er stemplet 09.01, rundt én time og tre kvarter etter første del av blodbadet. Så, bare rundt et kvarter etter at pakken var stemplet, stormet Cho undervisningsbygget Norris Hall og startet skytingen som endte med ytterligere 31 døde, inkluder ham selv.

Da Cho var på postkontoret, lette politiet trolig utenfor universitetsområdet etter det de trodde var gjerningsmannen bak et «vanlig» sjalusidrap. Da hadde flere forelesningere allerede startet som normalt på Virginia Tech.

image: «Jeg dør som Jesus Kristus»

- Vi kringkaster ordene til en morder i kveld

NBC News publiserte i går deler av det gruoppvekkende materialet som Cho ønsket kringkastet til verden.

- Vi kringkaster ordene til en morder i kveld, sa nyhetsanker Brian Williams under sendingen i går kveld.

I vage ordelag refererer han etter alt å dømme til det kommende drapsraidet:

- Når tida var inne, gjorde jeg det. Jeg måtte, sier 23-åringen i et av videopptakene.

Han kaller også guttene bak Columbine-massakren i 1999, Eric Harris and Dylan Klebold, for martyrer.

- Jeg var ikke nødt til å gjøre dette. Jeg kunne ha dratt. Jeg kunne ha flyktet. Men nei, jeg vil ikke lenger rømme. Det er ikke for meg. For mine barn, for mine brødre og søstre som dere «fucked», jeg gjorde det for dem.

- Beslutningen var deres. Nå har dere blod på hendene som aldri kan vaskes av, sier Cho.

Han skal ifølge NBC ikke gi noen helhetlig forklaring på motivet sitt i materialet, men framstiller blant andre rike mennesker som sine fiender, og trekker en klar skillelinje mellom «Dere» og seg selv.Senere i dag, når amerikanerne skrus på frokost-tv vil de få se enda flere opptak som NBC sitter på.

Kanalen er svært forsiktige med hva de viser, både for å skjerme de etterlatte og overlevende, men også fordi kanalens juridiske rådgivere er usikre på hva de kan vise publikum. Opptakene som nå er offentliggjort er redigert kraftig og flere deler av uttalelsene hans ble sensurert.

- Dør som Jesus Kristus

Her er flere utdrag av videobudskapet som kommer til å hjemsøke Virginia Tech og USA i dagene og årene framover:

«Dere har vandalisert hjertet mitt, voldtatt sjelen min og satt bevisstheten min i brann. Dere trodde det bare var en patetisk gutts liv dere utryddet. Takket være dere, dør jeg som Jesus Kristus, for å inspirere generasjoner av de svake og forsvarsløse mennesker».

«Vet dere hvordan det føles å bli spyttet i ansiktet og være nødt til å få søppel dyttet ned i kjeften? Vet dere hvordan det føles å grave din egen grav?

Ver dere hvordan det føles å få halsen skåret over fra øre til øre? Vet dere hvordan det føles å bli brent levende? Vet dere hvordan det føles å bli ydmyket og bli naglet på korset? Og etterlatt for å blø til deres forlystelse?

Dere har aldri følt en tøddel smerte i hele deres liv. Ville dere sprøyte inn så mye elendighet i livene deres som dere kan, bare fordi dere kan?»

«Dere hadde alt dere kunne ønske. Mercedesen deres var ikke nok, bortskjemte drittunger. Gullsmykkene var ikke nok, snobber. Trust-fondene deres var ikke nok. Vodkaen og Cognac var ikke nok. All promiskuøsiteten deres var ikke nok. Det var ikke nok til å oppfylle deres hedonistiske behov. Dere hadde alt».

- Dette kan være en helt ny, kritisk komponent i denne etterforskningen. Vi holder akkurat nå på å analysere og evaluere verdien av dette materialet, sa Steven Flaherty i Virginia-politiet til NBC News etter at FBI hadde fått overlevert pakken.

<B>KRAFTIG AMMUNISJON:</B> Et av de 43 stillbildene viser ammunisjonen som massedrapsmannen trolig brukte i én av de to pistolene.
<B>SKJØT SEG SELV TIL SLUTT:</B> Chos bilder og video inneholder ikke informasjon om selve massakren, men gir klare signaler om hva han han senere satte ut i livet.
<B>STORT MATERIALE:</B> Pakken inneholdt en rekke bilder der 23-åringen poserer med pistoler, kniver og en hammer.
<B>SAMME VÅPEN:</B> Pistolene han viser fram på stillbildene er etter alt å dømme de samme som han brukte til å ta livet av 32 mennesker med sist mandag.
<B>PSYKISK SYK:</B> Det skal tidligere ha blitt konstatert at Cho led av schizofreni og paranoia.
<B>SINT MANIFEST:</B> I videopptakene snakker Cho med hard stemme inn i kameraet og leser tilsynelatende deler av budskapet opp fra et manus.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media