- Jeg drar aldri til et muslimsk land igjen som ikke har anerkjent menneskerettighetene

Den dagen sexdømte Marte Dalelv (24) endelig er ute av Dubai, vil hun aldri dra tilbake.

SEXDØMT: Marte Deborah Dalelv (24) ble dømt til fengsel for sex utenfor ekteskapet etter å ha blitt voldtatt av en kollega. Foto: PRIVAT
SEXDØMT: Marte Deborah Dalelv (24) ble dømt til fengsel for sex utenfor ekteskapet etter å ha blitt voldtatt av en kollega. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marte Deborah Dalelv (24) ble tidligere denne uka dømt til fengsel i ett år og fire måneder i Dubai etter at hun hadde anmeldt en voldtekt.

- Nå er det bare å vente på hva som skal skje. Ankesaken min skal ikke opp før i september fordi retten er stengt i hele august. Da er det tre dommere som skal vurdere saken min i steden for bare én, forteller 24-åringen til Dagbladet.

Det var VG som først omtalte dommen mot den norske kvinnen. Ifølge VG ber nå Marte om økonomisk hjelp fra norske myndigheter på grunn av store advokatutgifter.

Marte var på jobbreise i Dubai, og etter en kveld på byen med kolleger og noen kamerater tok hun en taxi tilbake til hotellet med en mannlig kollega.

Det ble begynnelsen på marerittet for den norske 24-åringen.

- Voldtatt Marte ba kollegaen om å følge henne til hotellrommet ettersom hun helst ikke ville gå alene i gangene så sent på kvelden. Hun var ikke kjent på det store hotellet og ville helst ikke spørre personalet om veien til rommet.

Morgenen etter våkner hun av at kollegaen voldtar henne.

- Jeg våkner liggende på magen, og jeg blir voldtatt. Jeg prøver å si at jeg ikke vil, men han tar tak i nakken min, forteller Marte.

24-åringen tror ikke at hun slipper unna soning i fengsel.

- Jeg håper på at ankesaken vil føre til redusert straff. Det er det eneste jeg tør håpe på, sier Marte.

- Aldri igjen Advokaten hennes har vært forsiktig med å gi henne forhåpninger, men hun sier han har vist til eksempler på at folk i liknende situasjon har fått straffen redusert eller at saken er blitt henlagt.

Marte legger ikke skjul på at hun er i en «utrolig tung situasjon». Når hun en gang slipper ut fra Dubai skal hun aldri tilbake.

- Jeg kommer aldri til å dra til et muslimsk land igjen som ikke har anerkjent menneskerettighetene, sier Marte Deborah Dalelv.

Sparket Kollegaen som voldtok henne er også dømt for utenomekteskapelig sex, men ikke for falsk forklaring. Han er dømt til ett år og en måned i fengsel. Mannen jobbet i samme selskap som Marte, og i likhet med henne, har også han trolig fått sparken fra selskapet.

- Jeg vet at han mottok suspensjonsbrev samtidig med meg. Om han seinere mottok oppsigelse er jeg ikke kjent med, sier Marte.

Hun forteller videre at hun jobbet tett sammen med mannen som voldtok henne i ett og et halvt år.

- Men vi hadde ingen kontakt på fritida, sier Marte.

Utenriksminister Espen Barth Eide reagerer kraftig på dommen.

- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.