«Jeg drar til Auschwitz. Kyss», skrev Heinrich Himmler til kona

Tysk avis viser fram upubliserte brev fra Holocaust-arkitekten Heinrich Himmler.

UKJENTE SIDER: Heinrich Himmler hadde tittelen SS Reichsfuehrer-SS, og var sjef for Gestapo og Waffen-SS. Nå presenteres ukjente sider av mannen i den tyske avisa Die Welt. På dette bildet fra 3. juni 1944, inspiserer han styrkene. Foto: AP/U.S. Holocaust Memorial Museum/Atlantic Foto Verlag Berlin
UKJENTE SIDER: Heinrich Himmler hadde tittelen SS Reichsfuehrer-SS, og var sjef for Gestapo og Waffen-SS. Nå presenteres ukjente sider av mannen i den tyske avisa Die Welt. På dette bildet fra 3. juni 1944, inspiserer han styrkene. Foto: AP/U.S. Holocaust Memorial Museum/Atlantic Foto Verlag Berlin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

69 år etter at andre verdenskrig tok slutt og SS-sjefen («SS-reichsführer») og Holocaust-arkitekten Heinrich Himmler begikk selvmord med en giftpille, får verden et innblikk i familielivet til den skruppelløse nazisten.

I en serie artikler som begynner i dag, viser den tyske avisa Die Welt fram hundrevis av hittil upubliserte brev, fotografier og dokumenter som to amerikanske soldater i 1945 tok med seg fra Himmler-familiens hus i småbyen Gmund ved innsjøen Tegernsee i Bayern.

Omsorgsfullt uhyre Heinrich Himmler (1900-1945) regnes som en av Hitler-Tysklands fire mektigste menn, sammen med propagandaminister Joseph Goebbels, Hermann Göring og Adolf Hitler selv. Nå får verden vite mer om hvem han var og hvordan han tenkte.

I likhet med andre naziledere, kunne han vise omsorg for sine nærmeste - for deretter å gå på «jobb» og iverksette de uhyrligste krigsforbrytelser.

Seks millioner jøder var blant de drepte i dødsleirene Himmler satte opp.

«Jeg drar til Auschwitz. Kyss. Din Heini», skriver han i et av brevene til kona Marga.

Opptatt av «anstendighet» Heinrich Himmler og Margarethe (eller Marga) traff hverandre under en togtur i september 1927. De ble snart kjærester, og giftet seg året etter. De brevvekslet helt fram til bare noen uker før Himmler tok sitt eget liv med en pille i mai 1945.

Selv om brevene fra de første årene ved første øyekast kunne vært skrevet av et «vanlig» kjærestepar, kom det etterhvert fram at de to delte jødehatet og anti-semittismen.

Himmler var likevel tilbakeholden med å gi detaljer om «jobben», som blant annet besto i å lede Hitlers mest fryktede styrker, Waffen-SS og organisere massemyrderier av jøder og andre folkegrupper som nazistene betraktet som undermennesker.

Mens han sto midt oppe i dette, var Himmler opptatt av «anstendighet», og formante sine underordnede om å drepe på en «anstendig» måte.

Baby-bilder Etter 1938 ble brevene til kona preget av at Himmler hadde en affære med sin privatsekretær, og han brukte ikke lenger uttrykk som «mein liebes Liebchen» (noe a la «min kjære kjæreste»).

Himmler fortsatte likevel å ha et nært forhold til sin kone, og å brevveksle. Under rasjoneringsregimet mot slutten av krigen sendte han ofte sjokolade og ost til henne og datteren Gudrun, og andre ting som var vanskelig tilgjengelig for vanlige tyskere.

Blant dokumentene som Die Welts lesere de neste dagene får innblikk i, er deler av de private dagbøkene til Marga, mange private bilder blant annet av datteren Gudrun som baby, en håndskrevet oppskriftsbok, og brevene fra Himmler til kona mellom 1927 og 1933 og mellom 1939 og 1945.

Under senga De nye Himmler-dokumentene ble funnet av soldater fra den amerikanske 3. arme som i 1945 gjennomsøkte Himmler-familiens hus i småbyen Gmund ved innsjøen Tegernsee i Bayern.

Etter at to av soldatene forlot huset med dokumentene den første uka i 1945, kom de i israeleren Chaim Rosenthals besittelse. Han skal i 40 år ha oppbevart dem under senga på soverommet i Tel Aviv.

Han skal uten hell ha forsøkt å selge dem på 1980-tallet, trolig på grunn av en utbredt mistro til slike dokumenter etter at Hitlers såkalte dagbøker som bladet Stern presenterte i 1983 viste seg å være falske.

- Garantert ekte Faren til filmskaperen Vanessa Lapas fikk høre om dokumentene, og i 2007 kjøpte han dem for en symbolsk sum.

Eksperter fra det tyske statsarkivet, Bundesarchiv, går god for at de er ekte.

- Det er ingen grunn til å tvile på autentisiteten til dokumentene i Tel Aviv, sier Bundesarchivs president Michael Hollmann til Die Welt.

Nå har Vanessa Lapas laget en dokumentarfilm basert på brevene og dokumentene, som skal ha premiere under filmfestivalen i Berlin i neste måned.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer