«Jeg drar til Auschwitz. Kyss», skrev Heinrich Himmler til kona

Tysk avis viser fram upubliserte brev fra Holocaust-arkitekten Heinrich Himmler.

UKJENTE SIDER: Heinrich Himmler hadde tittelen SS Reichsfuehrer-SS, og var sjef for Gestapo og Waffen-SS. Nå presenteres ukjente sider av mannen i den tyske avisa Die Welt. På dette bildet fra 3. juni 1944, inspiserer han styrkene. Foto: AP/U.S. Holocaust Memorial Museum/Atlantic Foto Verlag Berlin
UKJENTE SIDER: Heinrich Himmler hadde tittelen SS Reichsfuehrer-SS, og var sjef for Gestapo og Waffen-SS. Nå presenteres ukjente sider av mannen i den tyske avisa Die Welt. På dette bildet fra 3. juni 1944, inspiserer han styrkene. Foto: AP/U.S. Holocaust Memorial Museum/Atlantic Foto Verlag Berlin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

69 år etter at andre verdenskrig tok slutt og SS-sjefen («SS-reichsführer») og Holocaust-arkitekten Heinrich Himmler begikk selvmord med en giftpille, får verden et innblikk i familielivet til den skruppelløse nazisten.

I en serie artikler som begynner i dag, viser den tyske avisa Die Welt fram hundrevis av hittil upubliserte brev, fotografier og dokumenter som to amerikanske soldater i 1945 tok med seg fra Himmler-familiens hus i småbyen Gmund ved innsjøen Tegernsee i Bayern.

Omsorgsfullt uhyre Heinrich Himmler (1900-1945) regnes som en av Hitler-Tysklands fire mektigste menn, sammen med propagandaminister Joseph Goebbels, Hermann Göring og Adolf Hitler selv. Nå får verden vite mer om hvem han var og hvordan han tenkte.

I likhet med andre naziledere, kunne han vise omsorg for sine nærmeste - for deretter å gå på «jobb» og iverksette de uhyrligste krigsforbrytelser.

Seks millioner jøder var blant de drepte i dødsleirene Himmler satte opp.

«Jeg drar til Auschwitz. Kyss. Din Heini», skriver han i et av brevene til kona Marga.

Opptatt av «anstendighet» Heinrich Himmler og Margarethe (eller Marga) traff hverandre under en togtur i september 1927. De ble snart kjærester, og giftet seg året etter. De brevvekslet helt fram til bare noen uker før Himmler tok sitt eget liv med en pille i mai 1945.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer