- Jeg drepte Anna Lindh

25-åringen som er siktet for drapet på den svenske utenriksministeren Anna Lindh har tilstått drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser hans advokat Peter Althin, i følge nyhetsbyrået TT.

I går ba 25 år gamle Mijailo Mijailovics advokat om at siktede ble avhørt ytterligere en gang. Det var da tilståelsen kom, skriver Expressen. Avhøret varte omlag en time og siktede skal ha avgitt en detaljert forklaring om hva som skjedde i varehuset NK i Stockholm 10. september i fjor.

Utsatt rettssak

Rettsaken mot Mijailo Mijailovic skal etter planen starte mandag 19 .januar i Stockholms tingrett. Men saken kan også bli utsatt. Siktedes advokat antyder i dag at hans klient kanskje må gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse, og den må eventuelt utføres før rettssaken starter.

Tekniske bevis

Advokat Althin har ikke ønsket å opplyse om ytterligere detaljer fra avhøret. Politiet har i lang tid vært skråsikre på at de har tatt rett mann. DNA-materialet fra åstedet, en caps og på drapskniven kan knyttes til 25-åringen. I tillegg skal han ha tilstått drapet for sin mor tidligere bare noen dager etter drapet.

Bevegelse

Inntil nylig har ikke 25-åringen ønsket å si mye om seg selv om sin rolle i drapssaken. Men før helgen ba han plutselig om å få innsyn i etterforskningsmaterialet som består av 1028 sider med dokumenter. Han var spesielt opptatt av de tekniske bevisene mot seg. I dag tilsto han, 21 dager etter at etterforskningen offisielt var ferdig.

Tøff oppvekst

Mijailo Mijailovic ble pågrepet hjemme hos sin mor 24. september i fjor. Han ble født i Sverige. Foreldrene hans er serbere fra det tidligere Jugoslavia. De skilte seg en gang på 90-tallet.

Da han var seks år gammel ble han og søsteren sendt til en liten by utenfor Beograd for å bo hos besteforeldrene sine. Da han var 13 kom han tilbake til Sverige, men han hadde glemt språket og hadde problemer med å tilpasse seg sitt nye liv. Han droppet ut av skolen, havnet på skråplanet og er siden dømt for flere forhold.

- Jeg hadde ingen kamerater, og var omtrent den eneste eleven med innvandrerbakgrunn. Jeg hadde vanskelig for å tilpasse meg etter alle åra i Jugoslavia, sa han til en utreder fra kriminalomsorgen før drapet.

Han fortalte også om et hjem med vold og om en far som var slem mot moren hans.

Tingretten i Stockholm har foreløpig ikke tatt stilling til om rettsaken blir utsatt eller om den starter 19. januar, slik den er berammet.

LØST:</B> Drapet på Sveriges utenriksminister ansees som oppklart med alle de sterke bevisene i saken. At den drapssiktede 25-åringen nå har tilstått drapet gjør at svenskene nå endelig kan få ro.
SORG:</B> Svenskene var rystet og sørget da meldingen om Anna Lindh-drapet ble kjent. For andre gang i nyere historie ble en svensk topp-politiker myrdet. Palme-drapet er aldri oppklart.