Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg drepte ham ikke - jeg sverger»

Tekniske funn tyder på at Elizaveta Sytnik fikk hjelp til å skjule forbrytelsen hun er tiltalt for, drapet på eksmannen Henry Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Uidentifiserte fingeravtrykk på åstedet og en ukjent DNA-profil på selve drapsvåpenet gjør at en mulig medhjelper fortsatt kan være på frifot.

Selv hevder kvinnen at hun ikke hadde noe med drapet å gjøre:

- Jeg drepte ham ikke, jeg sverger, sa Simonsens russiske ekskone i retten i går.

Henry Simonsen ble tatt av dage med 40 øksehogg mot hodet. Da rettssaken startet i går, kom det fram at offeret beveget seg rundt i stua og kjempet for å holde seg oppreist mens han ble påført de første slagene. Da 56-åringen segnet om på stuegulvet, pakket gjerningspersonen hodet inn i en duk. Deretter fortsatte de dødelige slagene mot hodet og ryggen i vilt raseri.

Kaldblodig?

Liket ble pakket inn i plast og gjemt under ei seng før et utall blodflekker ble forsøkt vasket vekk fra gulv, vegger, reoler, gardiner og bord.

Tekniske funn nagler nå ekskona Sytnik til åstedet, deriblant:

  • Fotavtrykk i blod samsvarer med hennes høyre fot og sko.
  • Hennes fingeravtrykk er funnet på søppelsekken som liket var pakket inn i.
  • Ei øks, ei klokke og to par sko med Simonsens blod på er dessuten funnet i hennes bopel i Oslo. Sytnik hevder at bevisene er plantet i leiligheten i Ullevålsveien.

Makabert

Sytnik kan ha fått hjelp til den makabre dekkoperasjonen etter drapet. Et ukjent fingeravtrykk er funnet på taperullen som ble brukt til å pakke avdøde inn i plast etter drapet.

- Avtrykket på taperullen viser at en ukjent har tatt på tapen etter at liket ble pakket, sa Kripos-etterforsker Ole Størseth i retten.

Hun kan også ha fått andre til å utføre selve drapet: Hudmateriale som kan stamme fra Sytnik, er ikke funnet på gummiskjeftet på drapsvåpenet. Det er derimot flere andre, ukjente DNA-profiler.

- En av disse kan tilhøre en mulig ukjent gjerningsperson, sa Størseth, som gransket åstedet etter drapet.

Kort ekteskap

Sytnik og Simonsen ble gift i 1994 etter kort tids bekjentskap. De ble skilt i 1998.

Tiltalte flyttet til Oslo. Hun jobbet som reinholder før hun ble arbeidsledig i september i fjor.

Et feilslått forsøk på å presse Simonsen for penger kan være et mulig motiv for drapet. Sytnik oppsøkte eksmannen i Alta like før drapet etter at hun hadde oppholdt seg i Murmansk i to måneder. Overfor familie og venner ga Simonsen uttrykk for at han fryktet ekskona. I retten sa hun at hun reiste tilfeldig forbi Alta etter å ha kommet med buss fra Russland.

- Jeg haiket videre fra Alta til Oslo flere dager før drapet, hevder hun.

DREPT: Henry Simonsen ble funnet drept i sitt hjem i Bossekop, Alta fredag 13. desember i fjor. Her med sin kone, nå drapstiltalte Elizaveta Sytnik.
KJEMPER I RETTEN: Ifølge riksadvokaten er Elizaveta Sytnik en kaldblodig morderske. Hun risikerer 21 års fengsel, og de tekniske bevisene som knytter henne til åstedet er overveldende. Sammen med sin advokat John Christian Elden kjemper hun nå for sin uskyld i Alta tingrett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media