Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg drepte ikke Kasongo

Han ble drept av den kongolesiske hæren, i kryssild, sa Moland i retten i dag.

I RETTEN IGJEN:  Tjostolv Moland (t.h) har bedt om legehjelp da han ankom retten i morges. Her er han avbildet sammen med Joshua French, fra ankesakens første dag i retten. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
I RETTEN IGJEN: Tjostolv Moland (t.h) har bedt om legehjelp da han ankom retten i morges. Her er han avbildet sammen med Joshua French, fra ankesakens første dag i retten. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Rettssaken er over for i dag, og starter igjen i morgen tidlig klokka 10.00, lokal tid.

Dagbladet hadde Claude Nzunzu i retten i Kinshasa i dag. Her er hans oppdateringer fra rettssalen i dag:

15:20: - Moland sier han hadde med seg 1500 dollar til oppdraget i Kongo. Hvis de ville ha mer penger, kunne de få det fra organisasjonen sin i Uganda, via Western Union, forklarer han. 

- Joshua French sier han finansierte turen fra Norge til Afrika sjøl.

15:08: - Moland sier han ikke klarerte våpenet sitt til agenten på hotellet, etter opplevelsen på grensestasjonen. Han tenkte det ville bli en oppfordring til korrupsjon.

14.30: - Retten konkluderer med at løytnanten ikke er noen ekspert likevel.

14.22: - Det oppstår en uenighet mellom ekspert Mawwadi og statsadvokaten om forklaringen på hvor langt unna våpenet måtte ha vært den avdøde, i forhold til skuddskadene på offeret. Statsadvokaten advarer Mawwadi om å være seriøs i retten.

14.18: - Retten har kalt inn en ballistisk ekspert, løytnant Mawwadi. Han sier at våpenet som ble brukt var en jaktrifle.

13.55: - Retten viser fram et våpen og spør om det tilhører Moland. «Ja, det er mitt», bekrefter nordmannen. Men statsadvokaten sier det ikke er våpenet som ble brukt til å drepe Kasongo.

13.50: - Retten spør hvorfor hvorfor Moland gråt i retten i går, da moren til den drepte Kasongo gråt: - Jeg gråt for lidelsene og for Afrika.
 
13.15: - Retten vil vite om Moland hadde turistvisum i landene han besøkte, da han var leiesoldat. Moland svarer at i Kongo hadde han turistvisum, men var leiesoldat.

12.40: - Jeg har aldri vært i Afghanistan, Pakistan, men i Somalia, Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika... Jeg har ikke mistet vettet, men en leiesoldat er alltid en litt gal mann.

12.36: - Moland sier at han ikke drept Kasongo, men at han ble drept i kryssild av den kongolesiske hæren, som prøvde å drepe dem, melder Nzunzu til Dagbladet.

12.20: - Statsadvokaten spør om Moland kan fortelle hva som var hans oppdrag, men Moland sier han vil ta med seg hemmelighetene i graven.

12.15: - Moland sier at den kongolesiske hæren er for feig til å ta ansvar for drapet på Abedi Kasongo, og derfor tok jeg ansvaret for det. Jeg bekrefter at jeg var en leiesoldat , jeg kom for å forsvare tutsi-minoriteten i Kongo og tror Laurent Kunda er den rette mannen til å lede dtte landet. Jeg orienterte ikke French om oppdraget mitt.

12.00: - Moland sier han ikke hadde de riktige papirene fordi han på den kongolesiske ambassaden ble fortalt at han ville få papirene de trengte på grensa, men at folkene der kun var interessert i korrupsjon.

11.55: - Moland sier at grunnen for at han tok med seg våpen, var ikke militær, men for å beskytte seg sjøl fra dyr og banditter.

11.52: - Moland sier at han tok med seg French til Kongo for å vise ham rundt i landet. Aktor anklager Moland for spionasje og å være i besitttelse av et illegalt våpen.

11.48: - Moland sier at de gikk til den kongolesiske ambassaden i Uganda for å  registrere våpenet sitt. Aktoren i Kongo svarer at Kongos ambassade i Uganda først åpnet  i mai i år.

11.40: - Moland sier at hans oppdrag i Kongo besto i å forbedre levevilkårene til kongolesere. Men han nekter å oppgi navnet til personen som hyret han, melder Dagbladets mann i Kongo fra retten, Claude Nzunzu.

Ikke syk, så syk
I morges skal Tjostolv Moland ha friskmeldt seg selv, og sa at han ønsker å bli sendt tilbake til fengselet, ifølge VG Nett. Så ble det klart at nordmannen kastet opp i morges, og at han ropte «I dag er det Rhodesias frigjøringsdag», da han ankom retten.

Så sa Moland at han ikke føler seg bra og at han vil ha legehjelp.

Det er dermed stor usikkerhet rundt om Moland skal tilbake til fengselet eller ikke.

Etter at retten ble satt i dag, gikk strømmen, og rettssaken måtte ta en pause. Mens alle ventet på at strømmen dukker opp igjen, vistes tv-serien Prison Break, melder VG.

UD på plass
Utenriksdepartementet følger rettssaken i Kongo mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. UDs representant skal være i gang med å forsøke å skaffe legehjelp til Moland, ifølge VG.

Dommerne i saken later til å mene at Moland har innrømmet å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. I et brev som ble lest opp i retten i går sto det at Moland innrømmet å ha drept mannen, og at han ba familien om tilgivelse. På spørsmål fra dommerne bekreftet Moland at det var han som skrev brevet.

Men ifølge Dietrichson skal det eksistere flere slike brev med ulikt innhold. VG viser i dag to brev som skal ha blitt skrevet av Moland. I det ene brevet sier han at han ikke vet hvem som drepte sjåføren. Begge brevene var datert 7. november.

Dommer Pascal Moliba skal være informert om at det finnes mer enn ett brev. Han skal ha opplyst til VG at det viktigste brevet er lagt fram i retten.

- INNRØMMET DRAP: Dette brevet ble lest opp i retten i går. Her skal Moland innrømme å ha drept mannen, i brevet som er datert 7. november. Molands advokat, Marius Dietrichson, sier det eksisterer flere slike brev, med ulike innhold. Faren til Moland tror dette brevet er forfalsket: — Den falske underskriften er så dårlig, at jeg så med en gang at den var falsk. Alle kan egentlig lett se det, sier Knut Moland til Aftenposten.
- INNRØMMET DRAP: Dette brevet ble lest opp i retten i går. Her skal Moland innrømme å ha drept mannen, i brevet som er datert 7. november. Molands advokat, Marius Dietrichson, sier det eksisterer flere slike brev, med ulike innhold. Faren til Moland tror dette brevet er forfalsket: — Den falske underskriften er så dårlig, at jeg så med en gang at den var falsk. Alle kan egentlig lett se det, sier Knut Moland til Aftenposten. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media