«Jeg drepte min beste kamerat»

Loyd-Remis bestevenn døde etter fartslek på veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loyd- Remi var 16 år da ulykken skjedde.

Kameraten var 18. Ingen av de to har fått sertifikatet, men i et øyeblikk utålmodighet bestemmer de seg for å prøvekjøre bilen likevel.

De har tross alt øvelseskjørt et par ganger, og mener de har grei kontroll.

Kompisen kjører først.

Bilen glir fint over veiene i indre Østfold. Etter en liten stund bytter de plass. Loyd- Remi overtar rattet. Han trør inn gassen. Bilen er oppe i 120 kilometer i timen. Så får bilen en skrens. Loyd- Remi får rettet opp rattet. Plutselig får bilen en ny skrens. Nå mister Loyd- Remi kontroll.

Bilen går rundt flere ganger før den treffer et tre. Den brekker i to i det den treffer i bakken.

Lå i koma

Loyd- Remi ligger i koma på sykehuset i elleve døgn. Når han våkner er det venstre beinet borte, og bestevennen er død. Dagene som ventet blir verre enn noen kan forestile seg.

- Sorgen og skyldfølelsen festet seg som et jerngrep. Jeg klarte ikke forholde meg til verden, eller menneskene jeg hadde såret. Jeg var skyld i at en sønn og en kamerat måtte begraves. I denne perioden hadde jeg mange selvmordstanker, sier han.

Men menneskene rundt Loyd- Remi stilte opp. Han var ikke alene. Vennegjengen kom tilbake, og familien trøstet.

HARDT SKADET: Loyd-Remi Johansen mistet benet og sin beste venn i den dramatiske bilulykken. Foto: Henning Lillegård
HARDT SKADET: Loyd-Remi Johansen mistet benet og sin beste venn i den dramatiske bilulykken. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Det var utrolig viktig for meg at vennene mine ikke klandret meg. Det var tross alt også deres kamerat som var død.

Takler sorgen

I rettssaken som fulgte etter ulykken blir Loyd- Remi dømt til to års betinget fengsel, og får utsatt førerkortet i ett år. Han mener straffen var altfor lav.

- Min straff er at jeg må våkne hver dag og tenke på at jeg tok livet av vennen min. Jeg savner han fryktelig, og bærer sorgen med meg. Men jeg mener slike handlinger burde vært hardere straffet. Ellers har det liten virkning.

For Loyd- Remi var det en lang vei tilbake til livet. Han oppholdt seg i lange perioder på Catosenteret og Sunnaas. Han mistet resten av skolegangen og alt som skjedde i omkretsen rundt.

- En dag fikk jeg besøk av kapteinen på kjelkehockeylandslaget som ba meg stille på trening. Jeg er sjeleglad for at jeg tok i mot det tilbudet. Eneste måten å leve videre på er å være aktiv, forteller Loyd- Remi.

I dag spiller han på landslaget og har vært med å vinne både OL- gull og VM- sølv.

Unge og umodne

«Jeg drepte min beste kamerat»

- Det er utrolig sårt hver gang jeg hører om ungdommer som omkommer i bilulykker. Unge mennesker må lære at bilkjøring ikke bare handler om gir, gass og bremseklosser. Det handler kanskje mest om å kunne reagere og orientere seg rundt alle elementer som er i trafikkbildet, sier han.

Loyd har tenkt mye på hva som gjorde at de to kameratene valgte å kjøre bilen ulykkesdagen.

- Vi var unge og umodne, og trodde vi var udødelige. Det handler bare om å oppleve fart og spenning. Jeg tror mange unge gutter tøffer seg bak rattet, men de må ikke dra andre med seg inn i leken. Som sjåfør er du også ansvarlig for passasjerenes liv, sier han.