Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg drepte Palme

Christer Pettersson innrømmer at det var han som skjøt og drepte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986. Innrømmelsen står på trykk i Expressen i dag. Pettersson har selv undertegnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den svenske avisa Expressen i dag.

Pettersons venn Gert Fylking, som er journalist, har skrevet en tekst som forteller hvordan Pettersson myrdet den svenske statsministeren da han kom fra kino med kona Lisbet i Stockholm 28. februar 1986. Fylking skal ha visst sannheten om Pettersson i flere år.

I går klokka 10.55 undertegnet Pettersson selv teksten, som er skrevet som et debattinnlegg til Expressen. Teksten står på trykk i den svenske storavisa i dag. Les teksen

her

.

Det er første gang at Pettersson innrømmer mordet på Palme. Han var selv tilstede sammen med Gert Fylking da den ferdige teksten ble overlevert til Expressens medarbeider i går formiddag.

Motivet for drapet skal ha vært å gjennomføre det som Petterssons venn, bombemannen Lars Tingström, ikke hadde klart. Tingström tilsto på dødsleiet at han hadde gitt ordren til drapet.

En annen Pettersson-venn, Sigge Cedergren, tilsto på sitt dødsleie at han hadde lånt Pettersson en magnumrevolveren.

Syntes synd på Lisbet

Lisbet Palme har ved flere anledninger sagt at hun er sikker på hvem som drepte mannen hennes. Etter at hun var vitne til drapet, trodde hun at hun aldri mer skulle se gjerningsmannen. Men da hun ble innkalt til politiet og fikk se Pettersson, var hun aldri i tvil:

«Og så var det han! Det fantes ikke tvil!» sier hun i den kommende boka til Ulf Dahlsten, som var Olof Palmes medarbeider.

Gert Fylking sier at Pettersson synes det har vært vondt å se hvordan Lisbet Palme ikke ble trodd.

Petterson ble dømt for drapet i juli 1989, men frikjent allerede 11.november samme år. Riksadvokaten klarte ikke å få tatt saken opp igjen.

Til Gert Fylking har han fortalt at han tilfeldig så Palme og kona på kinoen da han selv gikk inn på kinoen for å ta en telefon. Han hadde drapsvåpenet på seg. Etter drapet flyktet han oppover trappene til Malmskillnadsgatan. Våpenet skal han ha gitt til en kompis, som senere sørget for at det ble kastet i havet fra en ferje.

For få dager siden gjentok Lisbet Palme til avisa Dagens Nyheter at det var Pettersson som drepte ektemannen og skjøt mot henne selv.

Expressens debattredaktør ville ha en oppfølging av saken og kontaktet Fylking for å formidle et ønske til Pettersson om at Pettersson skulle skrive et innlegg. Det ville han ikke. Men Pettersson gikk med på å skrive et innlegg sammen med Fylking.

Teksten ble diktert av Fylking til en av Expressens redaktører. Men Expressen krevde at Pettersson skulle underskrive for at de skulle være sikre på at Pettersson virkelig sto for innholdet.

- Christer leste teksten og sukket. «Men hva kommer Lisbet Palme til å si?» spurte han. Det vet jeg ikke, svarte jeg.

Slik beskriver Fylking øyeblikket da Pettersson undertegnet på at han er drapsmannen som Sverige har fryktet i snart 16 år.

TRUENDE: Svensk høyesterett avviste den svenske riksadvokatens ønske om å gjenoppta saken mot Christer Pettersson i 1998. Da Pettersson skulle kommentere saken, ble han truende mot fotografene.
ENKE: Lisbet Palme, her på et bilde fra 1995, har ved flere anledninger sagt at hun vet hvem som drepte ektemannen.
SORG: I femten år har svenskene lurt på hvem som tok livet av statsministeren deres. Nå har de fått svar.
BOMBEMANNEN: Petterssons venn Lars Tingström døde i 1993. Men først innrømmet han overfor sin advokat at han hadde gitt ordren til drapet på Palme.
Hele Norges coronakart