«Jeg drømmer ofte at jeg er i Norge men når jeg våkner ligger jeg i sengen i Bosnia»

Delic-familiens advokat mener Verona Delic (10) må få komme hjem til Rjukan etter at Mahdi Shabazi (10) fikk bli.

BESØKTE RJUKAN: Verona Delic (10) var i mai på et ti dagers besøk hos venner og familie i Rjukan. Dagen hun skulle reise til Sarajevo igjen, fikk hun vite at kameraten Mahdi Shabazi får opphold. Bildet er tatt da Dagbladet besøkte familien Delic i Sarajevo i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BESØKTE RJUKAN: Verona Delic (10) var i mai på et ti dagers besøk hos venner og familie i Rjukan. Dagen hun skulle reise til Sarajevo igjen, fikk hun vite at kameraten Mahdi Shabazi får opphold. Bildet er tatt da Dagbladet besøkte familien Delic i Sarajevo i fjor. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått litt over et år siden Verona Delic (10) ble hentet på skolen i Rjukan og uttrasportert til Sarajevo i Bosnia, hvor hun aldri før hadde vært, sammen med pappa Damir, mamma Ana, og lillesøster Aurora.

Familien ble sendt ut av landet i mars 2012, og i desember ble saken, sammen med saken til familien Shabazi, behandlet i Høyesterett. Retten vedtok å opprettholde utvisningen av begge familiene.

I mai i år, da Mahdi Shabazi (10) hadde bodd i Norge i åtte år og tre måneder, snudde imidlertid Utlendingsnemda (UNE), og lot familien få oppholdstillatelse, på grunn av Mahdis (10) tilknytning til Norge.

Da Verona ble sendt ut i fjor hadde hun bodd i Norge i åtte år og seks måneder, og Delic-familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen, mener også dette utsendingsvedtaket må omgjøres av samme grunner.

- Det siste vi har «Vi har byttet flere bosteder. Jeg har ikke en eneste venn. Noen ganger spører jeg meg sjøl er det noe galt med meg eller med mennesker i Bosnia» skriver Verona i et brev til UNE, som er sendt sammen med en begjæring om omgjøring av vedtaket.

- Vi gjør et siste trekk overfor UNE for å få til en rettferdig og riktig vurdering i Veronas sak før vi går til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Sakene er like, og like saker skal behandles likt, sier Bodahl-Johansen fra advokatfirmaet Elden.

Damir Delic, Veronas far, forteller at de siste 14 månedene har vært svært vanskelige for familien.

«Jeg drømmer ofte at jeg er i Norge men når jeg våkner ligger jeg i sengen i Bosnia»

- Det har vært grusomt. Vi sitter stort sett bare hjemme og venter. Vi kan ikke tenke at det er store muligheter for å få vedtaket omgjort, men vi er nødt til å prøve. Så lenge det består en mulighet, må vi bare fortsette å håpe. Det er det siste vi har igjen. Hvis dette ikke går blir det menneskerettighetsdomstolen, sier han.

- Føles fremmed Damir forteller at Verona i mai var hjemme i Norge i ti dager for å besøke venner og familie. Hun var også tilbake på skolen i Rjukan, hvor hun i fjor ble hentet av politiet, for å hilse på klassekameratene. 

- Den dagen hun skulle reise tilbake til Bosnia fikk hun vite at Mahdi hadde fått opphold. Da ble det ekstra vanskelig å reise. Hun spør: hvorfor får Mahdi være i Norge, men ikke jeg? Hun forstår det ikke, sier Damir.

«Da jeg kom til Rjukan følte jeg meg som i mitt hus, alle kjente meg igjen. Men da jeg kom i Bosnia følte jeg meg fremmede, ingen sa hei til meg eller hvordan har du det bare mamma og pappa», skriver Verona om hvordan det var å komme tilbake til Bosnia etter turen.

- Vi ser at hun hele tida går rundt og håper - kan det bli bra til slutt? spør pappa Damir.

- Bør være likt Advokat Bodahl-Johansen understreker at Verona hadde bodd i Norge i over åtte år da hun ble sendt ut i fjor, og at selv om familien oppholdt seg ulovlig i landet, har de ikke forsøkt å unngå myndighetene, men har bodd i en leilighet med kjent adresse på asylmottaket.

Han påpeker også at UNE i omgjøringen av vedtaket for familien Shabazi har gjort et poeng ut av at myndighetene ikke var sepsielt aktive for å få familien ut av landet, noe som også stemmer i familien Delics tilfelle.

Bodahl-Johansen mener UNE har kommet fram til en riktig beslutning i Shabazi-saken ettersom de har kommet fram til at Mahdis tilknytning til Norge skal veie tyngst, og at de har tatt de sterke signalene regjeringen kom med i «Barn på flukt-meldingen» på alvor.

SKREV BREV: Verona Delic (10) har skrevet et brev som er sendt til Utlendingsnemda sammen med begjæringen om at vedtaket om utsendelse blir omgjort.
SKREV BREV: Verona Delic (10) har skrevet et brev som er sendt til Utlendingsnemda sammen med begjæringen om at vedtaket om utsendelse blir omgjort. Vis mer

- Etter Høyesteretts avgjørelse før jul har UNE fortsatt makt til selv å vurdere fritt om det skal gis opphold på grunn av barnets beste, herunder barnets langvarige botid og tilknytning, sier han.

Men ut fra likhetsprinsippet må også vedtaket i Veronas sak omgjøres, selv om hun allerede har blitt uttransportert - hvis ikke er det snakk om klar og usaklig forskjellsbehandling, mener advokaten. Begjæringen om omgjøring ble oversendt UNE mandag.

- Alle slike henvendelser vil bli besvart, sier Bjørn Lyster, informasjonssjef i UNE.