«Jeg drømmer om å slippe å selge kroppen min for dop»

Léona ser ut som ei vanlig norsk jente. Bare to oppstukne blodårer på armene røper henne. Så langt har hun overlevd mer enn 30 overdoser. Hennes høyeste ønske er å komme ut av heroinens grep. - Men uten metadon klarer jeg det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har prøvd, mange ganger. Metadon er mitt eneste håp. Jeg vet at jeg ikke blir kvitt avhengigheten, men jeg kan få hjelp et stykke på veien.

Sprekker hver gang

Hov i Land, Tyrili, Arken, Sauherad Samtun, Veksthuset. Hun har prøvd ulike avvenningsopplegg. Det kan fungere en stund, men så sprekker hun igjen.

Léona vet hva fornedrelse er. Hun har kjent spott, hatske blikk og hørt ukvemsord. Men heroinsuget overdøver alt. Fire doser i døgnet må hun ha, etter 17 år som narkoman. Den stunden rusen varer, kjenner hun ikke den psykiske smerten. Med nok heroin i kroppen har hun det ganske bra. Spøker og ler, har en galgenhumoristisk innstilling.

Det er beskyttelsesmekanismen. En heroinjunkie som har overlevd mer enn 30 overdoser har lov å spøke med tilværelsen med nåla i armen. Andre skal være forsiktige med dét. Et par hundre bekjente er døde av overdoser de 20 siste åra.

Nedlatende

- Jeg elsker livet! Men jeg drømmer om å slippe å selge kroppen min for dop... Jeg er 37. Har nådd «pensjonsalder». Jentene på strøket skal helst være under 20 nå, og jeg vil leve slik alle andre gjør, som et vanlig menneske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer