«Jeg drømmer om å slippe å selge kroppen min for dop»

Léona ser ut som ei vanlig norsk jente. Bare to oppstukne blodårer på armene røper henne. Så langt har hun overlevd mer enn 30 overdoser. Hennes høyeste ønske er å komme ut av heroinens grep. - Men uten metadon klarer jeg det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har prøvd, mange ganger. Metadon er mitt eneste håp. Jeg vet at jeg ikke blir kvitt avhengigheten, men jeg kan få hjelp et stykke på veien.

Sprekker hver gang

Hov i Land, Tyrili, Arken, Sauherad Samtun, Veksthuset. Hun har prøvd ulike avvenningsopplegg. Det kan fungere en stund, men så sprekker hun igjen.

Léona vet hva fornedrelse er. Hun har kjent spott, hatske blikk og hørt ukvemsord. Men heroinsuget overdøver alt. Fire doser i døgnet må hun ha, etter 17 år som narkoman. Den stunden rusen varer, kjenner hun ikke den psykiske smerten. Med nok heroin i kroppen har hun det ganske bra. Spøker og ler, har en galgenhumoristisk innstilling.

Det er beskyttelsesmekanismen. En heroinjunkie som har overlevd mer enn 30 overdoser har lov å spøke med tilværelsen med nåla i armen. Andre skal være forsiktige med dét. Et par hundre bekjente er døde av overdoser de 20 siste åra.

Nedlatende

- Jeg elsker livet! Men jeg drømmer om å slippe å selge kroppen min for dop... Jeg er 37. Har nådd «pensjonsalder». Jentene på strøket skal helst være under 20 nå, og jeg vil leve slik alle andre gjør, som et vanlig menneske.

- Jeg føler meg ikke som noen hore! Jeg selger meg utelukkende for å få penger til dop. Det er jævlig å stå på gata og smile for å få en tur, vedgår hun.
- Det er ikke dette livet jeg vil ha! Jeg tror jeg kan få et godt liv, som nykter. Den drømmen er det aldri noen som har klart å ta ifra meg.

Léona er ikke den som legger skylda for misbruket sitt på «en vanskelig oppvekst».

- Min egen datter skulle ikke få et slikt liv, så jeg ba barnevernet om hjelp. Omsorgsovertakelsen skal være permanent. Men jeg vil ha hyppig kontakt med henne.

Hun er en av fire hundre som venter på metadonbehandling i Oslo. Hun oppfyller kriteriene for å få medikamentet, til tross for at lista ligger høyt.

Skolejente


- Jeg vil fullføre artium. Men det er tull å begynne på skolen når jeg må ha fire heroinskudd daglig. Du kan ikke både sitte på skolebenken og trekke på gata samtidig, sier Léona. Hun fikk toppkarakterer i norsk og samfunnsfag sist vår.

Hun har leilighet, katt og gode venner. Elsker teater, kunst, litteratur og filosofi. Hun skriver dikt, går på filosofikafé. - Det er ikke slik man forestiller seg en heroinist?

- Vi er da ingen homogen masse! Like lite som andre folk. Jeg ønsker meg bare et helt vanlig liv. Uten heroin og uten fornedrelsen på horestrøket, slutter Léona.