«Jeg drømmer om det store kuppet»

Thomas Øye er for en gangs skyld både gjeldfri og ydmyk. Men han er frekk nok til å satse på en ny karriere som internasjonal storinvestor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Denne uka klarte Thomas Øye det verken kreditorer, skifteretten eller torpedoene trodde på: Han gjorde opp det personlige konkursboet sitt. Ifølge advokat John Chr. Elden har samtlige kreditorer akseptert oppgjøret med Øye.

Nå er han fast bestemt på å jobbe seg tilbake. Som internasjonal storinvestor.

-  Sats på meg

-  Jeg hadde tapt 200 millioner kroner, og hadde ingen ting. Absolutt ingen ting. Hva gjør du da? Det enkleste hadde vært å kjøpe en liten leilighet på Grorud, melde seg inn i et politisk parti, si at jeg er blitt «straight» og har begynt ett nytt liv. Men jeg følte at jeg hadde så mye mer krefter. Ja, jeg har gått på en kjempesmell, men i dag kan jeg se hvem som helst i øynene, sier Øye.

-  Tør du virkelig be folk satse penger på nytt?

-  Ja, jeg må være frekk nok til å be dem som har tapt penger på meg både en, to, og tre ganger, til å stole på meg den fjerde gangen også. Mange som har tapt på meg tidligere er veldig glad for at de er med videre. Men det har ikke vært noen dans på roser.

Dagbladet møter en langt mer ydmyk Øye enn vanlig i London, dagen etter at han tilsto heleri i Oslo tingrett. Øye innrømmer at han aldri skulle ha tatt imot en koffert med fem millioner i tusenlapper av David Toska.

Selv fikk Øye aldri noen glede av pengene, de ble brukt opp av Schibsted-arving Harald Undrum. Likevel var det Øye som fikk problemene da flere torpedoer meldte seg for å kreve millionene tilbake.

Startet med leksikon

Historien om supermekler og investorakrobat Thomas Øye startet med leksikonsalg på Karl Johan. Mange leksikon. Allerede som 19-åring hadde Øye skaffet seg både sportsbil og leilighet i Holmenkollen.

-  Dessverre har misunnelsen vært voldsom. Det har nok gått litt fortere enn folk har likt. Jeg har fått merke det på huden.

-  Hva sier vennene om deg?

-  Jeg tror de sier jeg er veldig lojal, åpen og sjenerøs, en som står opp for vennene sine.

Ingen primadonna

I fjor sommer måtte investoren sitte tre uker i varetekt. Da han ble arrestert trodde han de sivile politimennene var kommet for å banke ham opp. I stedet ble han kastet i isolasjon.

-  Det taklet jeg greit. Jeg kan snakke med hvem som helst, jeg har ingen primadonnanykker, sier Øye.

-  I fengselet hjalp ikke pengene deg?

-  Det er utrolig hva man kan få til med noen plater sjokolade og cola, ler Øye.

Livet på første klasse mener investoren har vært et «nødvendig gode» for å få tilgang til de rette kontaktene.

-  Jeg skiller veldig skarpt mellom meg som privatperson og den profesjonelle rollen min. Men de menneskene jeg må forholde meg til bor sjelden på trestjerners hoteller, og de går ikke ofte på irske puber. For meg handler det om å skli inn på samme måten som for eksempel politispanere infiltrerer et miljø, sier Øye.

Han tror det er de samme egenskapene som gjorde ham til en god selger som har hjulpet ham i forretningslivet.

-  Det handler mye om å være litt amatør-psykolog, finne ut hva motparten ønsker å høre. Jeg prøver å sette meg inn i andres situasjon. Før jeg sier så mye, lar jeg de andre legge kortene på bordet. Da vet jeg hvor jeg skal angripe, sier Øye.

Øyes fall var en av Norges største private konkurser. På topp var han god for flere hundre millioner kroner.

For høye mål

-  Hvorfor gikk det galt for deg?

-  Det var en kombinasjon av mange ting. En av de få tingene jeg angrer på er at jeg i rusen lånte mer penger enn jeg hadde behov for. Jeg hadde unødvendig høye mål.

-  Du ville bli milliardær?

-  Nei, det handlet ikke bare om grådighet, eller å få helikopter eller større båt. Jeg ville bygge noe som skulle bli stort. Men jeg hadde for mye tro på mitt eget ego. Det var dumt og unødvendig. Jeg kunne levd veldig godt i dag. Det er tragisk at jeg klarte å søle bort alt.

-  Hvordan er ditt forhold til det kriminelle miljøet?

-  Det er så å si ikke-eksisterende. Jeg forsvarer ikke de kriminelle. Jeg frykter det kriminelle miljøet. Jeg elsker det ikke. Jeg hater det ikke. Men jeg forholder meg til det. Fordi jeg må, sier Øye.

-  Du drømmer om det store kuppet?

-  Ja, jeg drives av spenningen ved å gjøre noe stort, men absolutt ikke på en kriminell måte, ler investoren.

I dag hevder Thomas Øye at pengene ikke betyr så mye lenger.

Vil stifte familie

-  Jeg er ferdig med den mest viltre delen av livet mitt. Jeg har andre ambisjoner nå, og veldig lyst til å stifte familie etter hvert.

-  Blir det hund og stasjonsvogn nå?

-  Golden Retriever vil jeg veldig gjerne ha. Stasjonsvogn gjenstår å se.

-  Du foretrekker kanskje noe dyrere?

-  Jeg har hatt en Ferrari, men jeg hadde ikke våkenetter fordi jeg gledet meg til å kjøre bilen av den grunn. Det er ikke det som er drivkraften min. Champagnefaktoren rundt meg har aldri vært særlig høy.Vi har jo hatt noen episoder på kasino, men det har stort sett dreid seg om småpenger, sier Øye.

-  Et par hundre tusen altså?

-  Nei, det er ikke småpenger. Hvis du ikke innser at tusen kroner er mye penger, har du et problem. Tusen kroner er veldig mye, hvis man ikke har det. 300 000 er lite hvis du har pengene.

-  Angrer du noen gang når du gjør opp kredittkortet etter en kveld på by\'n?

-  Det har nok hendt, ja. Men det har sikkert skjedd med deg også?

«SATS PÅ MEG» : Thomas Øye vil satse friskt som storinvestor. - Jeg må være frekk nok til å be dem som har tapt penger på meg både en, to, og tre ganger, til å stole på meg den fjerde gangen også. Her koser han seg på en polynesisk restaurant i Mayfair i London.