Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg drømte om å bli mafia»

Drapssiktede Noppadol Wanthaphirom (29) har levd et liv med narkosalg, vold og våpen siden tenårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tar Oslo tingrett stilling til om det er mer sannsynlig at Noppadol Wanthaphirom skjøt og drepte Einar Opsahl (35) på Bislett natt til 18. juni, enn at han ikke gjorde det.

Mens 29-åringen nekter straffskyld, er politiet sikre på at han var skytteren, og mener at etterforskningen de siste to ukene har styrket grunnlaget for å holde ham varetektsfengslet. Et nytt nøkkelvitne ble avhørt så seint som på tirsdag.

- Ville slutte I 2004 ble Wanthaphirom intervjuet av Dagbladet i forbindelse med en Magasinet-artikkel om unge kriminelle. Den da 22 år gamle mannen sonet en dom i Oslo fengsel for besittelse av narkotika, vold og forsøk på pengeutpressing.

Den gang fortalte han at han allerede som 15-åring begynte å selge amfetamin, ecstasy da han var 16, og som 19-åring satt han inne første gang - for vold trusler og dop. Med ny kjæreste forsøkte han å skjerpe seg med skole og jobb, men ble sliten og mente det «ikke var noe penger i det».

Wanthaphirom sluttet på videregående, droppet jobben, fortsatte med slåssing og pengeutpressing - og begynte å selge kokain med en fortjeneste på mellom 15000 og 20000 i uka, ifølge ham selv. Til kjæresten sa han at han haddde spart, men også hun ble pågrepet da bevæpnet politi slo til mot kokainselgeren igjen.

- Hun måtte sitte på glattcelle i 15 timer - fordi hun bor sammen med meg. Jeg hadde gjemt kokain i parfymeesken hennes, fortalte 22-åringen.

Som åtteåring, på skolebenken i Groruddalen, svarte han ikke «lege» eller «politi» som noen av de andre elevene da frøken spurte om hva de skulle bli når de ble store.

- Mafia, sa Noppadol.

- Jeg tulla ikke. Jeg mente det. Jeg drømte om å bli mafia. Men det er ikke drømmen min lenger, fortalte han til Magasinet i 2004.

DRAPSSIKTET: Ifølge politiet var det Noppadol Wanthaphirom (29) som skjøt og drepte Einar Opsahl på gata på Bislett. Foto: Privat
DRAPSSIKTET: Ifølge politiet var det Noppadol Wanthaphirom (29) som skjøt og drepte Einar Opsahl på gata på Bislett. Foto: Privat Vis mer

Da drømte han i stedet om å bli lovlydig tobarnsfar som skulle være sjef for et arkitektbyrå med et stort, lyst kontor og ha skrivebord med miniatyrer av bygninger han hadde tegnet. Planen om å slutte med kriminalitet gikk dårlig.

Grov vold I gjengmiljøene i Oslo er han bedre kjent som «Josuf», en antatt narkohandler med tilgang på skytevåpen som i perioder har blitt oppfattet som ustabil av kriminelle og politiet fordi han har vært ruset på tabletter.

I 2007 brukte han jevnlig både amfetamin, kokain, hasj, rohyphnol og valium, ifølge en dom. Han har kjørt rundt med pistol i bilen,og har fått beslaglagt blant annet en maskinpistol under ransaking av boliger. Flere ganger har han tydd til mer eller mindre umotivert vold.

«Tiltalte erkjenner at han sparket fornærmede i ansiktet fordi han ikke ville kjøre ham til byen. (...) Uten forvarsel slo tiltalte fornærmede i ansiktet med den hånden han holdt kniven i», skrev Oslo tingrett i en dom fra 2009.

29-åringen skal ha kontakter blant annet i toppen av B-gjengen, den vietnamesiske gruppen Red Dragon, østeuropeiske kriminelle og kjente narkosmuglere.

Etter at han ble pågrepet under drapsetterforskningen - med en revolver og ti kilo hasj liggende i en bag i samme rom - har han forklart at han var i ferd med å få livet på rett kjøl. Wanthapirom skal de siste ukene ha hjulpet familien med planleggingen av en ny thairestaurant, der han selv skulle få jobb som kokk. Med bistand fra familien har han også skaffet seg bolig og hevder han har sluttet med rusmidler.

- Mannen har skikket seg, og gir uttrykk for at han har lagt kriminaliteten på hylla, sa advokat Morten Engesbak for to uker siden.