«PRIVACY IS FOR PEDOS»: Tidligere reportasjeleder i skandaleavisa News of the World, Paul McMullan, sjokkerte i den rettslige høringen tirsdag. Blant annet tok han avisas mye kritisert hackemetoder i forsvar.  Foto: REUTERS
«PRIVACY IS FOR PEDOS»: Tidligere reportasjeleder i skandaleavisa News of the World, Paul McMullan, sjokkerte i den rettslige høringen tirsdag. Blant annet tok han avisas mye kritisert hackemetoder i forsvar. Foto: REUTERSVis mer

- Jeg elsker biljakter med kjendiser. Før Diana døde, pleide det å være virkelig morsomt

News of the World-redaktør sjokkerte i ny høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Og Diana-vitsen var ikke det eneste poenget den tidligere reportasjelederen i den nå nedlagte skandaleavisa News of the World, Paul McMullen, banket i bordet under den rettslige høringen tirsdag.

Uttalelsene falt foran en regjeringsnedsatt komité, The Leveson Inquiry, som i april ble satt til å granske telefonhacking-skandalen som til slutt ble tabloidavisas banesår.

Og selv om Paul McMullen har fått mindre oppmerksomhet enn sine sjefsredaktører, Rebekah Brooks og Andy Coulson, viste han avisas sanne ansikt i høringene.

- Overhodet ikke sjokkerende Aller først avviste McMullen kritikken mot metodene News of the World har benyttet for å produsere sin journalistikk.

- Skjulte metoder i journalistikken er overhodet ikke sjokkerende, særlig ikke med tanke på hvor ofte jeg og mine kolleger har risikert livet i jakten på sannheten, sa McMullen, ifølge New York Times.

Deretter listet han opp en rekke eksempler for komiteen: Dopdealere, væpnet med kniv, skal ha forsøkt å true i ham narkotika under et under-cover-oppdrag, han skal ha blitt jaget av en gjeng asylsøkere, og utkledd som gutteprostituert skal han ha sprintet gjennom et kloster for å unnslipp en påstått pedofil prest han hadde satt opp en felle for.

- Hacking av telefoner er et fullstendig akseptabelt verktøy når du tenker på hva vi ofrer, og alt vi er på jakt etter er sannheten, sa den tidligere reportasjelederen.

Kledde seg ut som gutteprostituert Samtidig innrømmet han at han og kollegene i avisa hacket telefoner, og betalte politiansatte for tips. Han medga at han skjulte seg i anonyme varebiler utenfor huset til folk han fulgte etter, stjal konfidensielle dokumenter, rotet gjennom søpla til kjendiser, og forklarte hvordan han lurte den pedofile presten utkledd som gutteprostituert.

I høringen veltet han mye av ansvaret over på de to tidligere sjefsredaktørene Brooks og Coulson, som begge sitter arrestert mistenkt for telefonhacking og ulovlige utbetalinger til politiansatte. De er ennå ikke formelt siktet.

- Vi gjorde alle disse tingene for redaktørene våre, for Rebekah Brooks og for Andy Coulson, sa McMullen, som forøvrig betegner Brooks som «erkekriminell».

- De burde hatt mot til å si: Jo, noen ganger er man nødt til å bevege seg inn i gråsoner. De skulle vært journalistikkens helter, men det er de ikke. De er journalistikkens avskum for måten de har etterlatt meg og mine kolleger i dette.

Murdoch hadde pengene McMullen fortalte at det året han ble reportasjelederen, hadde avdelingen hans 3,1 millioner pund, over 28 millioner norske kroner, til å betale kilder, kjøpe reportasjer og hyre inn utenforstående til å grave opp informasjon.

- Det var det som var gøy med å jobbe for Murdoch, de hadde en stor pengesekk, sa han, med henvisning til Rupert Murdoch, News Corporation-lederen som eide News of the World.

- Privatliv er for pedoer McMullen tok seg også tid til å romantisere sine år som ultratabloid nyhetsjeger, og fortalte hvordan han elsket å hive seg inn i en av de 12 bilene avisa disponerte, og legge seg på hjul etter kjendiser.

- Jeg elsker biljakter med kjendiser. Hvor mange jobber opplver du biljakter i? Før Diana døde, pleide det å være virkelig morsomt.

Mange av ofrene for News of the Worlds metoder har vitnet for komiteen, og ber om lovverk som forhindrer tabloidjournalisters mulighet til å trenge seg inn over alt, og bevarer privatlivet.

McMullen mente på sin side at privatliv er ondskap som hjelper kriminelle å skjule sine ugjerninger.

«Privacy is for pedos», sa han - på norsk blir det: - Privatliv er for pedoer.

SMILER IKKE LENGER: Tidligere redaktør Rebekah Brooks, og mediamogul Rupert Murdoch. Lenge forsvarte de avisas metoder, før Brooks ble arrestert og Murdoch måtte gjennom en pinlig høring med britiske myndigheter. Max Nash/AFP
SMILER IKKE LENGER: Tidligere redaktør Rebekah Brooks, og mediamogul Rupert Murdoch. Lenge forsvarte de avisas metoder, før Brooks ble arrestert og Murdoch måtte gjennom en pinlig høring med britiske myndigheter. Max Nash/AFP Vis mer