- Jeg elsker bomringen!

– Vi har mange kriser, men ikke en bompengekrise, sier Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Berg.

TALTE: Lan Marie Nguyen Berg talte på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne på Fornebu lørdag. Der erklærte hun at hun elsker bomringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TALTE: Lan Marie Nguyen Berg talte på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne på Fornebu lørdag. Der erklærte hun at hun elsker bomringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Bompengedebatten raser i Norge. I Bergen er anti-bompengepartiet det største på målingene, og regjeringen har kalt inn til krisemøte om de stadig økende protestene mot bompenger.

Hos Miljøpartiet De Grønne er imidlertid stemningen en annen.

- Kjære landsmøte. Jeg elsker bomringen! slo den mammapermitterte Oslo-byråden for miljø og samferdsel fast da hun talte til MDGs årsmøte på Fornebu lørdag.

- Det gjør jeg ikke fordi jeg elsker å betale avgifter, men fordi bomringen er rettferdig og fordi den virker, sa hun, ifølge NTB.

Berg slo fast at bomringen hjelper tusenvis av mennesker som har astma og de som ikke har råd til bil og er avhengig av kollektivtilbud, og at den gjør hverdagen tryggere for syklister og barn på vei til skolen.

- Ikke bompengekrise

- Den bidrar til at lufta er bedre enn på mange år. Til at klimagassutslippene går ned. Til mindre biltrafikk. Og bomringen sikrer penger vi trenger til å bygge ut T-banen, trikken og sykkelveier, sa Berg.

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Hun slo fast at det er stor oppslutning om bomringen i Oslo og avfeide alt Fremskrittspartiets snakk om bompengekrise.

- Tenk det – at det går an at et parti kan ha samferdselsministeren og finansministeren i seks år, og så kommer det plutselig en bompengekrise seilende helt ut av det blå! Vi har en klimakrise. Vi har en naturmangfoldkrise, konstaterte hun ifølge NTB.

- Vi har mange kriser, men vi har ikke en bompengekrise.

Berg viste også til at det for første gang på mange år er færre biler som kjører inn til byen, at flere reiser kollektivt med bil i hverdagen, og at sykkelandelen øker.

Arild Hermstad er fungerende byråd i Oslo for samferdsel og miljø i Bergs fravær i mammapermisjon. Hun og forloveden Eivind Trædal, bystyremedlem for MDG, fikk sitt første barn i april.

«Klem en bomring»

200 delegater fra Miljøpartiet de grønne er i helga samlet på landsmøtet på Fornebu. Bompenger en norsk politikks heteste potet om dagen, og tidligere denne uka arrangerte MDG-topp i Bergen Thor Haakon Bakke «klem en bomring» mens regjeringen kalte inn til krisemøte om bompengedebatten.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Flere partiet vakler nå i spørsmålet, og har kastet seg på anti-bompenge-sida.

Venstre-topp Abid Raja og tidligere Ap-nestleder Trond Giske har uttalt i Dagbladet at bompenger er usosialt. Et eksempel fra debatten de siste ukene er alenemora med 300 000 kroner i årsinntekt som betaler like mye som direktøren med årslønn på 1,3 millioner kroner. Sistnevnte har muligens også Tesla og får rabatt.

I tillegg til bomringer er vindmøller kontra miljøvern og sekstimers arbeidsdag blant temaene partiet skal diskutere i helga.

Det er også det siste landsmøtet der MDG har to sidestilte talspersoner. Modellen med to sidestilte leder skrotes og også MDG går over til å ha en partileder fra neste år.