«Jeg elsker deg! Hvil i fred, lillesøster, du er dypt savnet»

Søstrene Cathrine (17) og Elisabeth (16) delte alt. Så ble begge skutt på Utøya. Bare én av dem overlevde.

BESTEVENNER OG SØSTRE: Elisabeth (16) til venstre og Cathrine (17 år da bildet ble tatt) var ikke bare søstre, men også bestevenner, forteller deres far. Jentenes mor forteller om et helt spesielt forhold mellom de to søstrene. Foto: Privat
BESTEVENNER OG SØSTRE: Elisabeth (16) til venstre og Cathrine (17 år da bildet ble tatt) var ikke bare søstre, men også bestevenner, forteller deres far. Jentenes mor forteller om et helt spesielt forhold mellom de to søstrene. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble den dramatiske obduksjonsrapporten om Elisabeth Trønnes Lie (16) lagt fram i Oslo tingrett. Hun ble regelrett henrettet med to dødelige skudd på kloss hold i Kafébygget på Utøya.

Hennes foreldre, storesøster, stefar, stesøster og venner hørte på beskrivelsene av dette drapet som ble framlagt av etterforskere fra Kripos og rettsmedisinere. Etterpå hadde familien et behov for å få fram noe fra livet til Elisabeth, slik at det ikke bare skulle være død og fordervelse over denne dagen, men også kjærlighet, omtanke og varme.

Engel Storesøster Cathrine, som nå er blitt 18 år, skriver dette om sin avdøde lillesøster i en epost til Dagbladet:

«Gud tok deg for han trengte sin engel, du var for bra person til å leve i denne syke verden. Jeg elsker deg! Hvil i fred, lillesøster, du er dypt savnet!»

Cathrine hadde egentlig tenkt å dra inn til Oslo i går for å høre på fremleggelsen av obduksjonsrapporten, men bestemte seg i siste liten for å bli i Fredrikstad. «Fordi jeg føler meg tryggere her», skrev hun på bloggen sin søndag kveld. Samme dag twitret hun et bilde av en signert plakat av Alexander Rybak som henger på Elisabeths dør på hennes rom. Rommet står fortsatt slik 16-åringen forlot det før hun dro avgårde med fremtidsdrømmer, engasjement, smil og teltutstyr til Utøya i fjor sommer. Og slik skal rommet stå så lenge familien har behov for det, forteller Elisabeths mor, Marit Trønnes Lie.

Spesielt forhold Hun forklarer at forholdet mellom døtrene Cathrine og Elisabeth var helt spesielt.

- De har alltid vært så nær hverandre. Det var bare 14 måneder i mellom dem. De savnet hverandre hver gang den ene var borte. Da holdt de hele tiden kontakten på meldinger, MSN eller på Facebook.

Jentenes far, Freddy Lie, forteller også om et svært sterkt bånd mellom Elisabeth og Cathrine.

- De var bestevenner i tillegg til å være søstre. Jeg kan ikke huske å ha sett dem krangle, sier Lie.

Marit Trønnes Lie forteller at jentene ble oppdradd som om de skulle vært jevngamle, og at de stadig hadde like klær.

Delte alt Elisabeth og Cathrines stesøster, Maria Kristine Mørch Jensen, sier følgende om de to søstrene:

- De leste hverandre som en åpen bok. De delte alt: humor, historier, opplevelser, følelser, gutteprat, interesser og venner. De var lojale mot hverandre. Den ene kunne aldri ha vendt den andre ryggen. For det var også en ting de to søstrene delte, nemlig et hjerte av gull.

CATHRINE OG ELISABETH: «I miss you like crazy», har Cathrine kalt dette bildet av henne og søsteren Elisabeth. Her er jentene 16 og 17 år gamle. Foto: Privat
CATHRINE OG ELISABETH: «I miss you like crazy», har Cathrine kalt dette bildet av henne og søsteren Elisabeth. Her er jentene 16 og 17 år gamle. Foto: Privat Vis mer

En av Elisabeths beste venninner, Marte Eggesvik Karlsen, forteller at søstrene Elisabeth og Cathrine var veldig åpne overfor hverandre og kunne snakke om alt.

- Elisabeth var den med de sterke meningene og som turte å si ifra, og Cathrine var den som alltid støttet henne, sier Eggesvik Karlsen.

Midtpunkt Elisabeth var den som ble begravet sist av alle Utøya-ofrene slik at Cathrine, som gjennomgikk sju operasjoner etter 22.juli, skulle få være med i begravelsen. I talen til sin lillesøster sa hun blant annet at lillesøsteren sang som en engel, var ei jente med mange drømmer, og et stort musikalsk talent.

- Du var et naturlig midtpunkt både på scenen og i hjemmet. Du hadde venner av alle slag, for du var så fordomsfri, sa Cathrine.

Hun avsluttet talen sin med å si følgende:

 «Elisabeth, min kjære lillesøster og bestevenn. Jeg skal aldri glemme deg.»

- Vakrest av alle Statsminister Jens Stoltenberg holdt også tale i Elisabeths begravelse. Han fortalte at han besøkte Cathrine på sykehuset rett etter Utøya-massakren.

- Cathrine og jeg møtte hverandre på Ullevål. Da snakket hun aller mest om søsteren. Med stolthet fortalte hun om Elisabeth, sa Stoltenberg i sin tale.

- Elisabeth var en engel - den snilleste og vakreste av alle. Slik blir bildet av Elisabeth tegnet, sa Stoltenberg.

Usikker Elisabeths mor beskriver Elisabeth som snill, men også som litt usikker på seg selv og sine egne prestasjoner. Til tross for at Elisabeth elsket sang og musikk og hadde spilt teater siden hun gikk i fjerde klasse, synes hun aldri det hun gjorde var godt nok.

- Hun fikk liksom aldri de rollene som hun ønsket seg på teateret og mente selv at hun ikke sang fint nok, men jeg husker at det skinte av henne da hun stod på scenen, minnes moren.

Etter datterens død er foreldrene blitt helt overveldet av alle tilbakemeldingene om at Elisabeth var mer enn bra nok, og at hun for svært mange personer var mye mer enn bare bra nok. Blant annet har to venner og Elisabeths ungdomsskolelærer laget sanger til minne om henne, og det har strømmet på med kondolansemeldinger.

Sorg Samtidig som Freddy Lie og Marit Trønnes Lie jobber for å bearbeide sorgen og savnet etter Elisabeth, skal de følge opp Cathrine som ble hardt rammet av Breiviks skudd.

SLITEN: Freddy Lie, far til Elisabeth, satt i Oslo tingrett i går og fulgte med mens datterens obduksjonsrapport ble lagt fram. - Dagen har vært ganske jævlig. Obduksjonsrapportene gjør noe med deg, sa Lie til Dagbladet etterpå. Han var sliten etter en tung dag i retten. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
SLITEN: Freddy Lie, far til Elisabeth, satt i Oslo tingrett i går og fulgte med mens datterens obduksjonsrapport ble lagt fram. - Dagen har vært ganske jævlig. Obduksjonsrapportene gjør noe med deg, sa Lie til Dagbladet etterpå. Han var sliten etter en tung dag i retten. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke vi har sett Cathrine så mye som vi burde ha gjort etter Utøya. Det skal vi bli flinkere til nå som vi får Elisabeths død litt på avstand, sier Marit.

Selv opplever hun at venner og kjente synes det er vanskelig å forholde seg til henne etter 22.juli.

- Enten gråter de når de ser meg, eller så klarer de ikke å snakke om det. Jeg forstår dem godt. Det jeg har opplevd er helt ekstremt. Samtidig skal livet gå videre. Cathrine er nå midt i russetiden sin og hun prøver å delta på russearrangementer og gjøre vanlige ting som ungdommer flest. Vi forsøker å ta hverdagen tilbake, sier hun.