PÅ FRIERFERD: Aslaug Marheim (til venstre) og Unni Ann lar seg gjerne sjarmere av Masud Gharahkani. - Klart jeg skal stemme på han. Han vet hvor han kommer fra, og det er viktigs, sier Marheim til Dagbladet. Foto: Nils Maudal
PÅ FRIERFERD: Aslaug Marheim (til venstre) og Unni Ann lar seg gjerne sjarmere av Masud Gharahkani. - Klart jeg skal stemme på han. Han vet hvor han kommer fra, og det er viktigs, sier Marheim til Dagbladet. Foto: Nils MaudalVis mer

«Jeg elsker demokratiet Norge, og jeg er Drammens neste ordfører»

Masud Gharahkani! Det er bare å lære seg navnet. 29-åringen, født i Teheran og oppvokst på Skotselv, sørger for en real valgthriller i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): -Jeg er opptatt av at vi skal snakke norsk, og hvor viktig det er at flest mulig er ute i arbeidslivet. Jeg har foreldre som har gjort meg bevisst på viktigheten av å delta i samfunnet, sier Gharahkani til Dagbladet.

Nylig viste målinger at iraneren som støtt og stadig uttaler at han «elsker demokratiet Norge, og er Drammens neste ordfører», ligger an til å oppfylle sin egen profeti.

Det nye vi
Med fiffige 36,9 prosent i ryggen utfordrer han Drammens ordfører igjennom åtte år, Tore Opdal Hansen (H), til en politisk duell om Norges nest mest flerkulturelle by.

Vinner Ap, blir Gharahkani Norge første ordfører med innvandrerbakgrunn.

- Hvis han vinner vil han bli en veldig sterk representant for det nye vi, sier Raymond Johansen.

Ekstra drahjelp
Gharahkani - eller bare Masud, som alle kaller ham - fått ekstra drahjelp av Aps generalsekretær. Det kan stå om bare noen få stemmer på mandag.

- Det blir en skikkelig valgthriller, ja, sier Gharahkani.

- Min hjertesak er eldreomsorg. Det er tross alt de eldre som har lagd dette utrolige velferdssamfunnet. Men også min bakgrunn som radiograf i helsevesenet gjør at jeg er opptatt av velferden, sier ordførerkandidaten.

Han har garantert for full sykehjemsdekning i Drammen.

- Men jeg er også opptatt av kampen mot ensomhet. Derfor vil vi bygge flere eldrecafeer og andre møteplasser hvor eldre kan få i seg skikkelig mat.

Gjennombruddet
Det var under Ap landsmøte at Gharahkani for alvor ble kjent. Som taleren før Jonas Gahr Støre, sørget han for å motta den største applausen under hele landsmøtet. Utenriksministeren bleknet i forhold.

- Han tok landsmøtet med storm. Det var hans gjennombrudd, sier generalsekretæren.

Rekordmange stemmer
Så langt viser forhåndsstemmene at rekordmange stemmer. Mange er fra Fjell, bydelen i Drammen med størst flerkulturell befolkning.

- Så langt har nesten 7000 forhåndsstemt her i Drammen. Jeg er overbevist om at Masud bidrar til at flere går og stemmer, sier Johansen.

- Må lære av Carew og Moa
Idretten er bedre enn politikken til å rekruttere flinke folk med innvandrerbakgrunn, mener Johansen.

- I fotballen tenker du ikke lenger over det med Carew og Moa som spillere, men i politikken har vi fortsatt en lang vei å gå. Ap og LO har ikke vært gode på å rekruttere flere. Vi snakker om hvor viktig det er. Ingen partier har vært gode nok på det.

Politisk pionér
Johansen mener Gharahkani vil bli en pionér om han vinner ordførervervet i Drammen.

- Blir han ordfører i Drammen så blir han en foregangsmann i politikken, sier Johansen og legger til:

- Der har vi mye å lære av idretten, selv om det sikkert blir noen år før vi ser en fra Asia eller Afrika vinne i Kollen, sier Johansen.

DET NYE VI: Vinner Ap i Drammen, blir Masud Gharahkani Norge første ordfører med innvandrerbakgrunn.- Hvis han vinner vil han bli en veldig sterk representant for det nye vi, sier Aps Raymond Johansen som har kommet for å hjelpe ham i den spennende valginnspurten. Foto: Nils Maudal
DET NYE VI: Vinner Ap i Drammen, blir Masud Gharahkani Norge første ordfører med innvandrerbakgrunn.- Hvis han vinner vil han bli en veldig sterk representant for det nye vi, sier Aps Raymond Johansen som har kommet for å hjelpe ham i den spennende valginnspurten. Foto: Nils Maudal Vis mer