Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeg elsker dere!

Enkelte nøyer seg ikke med én kjæreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste jeg ville var å ødelegge ekteskapet deres, sier Jennifer Vass (25).

Hun bor sammen med ekteparet Dean (29) og Davina (27) Gifford i en leilighet i Hackney i London. Det tre utgjør ikke noe vanlig bokollektiv. De er kjærester.

- Vi ser ofte forvirringen hos folk. Hvis vi er på puben, klarer liksom ikke folk å plassere oss. At vi faktisk alle kan være i ett forhold, inngår ikke i folk flests verdensbilde, sier Davina.

De kalles polyamorøse. Dean, Davina og Jennifer er blant de vel ti tusen briter som tilhører denne gruppa. For disse menneskene er veien til et bedre kjærlighetsliv å ha flere partnere, samtidig som alle involverte skal akseptere og kjenne til de ulike forholdene. Det verste de vet er å bli kalt swingers. For i egne øyne handler dette verken om partnerbytte eller sex, men om romantiske forhold.

- Det er klart at du kan elske to mennesker samtidig, sier Anna Sharman, britisk doktor i evolusjonsbiologi og polyaktivist. Hun har gitt ut boka «Open Fidelity», som er basert på samtaler hun har hatt med polyamorøse i Storbritannia.

For noen år siden oppdaget Davina at hun var tiltrukket av jenter, at hun trolig var biseksuell. Det australske ekteparet, som på det tidspunktet bodde i Brisbane i hjemlandet, diskuterte det, og Dean gikk med på at Davina skulle ha mulighet til å utforske sin seksualitet. Davinas familie var veldig religiøse, og i oppveksten hadde hun hatt lite kontakt med verden utenfor. Da hun begynte på universitetet, brøt hun med kirken og familien. Hun hadde møtt Dean da hun var atten og han var tjue.

- Det kan kanskje høres rart ut, men jeg ville at Davina skulle få lov til å utforske ulike sider av seg selv, siden hun hadde hatt så streng oppvekst. Davina forsikret meg om at hun fortsatt ville være sammen med meg, og jeg følte meg nokså trygg på at forholdet vårt ikke var truet, sier Dean.

Ingen av dem hadde forestilt seg at en tredjeperson skulle bli del av forholdet.

Davina møtte Jennifer på masterstudiet i informasjonsteknologi sommeren 2005.

- Det var vanskelig i begynnelsen, sier Jennifer.

Selv hadde Jennifer akkurat gjort det slutt med en kjæreste hun hadde hatt i fem år, og hadde aldri vært sammen med ei jente før.

- Jeg måtte hele tiden forsikre Jennifer om at Dean var komfortabel med det hele, sier Davina.

Datingen ble forelskelse og etter hvert ble det naturlig at Jennifer møtte Dean.

- Det bare skjedde. Istedenfor å være sjalu på hverandre, kom vi godt overens. Det gledet meg oppriktig at Davina hadde møtt ei jente hun likte så godt, sier Dean.

En kveld etter de alle tre hadde vært på bar, endte de i senga. Da var det gjort.

- Vi ble i den senga i et par uker, smiler Davina. Dean og Jennifer ler.

Jennifer flyttet inn, og bodde hos ekteparet i noen intense uker før hun dro fra Australia og til ny jobb i London.

Snart befant de seg på hver sin side av kloden.

- Vi ga Jennifer en ring for å symbolisere at vi mente alvor. Det var den vanskeligste perioden i livet vårt. Vi visste vi hadde opplevd noe veldig intenst, noe som trolig ville snu opp ned på livene våre, men som vi ikke ville gå glipp av, sier Davina.

- Det var gjensidig fra min side, sier Jennifer.

- Jeg satt helt alene i London og lengtet etter to mennesker, og jeg var overbevist om at dette var riktig. Det var et forhold jeg ville utforske. Men jeg hadde aldri vært forelsket i to personer samtidig.

I fire måneder levde de på daglige e-poster og telefoner mens de lurte på hva de skulle gjøre. Til slutt bestemte ekteparet seg for å følge etter til London.

To år seinere er de fortsatt sammen og mener forholdet er sterkere enn noen gang. Det er ikke lenger et eksperiment - de har funnet sine roller og rutiner.

- Det er mye enklere enn det folk kanskje tror. På mange måter har vi en bedre balansegang enn i vanlige parforhold. Det er sjelden vi småkrangler om uviktige ting., sier Jennifer.

Dean påpeker det sunne i at konflikter ikke automatisk blir en polarisering av standpunkter.

- Og den som står utenfor krangelen, fungerer som mekler.

Jentene jobber som bibliotekarer for ulike advokatfirmaer; Dean er grafisk designer i et forlag.

- Vi slipper de store pengediskusjonene! Når man har felles økonomi og har tre inntekter, strekker pengene mye lenger, sier Jennifer. Da hun sa opp jobben for å lete etter noe bedre, kunne hun lete etter ny jobb i ro og mak.

Ei super king-size seng fra Ikea var det første de skaffet seg da de flyttet sammen.

- Jennifer er mest frossen om natta, så hun ligger i midten, forteller Dean.

Doktor Anna Sharman har et pragmatisk syn på kjærlighet.

- Helt siden jeg var liten har jeg synes tanken om at man skulle være sammen med én person hele livet er absurd. Tenk når den personen dør, da har man liksom investert alt i en person, som så blir borte. Med dette utgangspunktet kan det synes mer hensiktsmessig å «spre risikoen», og ha to eller flere partnere, sier hun.

Hennes research viser at folk søker til polyamori fra alle mulige ståsteder, og i ulike stadier av livet. Noen prøver det kanskje ut i en periode hvor forholdet skranter; de vil prøve noe nytt, men ikke gjøre det slutt med partneren. Andre gjør det av ideologiske grunner, det er noe de tror på. Noen forstår plutselig at de er forelsket i mer enn én person.

- Ta for eksempel en mor eller fars kjærlighet til barna sine. Folk ber deg ikke redegjøre for hvilket av barna dine du er mest glad i, sier Sharman.

Hun vil gjøre begrepet polyamori til allmennkunnskap og bruker tid på å skape flere ord og definisjoner. Polyamorøse trenger flere ord for å beskrive sitt følelsesliv, særlig sjalusi, mener hun.

- «Frubbly» er når man får en positiv følelse av å vite at partneren er med en annen. En slags god sjalusi, som får deg til å føle deg bra, forteller hun.

«Wibble» derimot, er et faresignal om at noe er ikke riktig. Den som er «wibbly», trenger masse kos og forsikring fra kjæresten(e). Alle disse ordene er brukt i miljøet, men ennå ikke akseptert av ordboka. «Polyamory» - en sammenslåing av det greske ordet «poly» for «mange» og det latinske «kjærlighet» - ble først tatt inn i Oxford English Dictionary for to år siden.

- Forholdet man har til sin partners partner, er også viktig å kunne beskrive. Det kalles «metamour», sier forskeren.

- Utroskap er mye mer sosialt akseptert enn dette, sier Helen Mitchel (35).

Sammen med sønnen Josh (10) bor hun i et rekkehus i kystbyen Southampton. Kjæresten Rob Gough (39) bor halve uka sammen med dem, resten av tida sover han på en madrass i musikkstudioet sitt. Det er den beste løsningen når man skal pleie parallelle forhold, mener paret. Vi møter dem en søndag formiddag i rekkehuset. Rob har akkurat kommet hjem fra en one-night stand, og Helen er tilbake fra en natt hos sin andre kjæreste, Jerry. Sønnen Josh er hos pappaen sin, og ventes hjem om noen timer.

- Folk kan godta at du har et sidesprang eller et langvarig hemmelig forhold. Men å ha åpne flerforhold hvor alle parter vet om hverandre, slik vi gjør det, synes mange nesten er mistenkelig.

- På fjorårets julekort fra naboen sto det «Til Helen, Josh, et cetera …» - så det er definitivt registrert i nabolaget at jeg har flere kjærester, sier Helen Mitchel.

Hun kom ut av polyskapet for tre år siden, og har siden vært åpen om livsstilen sin både privat og på jobb.

- Før Rob og jeg møttes, hadde vi på hver vår kant bestemt oss for at vi ikke lenger ville være i monogame forhold. Jeg var nylig kommet ut av et fem år langt forhold, hvor jeg ikke klarte være ærlig om hvordan jeg ønsket å ha det, sier Helen.

For Rob var det som å møte en tvillingsjel.

- Vi hadde veldig like tanker om hvordan vi ville leve, og hvordan vi skulle unngå at forholdet raknet. Alle andre damer jeg har vært sammen har forsøkt å eie meg, sier han.

I begynnelsen var de nyforelsket og nyfrelste.

- Vi kastet oss inn i andre flørter hele tiden. Det var en utrolig følelse å gjøre det, og samtidig vite at det ikke truet forholdet til Helen, sier Rob.

- Mange som er «poly» vil fortelle deg at det ikke handler om sex, men om følelser og kjærlighet. Det stemmer, men samtidig er det jo ofte slik at mange forhold starter med sex, sier han.

Det har blitt en del one night stands.

- Det var litt sånn at, det er jo lov, så hvorfor ikke? fortsetter Helen, som mener hun har hatt 20 andre sexpartnere i løpet av de tre siste åra. Rob har vært sammen med 30 andre kvinner, noen i langvarige forhold.

Rob ble overrasket da sjalusien kom krypende, men han er sikker på at det er samfunnet, ikke biologien, som presser folk til å være monogame.

- Det var ofte helt andre ting en sex som gjorde meg sjalu, sier Helen.

- Det var småting, som å høre at Rob har laget suppe til henne, for eksempel. Jeg var redd for at hvis han gjorde det for en annen, ville han ikke gjøre det for meg. At de hadde ville sexleker var ikke like truende, sier Helen.

Helens sønn Josh har måttet venne seg til at mamma har forhold til flere menn på en gang.

- Josh vet at ting er litt annerledes hjemme hos oss enn hos mange av de andre barna. Men jeg tror ikke at han tar skade av mine forhold. Tvert imot, mener Helen.

Selv vokste hun opp med en far som skjulte 15 års utroskap og vil skjerme sønnen for den type uærlighet.

På den årlige konferansen «Poly Day» i London arrangeres et seminar for polyamorøse foreldre.

- Det er fint å møte andre foreldre i samme situasjon, sier Helen.

- Flere av de jeg snakket med var i etablerte triader, noen hadde levd sammen i tjue år, og hadde voksne barn. Det var inspirerende!

Hun utelukker ikke den slags kollektivt forhold for seg selv og Rob, hvis det skulle skje.

- Rob ville nok likt det hvis det var en kvinne, men ikke hvis det var en mann, sier Helen, som også har hatt forhold til kvinner.

Etter noen kortere forhold, møtte Helen sin første ordentlige ekstrakjæreste, Dean, i juni 2006. Nesten samtidig ble Rob sammen med Tara. De nye kjærestene utfylte mangler i deres eget forhold.

- Dean likte å fyre opp i peisen og kose seg hjemme med meg, se en dvd eller lese. Mens Rob er mest glad i å gå ut og møte mennesker. Så da fikk jeg både i pose og sekk, forteller Helen.

Rob er enig: - Jeg tror ikke ett menneske kan eller bør oppfylle alt for deg, og jeg tror heller ikke jeg kan være alt for et annet menneske. Tara er en helt annen type enn Helen, og det var fantastisk å utvikle dette forholdet, samtidig som jeg var sammen med Helen.

Helen og Rob utviklet en timeplan for når de skulle se hverandre og de andre kjærestene.

- Hvordan var det å veksle mellom det ene intime forholdet til det andre?

- Noen ganger var det vanskelig, andre ganger veldig fint. Det kom an på hvor flinke vi var til å kommunisere, sier Helen.

Begge erkjenner at det kreves mye synkronisering og til- og avkobling av følelser, særlig de negative følelsene som sjalusi.

- Du slutter ikke å elske ett menneske fordi man også elsker ett annet, sier Rob.

For Helen var det rart å se kjæresten sin bli forelsket i en annen kvinne.

- Vi skulle støtte og gi rom for denne prosessen samtidig som vi to også var i et forhold. Det var skummelt, men også frigjørende, sier Helen.

Hun ble kjent med Tara, men Rob syntes det var vanskelig å møte Dean.

- På bursdagen sin inviterte hun både Dean og meg. Vi satt der og skulte på hverandre fra hver vår ende av restauranten. Jeg ble for første gang vitne til at Helen var kjærlig overfor sin andre kjæreste, og det var vanskelig å se på, medgir Rob.

Helen og Rob har valgt å ikke rangere partnere i primær- og sekundærkjærester.

- Jeg vet det funker for andre, men for oss er litt av poenget borte hvis vi begynner å rangere hvem som er viktigst, sier Rob.

Både Helens forhold til Dean og Robs forhold til Tara brøt sammen etter et års tid. Dean og Tara kom fram til at åpne forhold likevel ikke passet for dem.

Trioen Dean, Davina og Jennifer vekker oppsikt.

De får oftest positive reaksjoner fra folk. Bortsett fra episoder innimellom, som da de skulle bestille hotellrom til alle tre på en weekendtur:

- Det var et sted på landet. De hadde klar formening om hvor mange voksne som kunne sove på samme rom, sier Jennifer.

Men det var ikke lett å fortelle familiene om forholdet. Deans mor reagerte verst, og var redd for at det var et forhold basert på jentenes premisser.

- Jeg måtte forklare at det er et helt gjensidig forhold, og at det ikke er slik at en av oss bestemmer eller har noen slags kontroll over forholdet, sier Dean.

- Faren min var mye mer positiv. Han fant informasjon om polyamori på nettet, og så fort ut at vi var langt fra de eneste som levde i flerforhold.

Etter to år holder de hverandre fortsatt nesten konstant i hendene, og tar hele tida vare på hverandre med kosing og kyssing.

- Men det er viktig å dyrke de individuelle forholdene også. Og det er ikke sånn at vi bare gjør ting sammen all tre, sier Jennifer. - Dean og Davina har et ti år langt forhold bak seg, og har opplevd en masse jeg ikke har vært med på. Så innimellom må de få lov til å ha tid og rom til å være bare de to.

At Davina og Dean er gift, ser de på som en ren formalitet.

Forhold som deres omtales som en «sluttet triade» i polykretser.

- Ja, vi er vel det som kalles «polyfidelous». Det betyr at vi ikke er på utkikk etter andre partnere, og har ingen planer om å utvide til en såkalt «quad», sier Jennifer.

Barn har de ikke tenkt på ennå.

- Men når vi får lyst på det må det jo bare være en fordel å være tre om det, sier Jennifer.

De tror ikke triaden har større sjanser for å ta slutt enn andre forhold.

- Hvis en av oss skulle bryte ut av forholdet, ville nok ikke de to andre kunne fortsette, sier Davina.

I rekkehuset i Southampton har Rob Gough og Helen Mitchel åpnet dørene for den lokale polygruppa. Helen og Rob sitter og småprater med Hilary Hunt, som startet gruppa.

Samtalen blir snart svært direkte og ærlig, og Helens nye forhold til Jerry kommer raskt opp.

- Jeg synes at det er en vanskeligere situasjon nå enn da vi begge hadde hvert vårt forhold, sier Rob.

- Det skaper litt ubalanse at jeg ikke har en annen kjæreste, medgir han.

Det skaper også trøbbel for Helen.

- Noen ganger kan jeg tone ned en romantisk opplevelse jeg har hatt med Jerry, for å ikke såre Rob. Men samtidig ønsker jeg ikke å holde ham utenfor, sier Helen.

Hilary lytter, stiller spørsmål og kommer med forslag. De snakker alvor og ler om hverandre.

- Det er viktig å ta vare på det gamle forholdet når man forelsker seg i en annen, og alt rundt det er spennende og nytt, sier Helen.

Rob blir stille.

- Jo, det er vanskelig å se Helen i den fasen hun er i nå, innrømmer han.

- Men kanskje jeg møter en søt jente snart, sier han og blunker. - Da blir det annerledes igjen!

magasinet@dagbladet.no

GRUPPESAMTALE: Hilary Hunt har startet en lokal samtalegruppe for "poly"-par, her på besøk hos Helen Mitchel og Rob Gough.
ALLE GODE TING ER TRE? For to år siden kom Jennifer (i midten) inn i livet til ekteparet Dean og Davina Gifford. De lever i en polytriade.
MISTENKELIGGJORT: - Folk kan godta at du har et sidesprang eller et langvarig hemmelig forhold. Men å ha åpne flerforhold hvor alle parter vet om hverandre, slik vi gjør det, synes mange nesten er mistenkelig. Det virker ikke som verden er klar for det, sier Helen Mitchel og Rob Gough.
1+1+1: I de fleste polytriader er alle tre sammen med hverandre, og alle like viktige i forholdet. Det gjelder også hos Josh, Jennifer og Davina.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media