- Jeg elsker kvinner, men hater feminisme

Og hele Oslo Vest blir framstilt som narsissistisk, sa Breivik i sin forsvarstale i retten i dag.

OPPRØRT: Anders Behring Breivik reagerte voldsomt på professor Ulrik Fredrik Malts vitnemål i tingretten i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OPPRØRT: Anders Behring Breivik reagerte voldsomt på professor Ulrik Fredrik Malts vitnemål i tingretten i dag. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik var ikke nådig i sin omtale av det kontroversielle vitnemålet til professor Ulrik Fredrik Malt i dag. Malt diagnostiserte Breivik både med Aspergers syndrom, Tourettes og trolig også autisme - selv om han både vektla at samtaler med observanden er det viktigste i psykiatrien, og så påpekte at han selv aldri hadde snakket med Breivik.

- Jeg vil gratulere Malt med et meget effektivt karakterdrap. Mange av påstandene er feilaktige og grov krekende, sa Breivik da han fikk ordet i ettermiddag etter Malts vitnemål og en spørsmålsrunde fra sakens aktører.

Han begynte å plukke på det han mente var feil i Malts faktagrunnlag.

Komisk Massemorderen kalte seg altruist - det motsatte av egoist, han hevdet han både tidligere og under rettssaken hadde vist empati, han sa han aldri hadde vært ensom -. bortsett fra i månedene med medieforbud på isolatet på Ila, og at han aldri hadde vært deprimert eller sykelig opptatt av tall.

- I begynnelsen følte jeg det krenkende, men etter hvert ble det bare komisk, sa Breivik i retten.

Malt trakk fram at Breivik droppet siste skoleår på videregående.

- Å falle ut av skolen ble beskrevet som funksjonssvikt. Jeg tror det vil fornærme ganske mange gründere som slutter på skolen for å starte et firma, kontret Breivik.

Elsker kvinner - At jeg ikke er i stand til å knytte vennskap, slik Malt hevder, er vel blitt imøtegått av mine venner som har kommet hit, påpekte han videre. Etter at Malt hadde forklart at han mente Breivik hadde manglende evne til å gå inn i lange forhold, kommenterte massemorderen:

- Jeg elsker kvinner, men hater feminisme.

Videre sa Breivik at han aldri hadde vært verken deprimert eller feminin, og at han var altruistisk - det motsatte av egoistisk.

- Premissene for påstandene dine er helt gale, raste Breivik. Allerede tidlig i professorens vitnemål reagerte Breivik på det han hørte.

VITNET I DAG: Professor Ulrik Fredrik Malt, som mener Breivik har har Aspergers syndrom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VITNET I DAG: Professor Ulrik Fredrik Malt, som mener Breivik har har Aspergers syndrom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er ikke narsissistisk. Slik det er beskrevet, tror jeg halve Oslo vest har denne diagnosen, sa Breivik i retten.

Urettferdig Breivik føler seg urettferdig behandlet, påpeker forsvarer Tord Jordet overfor Dagbladet.

- Han ønsket ikke at vi skulle fortsett etter lunsj, og det var også derfor vi prøvde å stoppe dette. Vi visste jo hva som kom. Han opplever det som urettferdig, sier Jordet.

Breiviks forsvarer synes det er merkelig at professor Malt kan uttale seg såpass skråsikkert om hva som feiler den terrortiltalte.

- Dette er jo diagnoser de sakkyndige også har vurdert, og jeg er ikke i tvil om at de har hatt et bedre grunnlag til å vurdere dem. Malt sier jo at han ikke er noen spesialist, og jeg synes det er ganske spesielt å stille diagnoser såpass sikkert uten å snakke med tiltalte. Retten har sagt at det ikke er irrelevant å peke på andre diagnoser enn det som hittil har vært nevnt, men etter vår vurdering har Malt et for tynt grunnlag til å vurdere dette, sier Jordet. Han håper at rettens medlemmer tar hensyn til dette når de skal vurdere Malts forslag til diagnoser som i dag ble kastet fram i retten.

- Vi regner med at de sakkyndiges konklusjoner vil veie tyngre enn Malts meninger, sier Jordet.

- URETTFERDIG: Forsvarer Tord Jordet, her med kollega Vibeke Hein Bæra og aktor Svein Holden, sier Breivik føler seg urettferdig behandlet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- URETTFERDIG: Forsvarer Tord Jordet, her med kollega Vibeke Hein Bæra og aktor Svein Holden, sier Breivik føler seg urettferdig behandlet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer