- Jeg elsker rommet!

Verdens første romturist Dennis Tito (60) koblet seg til den internasjonale romstasjonen rett før klokka 10. - Det var en flott tur. Jeg elsker rommet, jubler Tito.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når Dennis Tito, verdens første romturist, entrer romstasjonen har en livslang drøm gått i oppfyllelse. Den amerikanske romferga Endeavour forlot stasjonen i går, og gjorde alt klart for den russiske ekspedisjonen. Åtte minutter på ti norsk tid, koblet det russiske romskipet Souz seg til den internasjonale romstasjonen.

20 millioner dollar har California-milliardæren for oppholdet på verdens høyeste hotell. Amerikanske romfartseksperter har vært svært negative til turist-ekspedisjonen, mens deres russiske kolleger gleder seg over kjærkomne inntekter.

For å få tillatelse av NASA måtte han undertegne en avtale om at han ikke får bevege seg på den amerikanske delen av romstasjonen uten eskorte, og dersom han ødelegger noe må han betale for.

Forsinket

Som så mange andre charter-turer ble avreisen forsinket. Datatrøbbel gjorde at den russiske ekspedisjonen kom seg avgårde en dag etter tidsskjema.

Russerne har allerede begynt å planlegge neste turist-ekspedisjon i rommet. Etter mange års problemer med Mir var det ikke uten en viss skadefryd at også NASA har hatt dataproblemer ombord i den internasjonale romstasjonen. En improvisert løsning skal blant annet sørge for at lysene ombord blir slått på. Det er tre astronauter ombord i den romstasjonen. De har fått langt færre arbeidsoppgaver etter at datasystemet kollapset. De får derfor god tid til å ta seg av de nye gjestene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer