Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrer ikke på ukas utspill:

- Jeg elsker virkelig bomringen

Nok en gang har det stormet rundt et av Lan Marie Bergs utspill. Det gjør ikke at hun angrer på at hun sa hun elsker bomringen.

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

Hun var noe hes, men hoppende glad, MDG-politiker i Oslo Lan Marie Berg, da hun holdt seierstalen på Sentralen i Oslo, seint mandag kveld. Valgresultatet i Oslo hadde vist at de doblet seg i Oslo, og nå hadde hun noe på hjertet:

- Dette har jeg gledet meg til å si, hehe. Vi elsker bomringen! sa Berg, full av entusiasme til latter og jubel fra partikollegene på vaken.

Men, som det ofte er med Lan Marie Bergs utsagn: ikke alle var like begeistret. Noen mente hun viste for lite respekt for de som ikke liker bomringen, eller som har det trangt økonomisk.

Litt overrasket

Til Dagbladet sier hun at hun forstår «at politikk som påvirker folks hverdag skaper debatt.»

- Men jeg er litt overrasket over at noen reagerer så sterkt nå, når vi i De Grønne i hele valgkampen har sagt at vi elsker bomringen fordi den gjør byene våre bedre å bo i, sier hun.

Også på Miljøpartiet de Grønnes landsmøte i mai, da bompengedebatten var begynt å ta av, fortalte Lan Marie Berg at hun elsket bomringen.

- Elsker du virkelig bomringen?

- Ja. Kanskje er det rart å si at man elsker et virkemiddel. Men for oss som elsker tanken på en grønnere, mer rettferdig og tryggere by, så er faktisk bomringen et av våre aller viktigste virkemidler, sier Berg og legger til:

- Det sier jeg ikke av hverken forakt eller manglende forståelse for dem som må betale i ringen, men av kjærlighet til en tryggere klode, til folk med månedskort, til syklister, barn, eldre og syke. Til alle som har godt av grønn politikk. Bomringen trengs for barn, eldre og de som sliter med luftveissykdommer og må holde seg innendørs i dager med farlig luftforurensing. Og for å betale for bedre og billigere miljøvennlig transport som buss, trikk og bane, som kommer hele byen til gode, kommer hele byen til gode, ikke minst de med dårlig råd.

Fornøyd med terningkastet

På spørsmål om hun ikke kunne holdt igjen, når valget allerede var vunnet svarer Berg at det ville vært rart å ikke nevne det siden det har vært en viktig del av budskapet deres i valgkampen

- Mitt hovedpoeng i talen var at årets valg har vært et historisk klimavalg, hvor barn og unge har streiket for klimahandling, foreldre og besteforeldre har brølt av sin fulle hals foran Stortinget, og flere enn noen gang har stemt grønt. Sammen har vi endret Norge for alltid, sier hun.

-Dagbladets lederavdeling har kåret utsagnet til «ukas utspill» og gir deg en firer, er du fornøyd med terningkastet?

- Ja, jeg er glad for at Dagbladet i store trekk støtter De Grønnes forsvar av bomringen. Også det store flertallet i Oslo er også enig med oss i MDG at vi heller bør redusere kollektivprisene, ikke bompengene – faktisk så mange som 76 prosent av innbyggerne i byen, ifølge en meningsmåling gjennomført rett før valget.

Angrer ikke

Bergs utsagn minnet mistenkelig om det som kom fra Frp-leder Siv Jensen på en valgvake i 2013 da det ble klart at de borgerlige vant valget og ville overta regjeringsmakten etter Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg. «Dette har jeg gledet meg til å si: Morna Jens!» , sa Frp-lederen. Berg avviser at utsagnet hennes var tenkt som en referanse til dette:

- Nei, på ingen måte. Det var et helt tilfeldig ordvalg.

Til tross for de sterke reaksjonene, angrer hun ikke på det hun sa.

- Nei, jeg angrer ikke. Det verden trenger nå er modig klimaledelse. «Derfor har vi i Oslo satt mål om å bli verdens første utslippfrie storby, innen 2030. Klimaforsker Borger Aamaas har omtalt dette som elt ufattelig ekstremt ambisiøst», men samtidig «helt nødvendig». Skal vi lykkes med det trenger vi enda flere som elsker bomringen, sier hun til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling