«Jeg elsket Adolf Hitler»

- Da sannheten om Hitler gikk opp for meg, kom det som et fryktelig sjokk, forteller filmlegenden Ingmar Bergman i en ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den svenske film- og teaterregissøren Ingmar Bergman (81) som sier dette i en oppsiktsvekkende bok som nå nyutgis i Sverige. I Maria Pia Boëthius' «Heder och samvete» - omarbeidet fra førsteutgaven for ni år siden - utvikler Bergman sin barndoms opplevelser med idolet Hitler. Boka slippes 28. september og møtes med stor interesse i Sverige.

Kommunisthat

I nyutgivelsen forteller Bergman om sine nazistiske sympatier som ung. Han går lenger i innrømmelser og beskrivelser enn han gjorde i selvbiografien «Laterna magica».

Bergman forteller om en oppvekst med en far som var mørkeblå og bolsjevikhater. Bergman forteller at han var vitne til at det ble tegnet hakekors på et hus eid av en nabo som var jøde. Uten at han sa ifra om det. Dette har plaget hans samvittighet.

I 1936 var Bergman utvekslingsstudent i Tyskland. Han bodde hos en familie som var hengivne nazister. Bergman var med da Hitler holdt tale på partidagen, et minne han bar med seg i mange år.

Bergman forteller også at han selv begynte å hilse på Hitler-vis.

- Hitler hadde en voldsom karisma, forteller mesterregissøren til Expressen. Bergman forteller videre at han opplevde seg selv som troskyldig og full av uskyld. Han var grunnleggende politisk uinteressert.

Bra å ta Norge

Til og med da Tyskland okkuperte nabolandene Norge og Danmark forteller Bergman at han syntes dette var bra. Han trodde tyskerne mente det vel og ville beskytte Norden.

Først da Hitlers regime falt, kom sjokket:

- Jeg ville først ikke tro hva som skjulte seg bak Hitler-Tyskland, sannheten om terroren, konsentrasjonsleirene og jødeutryddelsen.

- Jeg kan ikke forstå at noen sympatiser med dette i dag.

FIKK HITLER-SJOKK: Ingmar Bergmann hadde Adlf Hitler osm idol i ungdomsåra.