<strong>MIDTPUNKTET TRUMP:</strong> Med skarp innvandringsretorikk og en evne til å oppildne lojale tilhengere har Donald Trump gjort alt i hans makt for at Republikanerne skal gjøre det godt under kongressvalget i november. FOTO: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix
MIDTPUNKTET TRUMP: Med skarp innvandringsretorikk og en evne til å oppildne lojale tilhengere har Donald Trump gjort alt i hans makt for at Republikanerne skal gjøre det godt under kongressvalget i november. FOTO: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Mellomvalget 2018:

- Jeg er 100 prosent enig med Obama

For å lokke velgerne til urnene gjør president Trump det han kan best - å kreve oppmerksomheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er under to uker igjen til amerikanerne går til valg igjen. Den 6. november er det kongressvalg, og det skal stemmes på politikere til alle plassene i Representantenes hus og en tredel av setene i Senatet.

Mens president Donald Trump har brukt energi på å håndtere krevende sakskomplekser som Brett Kavanaugh-saken og drapet på Jamal Khashoggi, har han også funnet energi til å gjøre noe uvanlig.

For mens de fleste presidenter har valgt å distansere seg selv fra mellomvalget, har Trump gjort det motsatte. Han har reist landet på kryss og tvers, gitt alt og oppildnet både tilhengere og kritikere.

Alt for å lokke velgerne til urnene.

- Lat som om det er jeg som er på stemmeseddelen, har han uttalt under nesten hvert eneste valgkamparrangement denne høsten, skriver CNN.

- Jeg er 100 prosent enig med Obama

Midtpunktet Trump

Vi så det under presidentvalget i 2016, og vi ser det nå - Trump har en egen evne til å gjøre seg selv til midtpunktet. Det viser også en undersøkelse utført av Kantar Media/CMAG:

Trump forekommer i omtrent 20 prosent av alle politiske reklamer i år, ifølge undersøkelsen. Funnene viser også at hittil i år har det blitt brukt minst 457 millioner kroner på Trump-vennlige reklamer og 507 millioner kroner på anti-Trump-reklamer.

SER RØDT: Musikalen «Frozen» blir satt opp på Broadway i New York. Under applausen denne dagen reiste en av publikummerne seg med et pro-Trump-flagg. Da reagerte en av skuespillerne fra scenekanten. Video: Facebook / Instagram Vis mer

Trump-faktoren

Presidenten har tatt fram et knep vi også så i 2016. Da omtalte han meksikanske innvandrere som narkotikaselgere, kriminelle og voldtektsmenn, men denne uka har retorikken vært enda et hakk skarpere, ifølge Washington Post.

Han har beskrevet sentralamerikanske familier som tar seg gjennom Mexico for å søke asyl som «et angrep av ulovlige innvandrere». I tillegg har han snakket om at byer oversvømmes av gjenger bestående av ulovlige innvandrere.

- Vi har fjernet tusenvis av dem. De kom til landet på grunn av den vidunderlige Obama-administrasjonen. Byer er frigjort, og man kan se folket klappe fra vinduene sine. Jeg advarer dere, det er som en krig. Det er som en krigssone.

- De er mennesker. De risper deg opp med en kniv, men de er mennesker, sa han under et valgkamparrangement i Houston.

Twitter-grep

Natt til onsdag tok han til Twitter med en - sett i lys av Trump og Obamas forhistorie - noe uvanlig melding. I innlegget la han ut en video hvor Obama sier at ulovlige innvandrere ikke kan tillates opphold i USA, og skrev følgende:

- Jeg er 100 prosent enig med Obama!

Vil redde huset

For to uker siden viste målingene at Republikanerne ligger an til å få flertall i Senatet, mens Demokratene ser ut til å få flertall i Representantenes hus.

Det anerkjente nettstedet FiveThirtyEight anslår at det er 80 prosent sjanse for at Demokratene får flertall i Huset, mens det er like sannsynlig at Republikanerne beholder flertallet i Senatet.

Det stopper imidlertid ikke presidenten i å tro at han skal kunne redde Huset, ifølge et ikke navngitt republikansk kongressmedlem som CNN siterer.

- Om det finnes noen som kan redde Huset, så tror Trump at det er ham. Han er den eneste som faktisk tror at det er mulig.

GJØR NARR: Det hvite hus' tidligere fotograf, Pete Souza, jobbet under Obamas presidentskap. Nå har han skapt en solid følgerskare på sosiale medier etter å gjentatte ganger ha kommet med skarpe stikk mot Donald Trump, ved bruk av bilder han har tatt av den tidligere presidenten. Video: NTB Scanpix / Ingrid Cogorno Vis mer

Senatet

Senatet er «overhuset» og regnes som det viktigste kammeret i Kongressen. Det er færre som sitter her, og det er dermed mer makt per representant.

- Det er delegert en del ansvar hit gjennom grunnloven. De rådfører presidenten i forbindelse med nominasjoner til høyesterett, som vi nylig har sett. De stemmer over handelsavtaler, som den reforhandlede avtalen med Canada og Mexico.

- De har også myndighet til å erklære krig, og avgjør en avsettelsesprosess, eller riksrett, hvis riksrettiltale er vedtatt i Representantenes hus, forklarte Henrik Heldahl i AmerikanskPolitikk.no til Dagbladet forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer