«Jeg er 22 år og har aldri kunnet bestemme noe, jeg har bare blitt styrt av en gal mann?

Derfor er gleden så stor i Libya på valgdagen.

ROPER AV GLEDE: Muftah Ahmed står stolt på toppen av den ødelagte muren til det som en gang var Muammar Kadhafis godt bevoktede festning midt i sentrum av Tripoli. Området var så strengt bevoktet at folk ikke en gang turde se mot muren. - Libya! Frihet! Libya! Takk Gud, roper Muftah Ahmed, mens han vaier med flagget og viser fram blekket på fingeren. Beviset på at han har fått stemme for første gang i sitt 37-årige liv. Foto: Line Fransson
ROPER AV GLEDE: Muftah Ahmed står stolt på toppen av den ødelagte muren til det som en gang var Muammar Kadhafis godt bevoktede festning midt i sentrum av Tripoli. Området var så strengt bevoktet at folk ikke en gang turde se mot muren. - Libya! Frihet! Libya! Takk Gud, roper Muftah Ahmed, mens han vaier med flagget og viser fram blekket på fingeren. Beviset på at han har fått stemme for første gang i sitt 37-årige liv. Foto: Line FranssonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRIPOLI (Dagbladet): Valglokalene i Libya er fulle av smilende libyere. De aller fleste stemmer i dag for aller første gang. I gatene tuter bilene og folk henger ut av vindene. De vaier med flagg, synger, gråter og ler.

Allerede en halv time før valglokalene åpnet i Libya, stod et 50-talls mennesker i kø i den steikende sola foran Al Manar-skolen i Tripoli, bare to steinkast fra Bab al-Azaziye — området der Muammar Kadhafi styrte sitt terrorregime inntil august i fjor.

Nå er området lagt i ruiner, og over 80 prosent av Libyas stemmeberettigede befolkning gjør seg klare til å stemme.

-Vi er så glade. Faktisk så glade at det ikke går an å beskrive. Jeg hadde aldri forventet at våre barn, og jeg, noen gang ville få noen innflytelse i Libya, sier den 50-årige kvinnen Najia Sanati.

Hun er vokst opp like ved Bab al-Azaziye. For ett år siden turte hun ikke en gang å se bort på det enorme området som den gangen var omringet av enorme murer. I dag skal hun stemme for første gang.

NY FRAMTID: 17-årige Alaa El Tayeb er for ung til å stemme, men bruker likevel dagen på skolen hennes, som er stemmelokale. Her gir hun ut søtsaker til de mange libyerne som står i kø for å stemme. - At det er litt bråk rundt om i landet er ikke uventet. Det må skje etter 42 år med diktatur. Men se på oss her, vi er så glade, og sammen skal vi bygge et Libya som både vi og verden kan bli stolte av, sier El Tayeb. Foto: Line Fransson
NY FRAMTID: 17-årige Alaa El Tayeb er for ung til å stemme, men bruker likevel dagen på skolen hennes, som er stemmelokale. Her gir hun ut søtsaker til de mange libyerne som står i kø for å stemme. - At det er litt bråk rundt om i landet er ikke uventet. Det må skje etter 42 år med diktatur. Men se på oss her, vi er så glade, og sammen skal vi bygge et Libya som både vi og verden kan bli stolte av, sier El Tayeb. Foto: Line Fransson Vis mer

-Kadhafi var en tyrann som bare tenkte på seg sjøl. Men takk Gud, nå er han borte og vi feirer Libyas bryllupsdag i dag, ler Sanati.

-Libya endelig mitt 17-årige Alaa El Tayeb er elev ved Al Manar-skolen. Hun er for ung til å stemme, men gir ut søtsaker og nyter stemningen fra stemmelokalet, der menn går inn på den ene siden og kvinner på den andre.

-Endelig er vi frie. Endelig kan vi stemme. Vi er så lykkelige. Alt er blitt hvitt og alt det svarte er borte, sier El Tayeb.

Pappaen hennes er en kjent tv-nyhetsoppleser i Libya. Da revolusjonen startet, ba Kadhafis folk han komme og hylle diktatoren direkte på tv. Faren nektet, og familien ble tvunget til å flykte til Egypt.

-Før ønsket jeg ikke annet enn å dra fra Libya. Jeg hadde mine beste dager når vi var på ferie i utlandet. Men under revolusjonen tenkte jeg ikke på annet enn å komme tilbake til Libya. Endelig føles Libya som mitt, sier 17-åringen.

Hun er en av få libyere som snakker bra engelsk. Hun smiler og ler og tørker innimellom en tåre fra øyekroken.

BRYLLUPSFEST: De libyske venninnene Najia Sanati (t.h), Soad Misbah og Alia Magoby (t.v) viser fram valgkortene sine utenfor Al Manar-skolen i Tripoli, bare to steinkast fra det som en gang var Muammar Kadhafis beryktede festning i hovedstaden, Bab al-Azaziye. - Vi er så glade. Jeg hadde aldri trodd at jeg noen gang skulle få velge hvem som skal styre oss. I dag skal vi ferie Libya som vi feirer bryllup, sier Sanati. Foto: Line Fransson
BRYLLUPSFEST: De libyske venninnene Najia Sanati (t.h), Soad Misbah og Alia Magoby (t.v) viser fram valgkortene sine utenfor Al Manar-skolen i Tripoli, bare to steinkast fra det som en gang var Muammar Kadhafis beryktede festning i hovedstaden, Bab al-Azaziye. - Vi er så glade. Jeg hadde aldri trodd at jeg noen gang skulle få velge hvem som skal styre oss. I dag skal vi ferie Libya som vi feirer bryllup, sier Sanati. Foto: Line Fransson Vis mer

-Jeg føler at dette er dag én for Libya, med en lys framtid i vente. Vi kaller også dagen Libyas bryllupsdag — og vår bryllupsfest, sier hun.
Kaos truer valget

Drap og bråk Men alt er ikke bare bra i Libya. De siste ukene har det vært bråk en rekke steder i landet. I Adjdabya er valget utsatt med to dager, da bygningen med alt valgmateriale ble brent ned for få dager siden. I det som var Libyas opprørshovedstad, i Benghazi i det østlige Libya, ble en person drept da et helikopter med valgmateriale ble skutt ned.

-Drapet og bråket i Benghazi har ført til at oppmøtet er styrket i byen, sier norske Martin Yttervik, som er Norges Charge d?Affaires ved det norske ambassadekontoret i Libya.

Han og et par kolleger var i dag ute og sjekket forholdene ved de libyske stemmelokalene i hovedstaden Tripoli.

-Måten valget er organisert på overgår alle forventninger. Siden valgkommisjonen kom i gang, har de gjort en veldig bra jobb. Også i å forklare folk hvordan valget skal gjennomføres. Vi har sett hvordan valgene har foregått i Egypt, Tunisia og andre land. Valget her i Libya er ekstremt bra organisert, sier Yttervik.

-Tar tid før blir bra Kvinnene i stemmekøen på Al Manar-skolen lar seg ikke bekymre over at det er bråk på enkelte steder i landet.

-Jeg hadde ikke gått hit for å stemme hvis jeg mente at sikkerhetssituasjonen ikke var bra. At det blir noe bråk etter 42 år med diktatur bør ikke overraske noen. Det viktigste er at vi har fått i stand et valg mindre enn et år etter at revolusjonen lyktes, sier Sanati.

FEIRER OG LER:  Utenfor Al Manar-skolen i Tripoli jubler, ler og gråter de mange oppmøtte kvinnene, som skal stemme for første gang i sitt liv. - Ta bilde av oss, ta bilde av oss! Vi er fri! Frihet!, roper kvinnene, før de lager sine tradisjonelle feiringsrop. For i dag er det bryllupsfest i Libya, til tross for bråk ved flere valglokaler øst i landet. Foto: Line Fransson
FEIRER OG LER: Utenfor Al Manar-skolen i Tripoli jubler, ler og gråter de mange oppmøtte kvinnene, som skal stemme for første gang i sitt liv. - Ta bilde av oss, ta bilde av oss! Vi er fri! Frihet!, roper kvinnene, før de lager sine tradisjonelle feiringsrop. For i dag er det bryllupsfest i Libya, til tross for bråk ved flere valglokaler øst i landet. Foto: Line Fransson Vis mer

22-årige Isdihar Ibseim er lærer ved Al-Manar-skolen og fungerer i dag som leder for valglokalet.

-Alle er så lykkelige. Selve stemmeprosessen tar litt tid fordi vi må fortelle folk hvordan man stemmer. Men ingen er sure fordi de må vente lenge, ler hun, og fortsetter:

-Jeg er 22 år og har aldri kunnet bestemme noe, jeg har bare blitt styrt av en gal mann. Nå er vi ordentlige borgere, vi skal bestemme egen framtid. Er det rart du bare ser smilene fjes her, sier Ibseim.

Historisk valg Det er første gang på over 50 år at libyere kan stemme fram sine ønskede politiske ledere. Mer enn 6600 stemmelokaler er i dag åpne over hele landet.

Muammar Kadhafi vanstyrte Libya i 42 år, og ble drept utenfor hjembyen Sirte i oktober i fjor. Siden den gang har libyere jobbet for fullt for å bygge opp landet på nytt. Ved dagens valg er de på god vei.

-Valget er et historisk skritt for landet og befolkningen, sier Alexander Graf Lambsdorff, som leder EUs observatørkorps

STOLT: Isdihar Ibseim (22) er ansvarlig for at valget går riktig for seg på Al Manar-skolen i Tripoli. - Vi bruker en del tid på å forklare folk hvordan de skal stemme, du vet at de har aldri gjort dette før, men stemningen her er helt fantastisk. Endelig skaper vi vår egen framtid. Vi blir ikke bare styrt, ler Ibseim, som til vanlig jobber som engelsklærer i Tripoli. Foto: Line Fransson
STOLT: Isdihar Ibseim (22) er ansvarlig for at valget går riktig for seg på Al Manar-skolen i Tripoli. - Vi bruker en del tid på å forklare folk hvordan de skal stemme, du vet at de har aldri gjort dette før, men stemningen her er helt fantastisk. Endelig skaper vi vår egen framtid. Vi blir ikke bare styrt, ler Ibseim, som til vanlig jobber som engelsklærer i Tripoli. Foto: Line Fransson Vis mer