- Jeg er 25 år, det er altfor tidlig å gi opp arbeidslivet. Jeg aner ikke hva jeg gjør nå

Flåttlege Rolf Luneng er fratatt sin legeautorisasjon. Det går hardt ut over blant andre Christer Andreassen.

BEHANDLES AV LUNENG: Christer Andreassen fra Horten i Vestfold er blant Rolf Lunengs pasienter. Han mener han nå vil fratas retten til å bli frisk etter å vært syk siden flåttbittet i fjor, og kritiserer helsemyndighetenes avgjørelse. Foto: Privat
BEHANDLES AV LUNENG: Christer Andreassen fra Horten i Vestfold er blant Rolf Lunengs pasienter. Han mener han nå vil fratas retten til å bli frisk etter å vært syk siden flåttbittet i fjor, og kritiserer helsemyndighetenes avgjørelse. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 25 år gamle Christer Andreassen fra Horten i Vestfold er fortvilet etter nyheten om den kjente flåttlegen Rolf Luneng nå ikke lenger får drive som lege.

Det var Statens helsetilsyn som i går vedtok å tilbakekalle legeautorisasjonen for Luneng, som holder til ved Norsk Borreliose Senter, fordi han har trosset tidligere advarsler om å bruke for store mengder antibiotika på sine pasienter.

- Jeg har selv gått til behandling hos Luneng siden januar, og er ikke i tvil om at det hjelper (med antibiotikametoden, red.journ.). Jeg føler meg friskere og kjenner at jeg har større livskvalitet. Realiteten for meg nå, er at jeg mister et behandlingstilbud jeg ikke kan få andre steder i landet, sier han til Dagbladet.

- Energinivået steg med antibiotika Andreassen ble bitt av flått i mai i fjor, og forteller at han ikke opplevde noen forståelse før han begynte i sin behandling hos Luneng. Der fikk han diagnosen kronisk borreliose, på grunnlag av prøveresultater og symptomer.

- Før jeg fikk behandling satt jeg stort sett i sofaen, og det var en påkjenning bare å forsøke å komme seg ut av den. Så snart behandlingen var i gang, kjente jeg at energinivået steg, at jeg fikk mer livsglede og mindre smerter og symptomer. Det skjedde like etter jeg startet på antibiotikakuren, sier han.

Andreassen jobbet før flåttbittet som biloppretter, men har nå vært sykemeldt siden juli i fjor. Han så på antibiotikabehandlingen som et lyspunkt.

Nå er han skuffet.

MISTET LEGEAUTORISASJONEN: Rolf Luneng ved Norsk Borreliose Senter i Oslo har blitt fratatt retten til å drive som lege. Nå får han ikke lenger behandle flåttsyke, som tidligere har berømmet ham for metodene som ikke finnes andre steder i landet. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MISTET LEGEAUTORISASJONEN: Rolf Luneng ved Norsk Borreliose Senter i Oslo har blitt fratatt retten til å drive som lege. Nå får han ikke lenger behandle flåttsyke, som tidligere har berømmet ham for metodene som ikke finnes andre steder i landet. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er greit nok at vi har retningslinjer her i landet, men det at helsetopper og politikere som sitter helt øverst skal sitte og se på papirer og deretter bedømme hva som er best for oss pasienter - det synes jeg blir helt feil.

- Jeg er bare 25   - Det er en fortvila situasjon for meg. Jeg er 25 år - det er altfor tidlig for meg å gi opp arbeidslivet. Jeg har fravær fra jobben siden juli i fjor, så det er klart dette også er en stor økonomisk påkjenning for meg. Jeg synes det norske helsevesenet er trangsynte, sier han.

Andreassen ønsker samtidig å berømme fastlegen sin, som han fortsatt blir fulgt opp av. Han er likevel usikker på hvordan framtida blir.

- Jeg skulle etter planen inn til kontrolltime hos Luneng 1. oktober, men nå vet jeg ikke hva som skjer. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre nå, sier Andreassen til Dagbladet.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Rolf Luneng.

Borrelia:

Borreliose kalles også Lymes sykdom.

Det er en sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi, og som overføres til mennesker ved flåttbitt.

Statistikk for de siste årene viser en stadig økning i antall alvorlige tilfeller. I 2008 ble det meldt 345 tilfeller av Lyme borreliose mot 328 i 2007.

Symptomer: To til 30 dager etter å ha blitt bitt av flått ses et karakteristisk, ringformet, svakt rødt utslett som brer seg utover fra bittstedet.

4-8 uker etter flåttbittet ses et mangfold av symptomer, som hodepine, smerter i ledd, muskler og sener, slapphet og sykdomsfølelse.

Måneder til år etter smitten kan leddsmerter, hukommelsestap, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og hudutslett opptre.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer