- Jeg er absolutt fornøyd med svarene, sier reporter George (13)

Ungdomsavisa satte fredsprisvinnerne ut av fatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De  svært verdensvante  fredsprisvinnerne Rajendra Pauchari (67) og Al Gore (59) ble satt ut for noen øyeblikk da pressekonferansens desidert yngste reporter George Sekkelsten (13) grep ordet på Nobelinstituttet i dag som akkreditert representant for «Youth paper».

- Hva bør ungdommen gjøre for å redusere klimautslippene, det er jo vi som får problemene etter hvert, sa den unge reporteren.

Gore og Pauchari så på hverandre og hadde ikke noe svar på rappen - som de derimot hadde på de fleste andre spørmål fra den tv-sendte pressekonferansen.

- Jeg har ikke noe godt svar på sparket. Det er kanskje like smart om du gir meg en liste med gode punkter, svarte Gore.

Og Pauchari kom med litt mer etter at han hadde tenkt seg om.

Konkrete prosjekter

- Mine egne barn har gitt meg flere gode ideer om hva som bør gjøres helt konkret. Det er veldig viktig at dere unge setter i gang med veldig konkrete prosjekter som kan påvirke folk i nabolaget, svarte den indiske lederen av FNs klimapanel.

Og reporter George fra Ungdomsavisa og 8. klasse på Åmot ungdomsskole i Hedmark var fornøyd.

- Jeg var absolutt fornøyd med svarene, det var det jeg hadde ventet meg, sier reporteren til Dagbladet.no.

På vegne seg selv og sin generasjon synes han det er oppmuntrende at det nytter å ta grep i sitt eget nær miljø.

Ungdomsavisa, et prosjekt i regi Avis i skolen, har satt fokus på miljøvern og klimatrusselen i høst. Slik ble reporteren sendt til Oslo for å spøøre fredsprisvinnerne selv.

Måtte manne seg opp

- Hvordan var det å stille spørsmål på engelsk i en så stor forsamling?

- Jeg hadde egentlig ikke trodd at jeg skulle få sjansen. Så ble det plutselig min tur, og da måtte jeg manne meg opp, sier 13-åringen til Dagbladet.no.

Han synes hele seansen med de to fredsprisvinnerne var «spennende, skummelt, morsomt og lærerikt» samtidig.

- Se til Martin Luther King jr.

Al Gore prøvde å gi Ungdomsavisas utsendte et eksempel på at det nytter for ungdommen å ta grep. Han fant fram til fredsprisvinneren fra 1964 - borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr. 

- Da jeg var like gammel som deg, var vi veldig engasjert i hans kamp akkurat som dere er i klima nå. Da sto Martin Luther King jr. veldig alene på barrikadene i den kampen, og dere ser nå at det har skjedd en masse de siste tiårene selv om ikke alt er blitt perfekt, fortalte Al Gore.  

Åpning for president

Bare på ett annet punkt ble den tidligere amerikanske visepresidenten satt ut et lite øyeblikk under den tre kvarter lange pressekonferansen.

Nyhetsbyrået Reuters ville vite om Al Gore er åpen for å stille som Demokratenes presidentkandidat i USA neste år.

- Det var rart at det spørsmålet  ikke ble stilt til meg, sa en lattermild Rajendra Pachauri på sparket og fikk Gore til å le.

Så kom det samme svaret som Gore har gitt noen hundre ganger i høst:

 - Jeg har ikke planer om å bli kandidat til valget i 2008. Jeg har ikke bestemt meg når det når det gjelder fram i tid, men akkurat nå er det ikke noe som tyder på det.

Les 64-siders miljømagasin i Dagbladet i  morgen, blant annet med utdrag fra Al Gores bok «En ubehagelig sannhet».

POPULÆR 13-ÅRING: Etter pressekonferansen ville alle kanaler ha sin bit av George.