Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ansvarlig for krigen

President George W. Bush innrømmer at etterretningen før krigen var gal. Slik skal han rette opp feilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Før USA invaderte Saddam Husseins Irak, la blant andre Colin Powell fram såkalte bevis for at Saddam var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen.

Og nettopp mantraet om den ustabile diktatoren som var i stand til å bruke disse våpnene mot den vestlige verden overbeviste flere land, deriblant Storbritannia, om at det var riktig å angripe Irak.

Innrømmer og tar ansvar

I dag innrømmet president Bush at etterretningen i forkant av krigen var gal. I en tale på Woodrow Wilson Center i Washington tok presidenten på seg ansvaret.

- Mange etterretningsbyråer trodde Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Men det er sant at mange av etterretningsrapportene viste seg å være feilaktige, sa Bush ifølge BBC.

Bush la så til at Saddam var en trussel mot verdensfreden, og på tidspunktet før krigen skal han ha sett etter en mulighet til å gjenoppta våpenprogrammene i Irak. Derfor, hevder Bush, var det også riktig å gå til krig mot Saddam. En krig den amerikanske presidenten tar fullt ansvar for.

- Som president er jeg ansvarlig for avgjørelsen om å gå til krig mot Irak. Og jeg er også ansvarlig for å rette opp det som gikk galt ved å reformere etterretningen vår. Det er akkurat det vi gjør nå.

Slik skal problemet løses

- MITT ANSVAR: George W. Bush lover å rydde opp i etterretningsorganisasjonene i USA. For å unngå feil av samme kaliber de presenterte verden før Irak-krigen. Foto: EPA/ Kevin Dietsch
- MITT ANSVAR: George W. Bush lover å rydde opp i etterretningsorganisasjonene i USA. For å unngå feil av samme kaliber de presenterte verden før Irak-krigen. Foto: EPA/ Kevin Dietsch Vis mer

Meningsmålingene har ikke vært oppløftende for Bush den siste tida. De fleste er langt fra fornøyd med måten Bush har håndtert Irak-spørsmålet på, og presidenten er i ferd med å få en sterk opinion imot seg som følge av krigen.

Men Bush var krystallklar på at de amerikanske troppene kommer til å være i Irak til freden er sikret. Tidsaspektet nekter han å begi seg inn på, men nevner tre punkter som må oppfylles før det kan bli aktuelt for USA å trekke ut troppene.

  • Når terrorister og saddamister ikke lenger truer demokratiet i Irak.
  • Når de irakiske sikkerhetsstyrkene kan forsvare sitt eget folk.
  • Når Irak ikke lenger er et trygt arnested for terrorister som planlegger angrep på USA.

    - Disse målene, og ikke tidsplaner laget av politikere i Washington, bestemmer hvor sterkt og lenge vi er i Irak, sier presidenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!