- Jeg er bare en biltjuv

Nokas-tiltalte Ridvan Halimi (26) framstiller seg som en avansert biltjuv i Stavanger tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Dermed driver han i samme bransje som medtiltalt Kjell Alrich Schumann, som også reduserer sin kriminelle aktivitet til å selge stjålne biler.

Begge er tiltalt for grovt ran med døden til følge, men benekter straffskyld. Halimi forsyner også illegale spilleklubber med ulovlige spilleautomater.

Også Ridvan Halimi kjenner David Toska, og beskriver ham som en grei fyr. Halimi nektet å bli frikoplet fra fotlenkene alle de tiltalte har på i retten.

Dommeren har sagt at de kan bli løst fra lenkene når de avgir forklaring.

Som flere av de andre tiltalte, var også Ridvan Halimi på besøk hos David Toska i hans leilighet i Sandnes i januar 2004. Halimi sier at det var en sosial tur til en god kamerat.

- Vi var ute på byen og gjorde ikke noe for å skjule oss, sa Halimi.

Ordnet bil for Toska

Han innrømmet å ha skaffet en rask Saab 95 til David Toska. Det fikset han slik profesjonelle biltjuver ordner slikt.

- Jeg er bare en biltjuv

- Jeg kjøpte nøkkelen til bilen av en mann jeg ikke kan oppgi navnet på. Nøkkelen betalte jeg 7000 kroner for. Bilen fant vi på Årnes. Vi parkerte den i Oslo et par dager for å finne ut om det var peileutstyr i bilen.

- Så dyre biler er ofte utstyrt med slikt utstyr, det er noe forsikringsselskapene krever oftere og oftere. Men det var ikke noe mistenkelig atferd rundt denne bilen, og vi kunne kjøre den til en hemmelig garasje jeg disponerer, fortalte Ridvan Halimi.

Den raske bilen ble solgt til David Toska for 20.000 kroner.

Begravelse sentralt

Halimi satt to måneder i varetektsfengsel ved årsskiftet 2003-2004, siktet for å ha vært med på ranet mot Postens brevsentral.

Han er fortsatt siktet i denne saken.

Ifølge Halimi ble han introdusert for David Toska i 2003 via en felles bekjent, torpedoen som ble skutt i drept i Oslo i februar 2004.

Bildet fra begravelsen er en del av politiets bevismateriale i Nokas-saken, flere av de tiltalte var i sørgefølget.

-Toska holdt talen. Vi hadde mye kontakt i dagene etter, sa Halimi.

Toska innviet Halimi i detaljene rundt et innbrud i bankbokser, og Halimi syntes det hørtes spennende ut.

- David ba meg ordne noe utstyr. Jeg fikk ikke akkurat ei handleliste, men det var snakk om brekkjern, bager, klær og tapetkniver, fortalte Halimi, som raskt fikset bestillingen fra Toska.