RISIKERER LANG FENGSELSSTRAFF: Aktoratet la i dag ned påstand om åtte års fengsel for 24-åringen fra Fredrikstad. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
RISIKERER LANG FENGSELSSTRAFF: Aktoratet la i dag ned påstand om åtte års fengsel for 24-åringen fra Fredrikstad. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

- Jeg er bare veldig forvirret

Det var alt den terrortiltalte 24-åringen hadde å si på slutten av rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det eneste jeg har å si, er at jeg er bare veldig forvirret.

Det var alt den terrortiltalte 24-åringen fra Fredrikstad meddelte retten som sluttreplikk i den drøyt ukelange rettssaken mot ham. Tidligere i dag nedla aktoratet påstand om åtte års fengsel, for såkalt terrorforbund og støtte til terrororganisasjoner.

- Skulle utføre jihad 24-åringen har forklart at han høsten 2013 dro til Syria for å drive humanitært arbeid og hjelpe det syriske folket i kjølvannet av overgrep fra president Bashar al-Assads regime. Aktoratet, støttet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), har på sin side lagt fram en mengde hovedsakelig elektroniske bevis som skal vise at Fredrikstad-mannen har gjort seg skyldig i flere brudd på straffelovens paragraf 147, den såkalte terrorparagrafen.

Ifølge aktoratet var 24-åringens plan hele tida å dra til Syria for å utføre jihad. Han gjorde grundige undersøkelser om hvilke grupper som var aktuelle, og deltok aktivt i Den islamske stat (IS), Al-Nusra-fronten og Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JMA). Oppholdet tok en brå slutt da han på slutten av januar 2014 ble skutt i beinet og returnerte til Norge. I desember ble han pågrepet av PST og har sittet varetektsfengslet siden.

På terrorlista Fredrikstad-mannens forsvarere Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen krevde full frifinnelse av 24-åringen, og var opptatt av at klienten er fanget i en definisjonsstrid. Han er tiltalt for å ville velte Assad-regimet - som en rekke vestlige land, deriblant Norge og USA, anser som illegitimt. Likevel sitter han på tiltalebenken fordi to av organisasjonene han skal ha vært medlem av, IS og Al-Nusra-fronten, står på FNs terrorliste.

- Noen står på terrorlista, andre ikke. Jeg minner om at sørafrikanske (og Nelson Mandelas parti) ANC i mange år sto på USAs liste. Er du med i IS eller Al-Nusra-fronten, dømmes du selv om du har en rettferdig kamp, sa forsvarer Randby.

Tidligere på dagen trakk Randby paralleller til nordmenn som kjempet i den spanske borgerkrigen og den finske vinterkrigen; ifølge aktoratets logikk kunne også de blitt stilt for retten, tiltalt for terror.

- Sett at USA gikk inn i Syria, som de gjorde i Libya. Da kunne IS ha tenkt at de ville kjempe side om side med alliansen, for å kaste Assad. Etter at Assad var kastet - skulle da amerikanske, tyske og norske soldater vende hjem som helter, mens IS-krigerne ble stilt for retten som terrorister? spurte forsvareren retorisk.

- Må tillegges forsett Forsvaret framholdt at den tiltalte 24-åringen må tillegges forsett dersom han skal dømmes.

- En ung gutt fra Fredrikstad skulle altså skjønne at det var galt å gå imot Assad, sa han.

FORSVARET: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer Fredrikstad-mannen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORSVARET: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer Fredrikstad-mannen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Randby påpekte videre at det ikke fins bevis for at tiltalte har vært i kamp. Videre påpekte han at 24-åringen synes å ha hatt en perifer rolle i konflikten; bl.a. tyder ingenting på at han har sverget troskapsed til de islamistiske organisasjonene.

I sin replikk gikk aktor Geir Evanger dette synspunktet i møte.

- Å trekke fram Spania og vinterkrigen treffer dårlig. IS er en av de verste terrororganisasjonene som fins, og vil ha sharialovgivning og islamsk stat i Syria, sa han.

- Ulovlige stridshandlinger Statsadvokaten kjøpte heller ikke Randbys logikk om at 24-åringens engasjement var legitimt fordi Assad-regimet er illegitimt.

- Er det slik at «hvis Assad er terrorist, så har terrorgrupper lov til å slåss»? Nei, svarte han selv.

- I Syria er det en regjering, som Norge ikke kan avsette. Stridshandlingene fra IS og Al-Nusra er ulovlige, det er urettmessig, det de gjør, sa statsadvokaten.

Evanger mente videre at Fredrikstad-mannen utmerket godt visste hva han var med på. Tiltalte har selv forklart at han ei tid var væpnet grensevakt for JMA.

- Hvis man går med våpen, vet man jo det. De visste hva de drev med - at de skulle styrte Assad, at de gjorde ting som kunne skape frykt i befolkningen, sa Evanger med hentydning til tiltaleteksten.

- Problematisk Ekstremistforsker Lars Gule har fulgt mesteparten av rettssaken fra tilhørerbenken. Under rettssakens første dag påpekte også han at å legge motstand mot Assad-regimet til grunn er problematisk for rettssystemet.

AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) skal få 24-åringen dømt. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) skal få 24-åringen dømt. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Måten myndighetene har definert terror på i loven, gjør det problematisk at motstand mot Assad faller inn under begrepet; det er rett og slett ikke en legitim statsmakt. Det skal bli svært interessant å se hvordan retten stiller seg til det, sa Gule til Dagbladet.

Dommer Hans-Christian Ingebrigtsen understreket viktigheten av at dommen blir grundig drøftet. Han anslo at domsslutningen vil bli avsagt innen et par ukers tid.

BILDEBEVIS: Dette bildet, som viser Fredrikstad-mannen med maskingevær og rakettkaster, er blant aktoratets sentrale bevis. Selv sier han bildet ble tatt for at han skulle tøffe seg. Foto: PST/aktoratet
BILDEBEVIS: Dette bildet, som viser Fredrikstad-mannen med maskingevær og rakettkaster, er blant aktoratets sentrale bevis. Selv sier han bildet ble tatt for at han skulle tøffe seg. Foto: PST/aktoratet Vis mer