- Jeg er bekymret

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) advarer mot en farlig spiral der islamister og høyreekstreme mobiliserer mot hverandre.

BEKYMRING: Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), maner til oppmerksomhet rundt faren for at terrorhandlinger fra islamister fører til mobilisering blant høyreekstreme, som kan skape en farlig spiral som kan føre til vold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKYMRING: Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), maner til oppmerksomhet rundt faren for at terrorhandlinger fra islamister fører til mobilisering blant høyreekstreme, som kan skape en farlig spiral som kan føre til vold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tajik frykter en mobilisering fra ytre høyre som svar på terroraksjonen i Paris.

Tre gjerningsmenn som hevder å være tilknyttet terrororganisasjonene al-Qaida og IS, tok livet av til sammen 17 mennesker over tre dager sist uke.

I går ble en norsk avlegger av den tyske antiislamske bevegelsen Pegida født, da 190 islamkritikere marsjerte rundt Oslo rådhus i protest mot «muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam».

Lederen av justiskomiteen ser muligheten for en spiral der ekstremister fra ytre fløy på begge sider mobiliserer mot hverandre.

Og hun er bekymret.

- På den ene sida har vi islamistiske miljøer som sikkerhetsmyndighetene har sagt kan utgjøre en potensiell voldelig trussel. Og med terroren i Frankrike som bakteppe, kan man ofte se en motreaksjon fra ytre høyre, som tar terrorhandlinger som vi så i Paris som en bekreftelse på sitt verdensbilde, nemlig at muslimene kommer og at de er farlige.

- Terror virker mobiliserende Det må være bakteppet når det skal jobbes politisk med problemstillingen, mener Tajik.

- Og jeg forventer at enkeltmiljøene som sikkerhetsmyndigheter har sagt kan utgjøre en risiko, følges tett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.