Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er bekymret

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) advarer mot en farlig spiral der islamister og høyreekstreme mobiliserer mot hverandre.

BEKYMRING: Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), maner til oppmerksomhet rundt faren for at terrorhandlinger fra islamister fører til mobilisering blant høyreekstreme, som kan skape en farlig spiral som kan føre til vold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKYMRING: Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), maner til oppmerksomhet rundt faren for at terrorhandlinger fra islamister fører til mobilisering blant høyreekstreme, som kan skape en farlig spiral som kan føre til vold. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tajik frykter en mobilisering fra ytre høyre som svar på terroraksjonen i Paris.

Tre gjerningsmenn som hevder å være tilknyttet terrororganisasjonene al-Qaida og IS, tok livet av til sammen 17 mennesker over tre dager sist uke.

I går ble en norsk avlegger av den tyske antiislamske bevegelsen Pegida født, da 190 islamkritikere marsjerte rundt Oslo rådhus i protest mot «muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam».

Lederen av justiskomiteen ser muligheten for en spiral der ekstremister fra ytre fløy på begge sider mobiliserer mot hverandre.

Og hun er bekymret.

- På den ene sida har vi islamistiske miljøer som sikkerhetsmyndighetene har sagt kan utgjøre en potensiell voldelig trussel. Og med terroren i Frankrike som bakteppe, kan man ofte se en motreaksjon fra ytre høyre, som tar terrorhandlinger som vi så i Paris som en bekreftelse på sitt verdensbilde, nemlig at muslimene kommer og at de er farlige.

- Terror virker mobiliserende Det må være bakteppet når det skal jobbes politisk med problemstillingen, mener Tajik.

- Og jeg forventer at enkeltmiljøene som sikkerhetsmyndigheter har sagt kan utgjøre en risiko, følges tett.

Ap-politikeren sier at hun opplever den norske Pegida-marsjen som svært urovekkende, og med et hatefullt budskap. En fredelig demonstrasjon er likevel innenfor ytringsfriheten - det samme er ekstreme ytringer, mener hun.

- Men det er ikke oppfordringer til eller trusler om terror.

- Det møtte opp 190 personer, som er betydelig flere enn i tidligere forsøk på å etablere antiislamske organisasjoner, som Norwegian Defence League. Marsjen skal ha vært planlagt før Paris-terroren, men ser du likevel Pegida Norge som en motreaksjon på terrorangrepet?

- Man vet at terroraksjoner virker mobiliserende på den andre sida. Jeg kan ikke utelukke at denne marsjen har fått større oppslutning av den grunn, sier Tajik.

I Tyskland har Pegida, som kan oversettes til "Patriotiske européere mot islamisering av Vesten", tatt til gatene hver mandag de siste tre månedene - og fått stadig sterke oppslutning. I Norge er målet det sammen.

- Det kan få begge typer utfall. Det kan føre til at tonen og situasjonen blir skarpere. Men også motsatt: Dersom vi som samfunn gjennomskuer dem, det de prøver på, nemlig å oppildne andre til deres ekstreme sak, så kan vi se det motsatte - nemlig at de ikke får fotfeste.

- Handler ikke om sivilisasjonskonflikt Hun er opptatt av at samfunnet blir klar over at Norge står overfor mektige krefter på begge sider.

I tillegg til det tradisjonelle forebyggingsarbeidet, er det vel så viktig å snakke om hva man fra politisk hold og i befolkningen må gjøre, mener Tajik.

- Vi må være på vakt mot en språkbruk som handler om sivilisasjonskonflikt. Selvsagt skal vi ha skarpe diskusjoner om integrering og hvordan vi skal innrette samfunnet vårt. Men vi må gjennomskue oss-og-dem-retorikken, for det er akkurat det de ønsker av oss nå.

Én ting er terrorhandlinger i seg selv, sier hun, der ekstremister ønsker å begå terror og skade.

- Men i tillegg ønsker de også å få fram motkreftene. De ønsker at situasjonen skal bli spissere, at språkbruken skal bli hardere, og at det skal framstå som en konflikt mellom sivilisasjoner, i stedet for mellom det fredelige demokratiske samfunn på den ene sida og ekstreme enkeltelementer - uansett ideologi - på den andre sida. Det er det viktig for både politikere og resten av samfunnet å være oppmerksomme på.