- Jeg er bekymret

MDGs Lan Marie Berg ser med uro på økende press på barn og unge. Nå vil hun innføre reklameforbud rundt skoler og barnehager.

REKLAMEFRIE SONER: Nybakt mor og mammepermitert byråd Lan Marie Berg (MDG) vil ha reklamefrie soner rundt skoler og barnehager. Foto: Christian Roth Christensen
REKLAMEFRIE SONER: Nybakt mor og mammepermitert byråd Lan Marie Berg (MDG) vil ha reklamefrie soner rundt skoler og barnehager. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

- Vi ser at veldig mange barn og unge i dag sliter med psykiske plager og utsettes for et stort kroppspress. 85 prosent av jentene oppgir reklame som en viktig del av årsakene.

MDG-profil Lan Marie Berg har mammaperm fra jobben som byråd i Oslo, men møter Dagbladet i anledning partiets landsmøte. Med en ny verdensborger i vogna, snakker hun engasjert om tiltak for å skjerme barn og unge mot presset.

- I Oslo har vi innført et forbud mot retusjert reklame, som gir et uriktig bilde av kropp, på de kommunale flatene. Vi skulle ønske vi kunne gjøre dette på alle flatene i Oslo, men det kan vi ikke uten en lovendring.

MDGs forslag om forbud mot retusjerte reklamemodeller ble stemt ned i Stortinget. Nå ønsker de i stedet å ta en annet virkemiddel i bruk.

Reklamefrie soner

- Vi ønsker å innføre reklamefrie soner rundt barnehager og skoler, slik at barna i alle fall kan slippe reklame, forbruks- og kroppspress der hvor de er mye, sier hun.

Ifølge Berg ser de på muligheten for å bruke retningslinjer for skilt og reklame i hovedstaden ved å innføre en egen kategori for skoler og barnehager, slik det i dag er i boligområder.

- Å ha reklame i de områdene der barna er mest, synes vi er helt unødvendig, sier hun.

- Bekymret

Hun sier til Dagbladet at hun er bekymret for samfunnet som datteren skal vokse opp i om utviklingen fortsetter.

- Jeg er bekymret. Vi kan ikke ha det slik i et samfunn at vi føler mer og mer prestasjonsangst for kropp, ting du skal kjøpe og oppnå. Vi må skape et samfunn der det er rom for mangfold, og der det er muligheter for å kunne føle at man ser bra ut selv om man ikke ser ut som en retusjert modell. Det ønsker jeg for alle barn som vokser opp i dag, sier hun.

Klimastreikere gir håp

I talen sin til MDGs landsmøtedelegater på Fornebu i helga fortalte Lan Marie Berg om et tilfeldig møte med en annen jente som er bekymret for framtida- den svenske skoleeleven Greta Thunberg.

Det er klimaendringen som vekker Thunbergs bekymring, og har ført til klimastreiken blant skoleungdom som har spredd seg til hele verden.

På fredag mobiliserte klimastreikerne igjen i 118 land, deriblant i Norge.

- Skolestreiken gir meg håp fordi det er en folkelig mobilisering jeg ikke har sett i min levetid. Men det er ikke barna som skal gi oss håp, det er vi som skal gi dem håp. Det er vår jobb, sier hun til Dagbladet.

Hun sier hun føler på ansvaret.

- De valgene vi tar i dag vil definere hva slags verden dagens barn og unge får vokse opp i i framtida. Og de har ikke stemmerett. Det sterkeste virkemidlet de har er å delta i skolestreiken. Nå må vi ta den stafettpinnen, sier hun.

Lan Marie Berg slo i talen sin også fast at hun elsker den omstridte bomringen, som hun mener virker og er rettferdig.

- Vi har ikke en bompengekrise i dette landet, vi har en naturmangfoldskrise og en klimakrise. Det er de ekte krisene vi må bekjempe, sier hun til Dagbladet.