- Jeg er billig i drift i kveld

Sandra Borch i Senterungdommen hadde mareritt om Sps oppslutning i natt.

<strong>SPENT:</strong> Sandra Borch på Senterpartiets valgvake i Akersgata 35 mandag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SPENT: Sandra Borch på Senterpartiets valgvake i Akersgata 35 mandag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Huff, det er veldig spennende. Jeg er helt klar på at jeg ikke er fornøyd hvis vi får under 6 prosent, sier leder Sandra Borch i Senterungdommen til Dagbladet.

Jeg har nesten ikke sovet i natt. Jeg hadde mareritt. Våkna klokka seks, og da lå dyna på gulvet. Så jeg tror ikke jeg kan drikke så mye. Jeg er billig i drift i kveld, sier Borch.

Historisk dårlig Senterpartiet kan gå mot sitt dårligste stortingsvalg i historien, melder NTB.

På de siste målingene til seks ulike meningsmålingsinstitutter får Senterpartiet en oppslutning på mellom 4,3 og 5,3 prosent, noe som gir et snitt på 5 prosent.

Dersom dette blir resultatet på valgdagen, betyr det at partiet har mistet mer enn hver femte velger siden kommunevalget i 2011. Da fikk Sp 6,7 prosent av stemmene.

På Ipsos MMIs partibarometer for månedsskiftet august/september, som ble foretatt på oppdrag fra Dagbladet før helgen, fikk Sp 4,9 prosent, en økning på 0,6 prosentpoeng fra uka før. Dersom dette blir resultatet får partiet 8 mandater, tre færre enn i dag.

Til sammen ville de rødgrønne fått 71 mandater. Det er 15 færre enn i dag, og langt unna flertall. De fire ikke-sosialistiske partiene får til sammen 90 mandater - et solid flertall, ifølge Dagbladets siste tall.

- Det er viktigere for meg å få et sterkt Senterparti enn en rødgrønn regjering. Drømmen er å øke fra 11 ti 13 mandater på Stortinget, sier Sandra Borch.
Best alene I 2001 gjorde Senterpartiet sitt hittil dårligste stortingsvalg, med bare 5,6 prosent av stemmene.

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

Valgdagen er 9. september, men det er mulig å forhåndsstemme. Kommuner kan velge å også ha åpne valglokaler 8. september.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.
• Se alle valgvideoene her.
• Ta Dagbladets valgomat.
• Se alle kandidatene i stortingsvalget.

Samtidig har partiet tradisjon for å gjøre det bedre i valget enn det målingene tilsier, melder NTB.

I stortingsvalget for fire år siden endte partiet på 6,2 prosent - selv om de siste meningsmålingene antydet en oppslutning på 5,6 prosent. Det viser en oversikt fra valgforsker Bernt Aardal, Universitetet i Oslo.

Borch står selv på andreplass på Senterpartiets nominasjonsliste i Troms. - Hvordan tror du du ligger an til en plass på Stortinget? - Ha-ha! Hvis førstekandidaten vår blir statsråd, kommer jeg jo inn, sier Borch med et smil. - Tror du det at dere har sittet i regjering med Ap og SV har gjort at dere har tapt stemmer?
- Jeg tror vi hadde tapt uansett hvem vi hadde sittet i regjering med. Man styrer jo best om man styrer alene. Vi har svelget noen kameler.
Lite synlige 1993 har så langt vært det beste året for Senterpartiet. Da hadde partiet en oppslutning på 16,7 prosent - og 23 mandater på Stortinget - mot 11 ved forrige stortingsvalg.

Senterpartiet får bare fem distriktsmandater på Stortinget. I dag har partiet ni pluss to utjevningsmandater. Om de rødgrønne taper valget, vil partiet i tillegg miste de fire ministerpostene i regjeringa.

Valgserien Folkets røst

• Se alle episodene av Folkets røst!

En av grunnene til at Sp kan oppleve en historisk nedtur, er at partiet har havnet i skyggenes dal i valgkampen, mener valgforsker Toril Aalberg ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

- De har vært lite synlige i valgkampen, som i stor grad har dreid seg om Arbeiderpartiet og Høyre og om saker som ikke er typiske Senterparti-saker, som skole og helse, sier Aalberg til NTB.

Også partileder Liv Signe Navarsetes mandat i Sogn og Fjordane henger i en tynn tråd.

 Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer