KAMPEN MOT KREFTEN:  Knut Syrstad (40) fikk påvist testikkelkreft for 11 år siden. Han frykter at han ikke er blant de 99,9% som overlever.   Foto:  Mette Randem / Dagbladet
KAMPEN MOT KREFTEN: Knut Syrstad (40) fikk påvist testikkelkreft for 11 år siden. Han frykter at han ikke er blant de 99,9% som overlever. Foto: Mette Randem / DagbladetVis mer

- Jeg er blant dem som kan dø

Knut Syrstad (40) frykter at døden vinner kreftkampen. Nye studier viser at 99,9% overlever testikkelkreft som oppdages tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Takket være det norsk-svenske legenettverket SWENOTECA, overlever 99,9 prosent av de som på et tidlig tidspunkt får diagnosen testikkelkreft.

Nylig ble tre artikler publisert i det anerkjente amerikanske fagtidsskriftet «Journal of Clinical Oncology». Artiklene beskriver det norsk-svenske samarbeidet SWENOTECA som er en forkortelse for Swedish-Norwegian Testicular Cancer Group. Dette samarbeidet har nylig framlagt resultater i verdensklasse innen behandling av testikkelkreft.

- For 30 år siden ble SWENOTECA satt i gang. Dette samarbeidet er nå et faglig solid nettverk som gjør at alle svenske sjukehus kan behandle testikkelkreft i verdensklasse. Også de minste norske sjukehusene kan i prinsippet gjøre det samme, men i Norge har vi valgt å legge behandlingen til universitetssjukehusene, sier professor ved NTNU og senioroverlege ved kreftavdelingen ved sjukehuset i Ålesund, Olbjørn Klepp til Dagbladet.

I Trøndelag, nærmere bestemt i Orkdalen. Bor Knut Syrstad. Han har testikkelkreft med spredning. Etter elleve år med sjukdommen og seks operasjoner, lever han i håpet om at han til slutt blir helt frisk og overlever kreften.

- Jeg oppdaget kreften for 11 år siden og siden den gang har jeg hatt seks operasjoner. Det ser ikke ut til at kreften vil forlate min kropp. Jeg er faktisk blant de få som faktisk kan risikere å dø av testikkelkreft, sier han til Dagbladet.

Velkjente resultater Knut forteller at nyhetene om resultatene samarbeidet med svenskene har vist, er svært gledelig. Selv har Knut opplevd at kjente utenlandske leger kjenner godt til det som skjer innen behandling av testikkelkreft i Sverige og Norge. Nyhetene har til og med nådd apparatet rundt en av verdens mest kjente kreftpasienter, Tour de France-kongen Lance Armstrong.

- Jeg har vært til behandling hos Lance Armstrongs kreftlege. Også han roser metodene og samarbeidet som er utviklet rundt testikkelkreft i Norge og Sverige, sier han.

Men hvordan det til slutt går med sin egen sjukdom, tør han ikke lengre å spå.

- Jeg føler meg ikke helt trygg på at dette går bra, siden legene ennå ikke vet hvor kreften nå sitter i kroppen min. Akkurat nå har de ikke kontroll på sykdommen. Men jeg har full tiltro til helsevesenet i Norge når det kommer til testikkelkreft, avslutter Syrstad.

Resultat i verdensklasse I artiklene som er publisert framgår det at 99,9 prosent av alle som får avdekket testikkelkreft på et tidlig tidspunkt overlever. Frem til slutten av 1970-tallet var testikkelkreft den sykdommen som tok livet av flest menn i Norge. Professor Klepp mener at kreftsamarbeidet med Sverige har gitt sensasjonelle resultater.

PROFESSOR: Olbjørn Klepp er nestor innen sitt fagfelt i Norge. Professoren ved NTNU sier resultatene som nå foreligger, er i verdensklasse. FOTO: Dagbladet
PROFESSOR: Olbjørn Klepp er nestor innen sitt fagfelt i Norge. Professoren ved NTNU sier resultatene som nå foreligger, er i verdensklasse. FOTO: Dagbladet Vis mer

- Vi var tidlig ute i bruken av cellegift. Samarbeidet med svenskene gjør at 95 prosent av alle pasienter, inkludert de med stor spredning, overlever. Tilfeller som blir avdekket på et tidlig tidspunkt, har en overlevelsesprosent på 99,9, forteller han.

Han forteller at samarbeidet i kreftbehandlingen gir ekstremt korte veier til ekspertise og forskningsresultater.

- Jeg kan ta en telefonsamtale innad i nettverket og diskutere enkeltpasienter eller sende ut en e-post som vil bli besvart, av de fremste eksperter på området, i løpet av få timer. Vi har faktisk oversikt over samtlige norske pasienter, forteller professoren.

Kan behandles over alt Doktorstipendiat Torgrim Tandstad har nylig levert sin doktoravhandling, som presenterer resultatene fra fire SWENOTECA handlingsprogram for ulike typer testikkelkreft med totalt 2964 pasienter behandlet i perioden 1995—2006.

- Målet med handlingsprogrammene har vært å standardisere behandlingen av testikkelkreft gjennom etablering av et tett nettverk av kollegaer. Dette har sikret pasienter topp moderne behandling uavhengig av bosted, sier Tandstad til Dagbladet.

DOKTORSTIPENDIAT: Torgrim Tandstad. Foto:Privat
DOKTORSTIPENDIAT: Torgrim Tandstad. Foto:Privat Vis mer