- Jeg er blind på det venstre øyet, har fortsatt store smerter og er delvis ufør

Geir (48) advarer mot privat bruk av fyrverkeri.

BLE BLIND: Geir Fossum ble blind på det venstre øyet etter at et batteri med fyrverkeri eksploderte rett foran ham under en nyttårsfeiring for ti år siden. Foto: Politiet / Scanpix
BLE BLIND: Geir Fossum ble blind på det venstre øyet etter at et batteri med fyrverkeri eksploderte rett foran ham under en nyttårsfeiring for ti år siden. Foto: Politiet / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er i dag nøyaktig ti år siden et batteri med fyrverkeri eksploderte før Geir Fossum (48) klarte å flytte seg. Fossum fikk ett skudd i haka, to i brystet, ett rett over høyre øye, og ett i det venstre øyet.

ADVARER: Seksjonsoverlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus fraråder all privat bruk av fyrverkeri. Han fører hvert år statistikk over øyeskader som følge av fyrverkeri-ulykker på nyttårsaften. Foto: Privat
ADVARER: Seksjonsoverlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus fraråder all privat bruk av fyrverkeri. Han fører hvert år statistikk over øyeskader som følge av fyrverkeri-ulykker på nyttårsaften. Foto: Privat Vis mer

Han hadde ikke vernebriller. Det venstre øyet kunne ikke reddes.

HEVELSE En batteriskade har gitt denne mannen hevelse, sår og kruttpartikler på slimhinnen og hornhinnen, samt svidde øyevipper.
HEVELSE En batteriskade har gitt denne mannen hevelse, sår og kruttpartikler på slimhinnen og hornhinnen, samt svidde øyevipper. Vis mer

- I dag er jeg delvis ufør. Jeg er blind på venstre-øyet, og jeg sliter fortsatt med store smerter, sier Geir Fossum til Dagbladet.

Flere blinde Hver eneste nyttårsaften skader nordmenn seg under oppskyting av fyrverkeri. I fjor fikk 16 personer øyeskader, opplyser seksjonsoverlege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus til Dagbladet. Han har i flere år ført statistikk over øyeskader som kommer som følge av fyrverkeri-ulykker.

BLØDNING I ØYET: Bildet viser sår på slimhinnen, blødning inne i øyet og revnet regnbuehinne.
BLØDNING I ØYET: Bildet viser sår på slimhinnen, blødning inne i øyet og revnet regnbuehinne. Vis mer

Fellestrekk ved dem som skader seg er at de er unge menn, som ikke har bruktvernebriller. De fleste var dessuten beruset da ulykken inntraff, viser Bulls statistikk.

BATTERISKADE: Bildet viser en batteriskade på en mann (18). Øyevipper er svidd bort og mannen har et stygt sår på hornhinen med hevelse og kruttpartikler, forteller overlege Nils Bull.
BATTERISKADE: Bildet viser en batteriskade på en mann (18). Øyevipper er svidd bort og mannen har et stygt sår på hornhinen med hevelse og kruttpartikler, forteller overlege Nils Bull. Vis mer

- Noen av dem er blitt blinde, sier han.

Skader på tilskuere I tillegg har mange fått brannskader og kruttskader på hornhinne og øyelokk, som igjen har ført til arr, synsreduksjon, blendingsskader og lysskyhet, ifølge overlegen.

- Det er en høy pris å betale, sier Bull.

Fyrverkerireglene

1. FORBERED FYRVERKERIOPPSKYTINGEN I GOD TID 
Finn et egnet sted og rigg til for avfyring, jfr. pkt. 4. Fyrverkeriet skal ligge utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter.      

2. LES BRUKSANVISNINGEN NØYE FØR BRUK  
Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldersgrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig. Det er 16 års aldersgrensegrense for bruk av stjerneskudd. Ikke hold og tenn på flere stjerneskudd samtidig. Det kan føre til en kraftig flamme og brannskader på hånden.      

3. KONTROLLER AT FYRVERKERIET IKKE ER SKADET  
Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.      

4. SØRG FOR AT FYRVERKERIET IKKE KAN VELTE  
Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.      

5. BRUK TENNSTAV  
Ved opptenning bør det ikke brukes åpen flamme, som kan bli så stor at den antenner raketten direkte i stedet for lunta.      

6. SITT PÅ HUK, TENN LUNTEN OG GÅ UNNA  
Etter at lunten er tent bør man umiddelbart vende ansiktet vekk og komme seg i betryggende avstand fra fyrverkeriet. For å redusere sjansen for at man skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet, bør man under opptenning bruke briller.      

7. BØY DEG ALDRI OVER ANTENT FYRVERKERI  
Inne i selve fyrverkeriet kan det være en hurtiglunte, som brenner svært raskt. Derfor kan antent fyrverkeri avfyres brått og uventet.      

8. IKKE TENN FYRVERKERIET PÅ NYTT DERSOM DET IKKE TENNER VED FØRSTE FORSØK  
Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som kan medføre antennelse. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, Colourboxmen leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri.      

9. HOLD GOD AVSTAND FRA OPPSKYTINGEN  
Fyrverkeri inneholder eksplosiver. Blir man truffet kan man få alvorlige skader og i verste fall omkomme.      

10. ALKOHOL OG FYRVERKERI HØRER IKKE SAMMEN  
I alkoholpåvirket tilstand reduserer vurderingsevnen, mens reaksjonstiden øker.

Kilde: Nedre Romerike Brann og Redningsvesen

Han sier han har til gode å se at kvinner er blitt skadet av å sende opp fyrverkeri, men at minst en tredjedel av de som skades i disse ulykkene, er tilskuere.

- Kvinnene som skades er blant tilskuerne, sier han.

- Planlegg godt Legen er motstander av at privatpersoner skal få lov til å bruke fyrverkeri, og mener nordmenn i stedet bør nøye seg med fyrverkeri som det offentlige står for. Til dem som kommer til å sende opp fyrverkeri i kveld, har overlegen følgende råd:

- Bruk beskyttelsesbriller, vær edru, og planlegg gjerne festen slik at den som sender opp rakettene faktisk ikke er beruset. Bruk fyrverkeriet i henhold til retningslinjene, ha god sikkerhetsavstand og benytt tennstaver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer