Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er blind på det venstre øyet, har fortsatt store smerter og er delvis ufør

Geir (48) advarer mot privat bruk av fyrverkeri.

BLE BLIND: Geir Fossum ble blind på det venstre øyet etter at et batteri med fyrverkeri eksploderte rett foran ham under en nyttårsfeiring for ti år siden. Foto: Politiet / Scanpix
BLE BLIND: Geir Fossum ble blind på det venstre øyet etter at et batteri med fyrverkeri eksploderte rett foran ham under en nyttårsfeiring for ti år siden. Foto: Politiet / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i dag nøyaktig ti år siden et batteri med fyrverkeri eksploderte før Geir Fossum (48) klarte å flytte seg. Fossum fikk ett skudd i haka, to i brystet, ett rett over høyre øye, og ett i det venstre øyet.

ADVARER: Seksjonsoverlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus fraråder all privat bruk av fyrverkeri. Han fører hvert år statistikk over øyeskader som følge av fyrverkeri-ulykker på nyttårsaften. Foto: Privat
ADVARER: Seksjonsoverlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus fraråder all privat bruk av fyrverkeri. Han fører hvert år statistikk over øyeskader som følge av fyrverkeri-ulykker på nyttårsaften. Foto: Privat Vis mer

Han hadde ikke vernebriller. Det venstre øyet kunne ikke reddes.

HEVELSE En batteriskade har gitt denne mannen hevelse, sår og kruttpartikler på slimhinnen og hornhinnen, samt svidde øyevipper.
HEVELSE En batteriskade har gitt denne mannen hevelse, sår og kruttpartikler på slimhinnen og hornhinnen, samt svidde øyevipper. Vis mer

- I dag er jeg delvis ufør. Jeg er blind på venstre-øyet, og jeg sliter fortsatt med store smerter, sier Geir Fossum til Dagbladet.

Flere blinde Hver eneste nyttårsaften skader nordmenn seg under oppskyting av fyrverkeri. I fjor fikk 16 personer øyeskader, opplyser seksjonsoverlege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus til Dagbladet. Han har i flere år ført statistikk over øyeskader som kommer som følge av fyrverkeri-ulykker.

BLØDNING I ØYET: Bildet viser sår på slimhinnen, blødning inne i øyet og revnet regnbuehinne.
BLØDNING I ØYET: Bildet viser sår på slimhinnen, blødning inne i øyet og revnet regnbuehinne. Vis mer

Fellestrekk ved dem som skader seg er at de er unge menn, som ikke har bruktvernebriller. De fleste var dessuten beruset da ulykken inntraff, viser Bulls statistikk.

BATTERISKADE: Bildet viser en batteriskade på en mann (18). Øyevipper er svidd bort og mannen har et stygt sår på hornhinen med hevelse og kruttpartikler, forteller overlege Nils Bull.
BATTERISKADE: Bildet viser en batteriskade på en mann (18). Øyevipper er svidd bort og mannen har et stygt sår på hornhinen med hevelse og kruttpartikler, forteller overlege Nils Bull. Vis mer

- Noen av dem er blitt blinde, sier han.

Skader på tilskuere I tillegg har mange fått brannskader og kruttskader på hornhinne og øyelokk, som igjen har ført til arr, synsreduksjon, blendingsskader og lysskyhet, ifølge overlegen.

- Det er en høy pris å betale, sier Bull.

Han sier han har til gode å se at kvinner er blitt skadet av å sende opp fyrverkeri, men at minst en tredjedel av de som skades i disse ulykkene, er tilskuere.

- Kvinnene som skades er blant tilskuerne, sier han.

- Planlegg godt Legen er motstander av at privatpersoner skal få lov til å bruke fyrverkeri, og mener nordmenn i stedet bør nøye seg med fyrverkeri som det offentlige står for. Til dem som kommer til å sende opp fyrverkeri i kveld, har overlegen følgende råd:

- Bruk beskyttelsesbriller, vær edru, og planlegg gjerne festen slik at den som sender opp rakettene faktisk ikke er beruset. Bruk fyrverkeriet i henhold til retningslinjene, ha god sikkerhetsavstand og benytt tennstaver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media