«Jeg er blitt tøffere»

I mange år var Kjell Magne Bondevik (56) for opptatt av å være snill og grei og gjøre alle til lags. Det er det blitt en forandring på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er blitt tøffere, konstaterer Bondevik overfor Dagbladet.

For ei uke siden fikk han i havn nok et budsjettforlik, denne gangen med en historisk avtale med Arbeiderpartiet.

Og om et par-tre uker vil han ha styrt landet like lenge som Kåre Willoch.

- I den første perioden som statsminister ville jeg være med på mye og sa ja til alt. Jeg ville være snill og grei, og tok på meg for mye. Jeg fikk meg en grundig lekse i 1998 da jeg ble syk. Nå er jeg flinkere til å prioritere. Jeg tror nok også jeg er blitt tøffere til å skjære gjennom i tide. Så får det heller våge seg at noen blir sinte. Jeg tar fightene når det trengs, sier Bondevik, som nå også trives godt i selskap med Høyre.

Tryggere med Høyre

- Jeg må innrømme at jeg nå har større lyst til å være statsminister enn i starten. Starten var kronglete med brudd og nye forhandlinger. KrFs førstevalg var sentrumsalternativet, vi var mer restriktive til samarbeid med Høyre. Men etter to år i regjering med Høyre og etter å ha lært Høyre-statsrådene å kjenne, føler jeg meg tryggere i denne konstellasjonen. Vi er nå i en god situasjon. Også i KrF er stemningen stigende. Jeg føler at vi har et samlet parti bak oss.

- Var det nødvendig at KrF fikk statsministeren?

- Det var vel ikke nødvendig. Men Høyre vil ha både statsminister og finansminister, det mente vi ville blitt en for tung akse. Nå har vi en god fordeling. I ettertid tror jeg vi i KrF er enige om at det var best det gikk som det gikk, sier Bondevik.

For KrF var det rene medisinen å få et budsjettforlik denne gangen, det la ikke parlamentarisk leder Jon Lilletun noe som helst skjul på. Bondevik er også godt fornøyd med det.

Etter det Dagbladet erfarer, var Bondevik internt i KrF den som sterkest advarte mot Frp-innflytelsen før samarbeidsregjeringen ble dannet.

- Jeg vil ikke kommentere interne møter, men jeg har vært sterk talsmann for at vi ikke ensidig kan binde oss til Frp. Det ville bringe oss inn i et uføre der det ble umulig å få gjennomført mange av satsingene i Sem-erklæringen, som internasjonal solidaritet, bistand og miljø.

- Så det var nødvendig å få et forlik med Ap nå?

- Nei, ikke nødvendig, men nyttig. Det markerte at denne regjeringen kan få flertall også om budsjett med andre partier enn Frp. Frp har seg selv å takke for at det ikke ble forlik med dem, det er mulig de forregnet seg og ikke trodde vi kunne inngå avtale med Ap, sier Bondevik.

Skatt ikke viktigst

Han sier han ikke har begynt å jobbe med neste års statsbudsjett. Men det er ganske opplagt hva han må levere: 12 milliarder i skatte- og avgiftslette er ett av de store, tallfestede løftene i Sem-erklæringen som må innfris i 2005-budsjettet.

- Vi vil forsøke å bevege oss i riktig retning og så får vi se hvor langt vi kommer. Vi har bak oss to år med dårlige konjunkturer, noe som har gitt oss lavere inntekter til staten enn vi la til grunn. Derfor er vi satt tilbake når det gjelder gjennomføringstakten i skattelettelsene. Men vi har ikke avlyst noen løfter, sier Bondevik.

Han sier at så lenge han har noe å gi, vil han fortsette i norsk politikk. Om det betyr at han tar et nytt gjenvalg til Stortinget, vil han ikke svare på. I løpet av sommeren må han avgjøre det.

- I 1997 ble du av de øvrige sentrumskameratene bedt om å ta gjenvalg, ellers ville du undergrave det sentrumsalternativet du var statsministerkandidat for. Vil ikke det være samme situasjon nå?

- Ikke helt. Da hadde jeg bare stortingsplass.

- Går dagens regjeringskamerater til valg i 2005 som et regjeringsalternativ?

- Det vil være opp til KrFs landsmøte i 2005 å avgjøre. Vi spekulerer aldri i andre alternativer enn dem vi sitter i, og vi er inne i en god periode.

- Er du statsministerkandidat i 2005?

- Det må KrF og jeg komme tilbake til.

Har større kraft

Han sier det er flere saker han vil se løst før han gir seg.

- KrF vil framover framstå som partiet med det sosiale hjertet. Regjeringen vil følge opp fattigdomssatsingen. KrF er også et familieparti. Her er kontantstøtten på plass, men vi er ikke i mål med barnehageutbyggingen, og barnevernet må styrkes. Det vil jeg være med på. Og jeg vil fortsette den internasjonale kampen mot hiv og aids og kampen mot terrorisme, sier Bondevik, som til nå har vært statsminister i til sammen over fire år.

Det gir sine fordeler:

- Man opparbeider seg et internasjonalt kontaktnett som gjør at man kan få større gjennomslag. Man kjenner folk, og det er lettere å ta en telefon. Jeg tror det er i norsk interesse å ha en statsminister som er internasjonalt engasjert. Da er det viktig å ha noen år på baken. Jeg føler at med den erfaringen jeg etter hvert har fått som politiker og statsminister, har større kraft til å slåss for de sakene jeg brenner for, sier han.

TAR FIGHTENE: - Jeg er blitt tøffere til å skjære gjennom i tide. Så får det heller våge seg at noen blir sinte. Jeg tar heller fightene når det trengs, sier Kjell Magne Bondevik, som akter å fortsette i norsk politikk så lenge han har noe å gi.