«Jeg er blitt utsatt for et utidig press. Jeg er tross alt småbarnsmor...»

Monica Kristensen Solås ble forsøkt presset til å akseptere en sluttpakke både natt til i går og rett før styremøtet som endte med at Redningsselskapet nå er uten president og generalsekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele styret i Redningsselskapet valgte i går enstemmig å stille sine plasser til disposisjon, men blir formelt sittende til et ekstraordinært landsmøte 14. januar.

Så seint som 23.30 natt til i går fikk Kristensen Solås en telefon hvor president Magnus Stangeland forsøkte å få henne til å akseptere en sluttpakke. Enda en henvendelse kom en halvtime før gårsdagens dramatiske styremøte startet klokka 10.

- Jeg synes jeg er blitt utsatt for et utidig press. Jeg er tross alt småbarnsmor og pleier å legge meg tidlig, sier Solås Kristensen til Dagbladet.

Hun ga sin advokat Arvid Ødegård beskjed om at hun ikke ville vite innholdet i styrets tilbud. Sammen hadde de utformet et brev og bedt om at dette ble lest opp under gårsdagens styremøte.

Vond dag

Kristensen Solås har helt siden suspensjonen hevdet at hun ikke har fått noen begrunnelse for at hun skulle utestenges fra den dagen hun ble friskmeldt etter flere ukers sykemelding på grunn av for høyt blodtrykk.

- Jeg har heller aldri fått adgang til å gi en fullstendig redegjørelse til styre eller administrasjon om mitt syn på den såkalte e-post-saken og andre saker.

- Hvordan opplevde du styrebehandlingen?

STRIDENS KJERNE: Noen av sakens fremste aktører var samlet på ett brett i all offentlighet i går. Både avtroppende president Magnus Stangeland (til venstre) og fungerende generalsekretær Kjell L. Brevik medvirket i debatten i NRKs Brennpunkt. Avtroppende generalsekretær Monica Kristensen Solås (i bakgrunnen) framsto som forbløffende avslappet i TV-duellen, og var mest opptatt av å legge inn et godt ord for salget av Redningsselskapets julekalendre. Foto: Lars Eivind Bones
STRIDENS KJERNE: Noen av sakens fremste aktører var samlet på ett brett i all offentlighet i går. Både avtroppende president Magnus Stangeland (til venstre) og fungerende generalsekretær Kjell L. Brevik medvirket i debatten i NRKs Brennpunkt. Avtroppende generalsekretær Monica Kristensen Solås (i bakgrunnen) framsto som forbløffende avslappet i TV-duellen, og var mest opptatt av å legge inn et godt ord for salget av Redningsselskapets julekalendre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det var vondt og frustrerende, både for meg og familien. Men det er en ting man lærer seg i polekspedisjoner og det er at man alltid må være forberedt på det uventede. Hvis ikke, overlever man ikke. Jeg er i krisemodus jeg nå, skjønner du, sier hun og ler.

Avskjed?

Etter det Dagbladet erfarer, har styret i Redningsselskapet brukt juridisk ekspertise til å vurdere om det var grunnlag for avskjedigelse av Monica Kristensen Solås. Det er først og fremst opplysningene om at hun skal ha foretatt en mer omfattende e-post-kontroll som har vært vurdert.

Styret hadde trolig heller ikke juridisk grunnlag for å gå til suspensjon av sin generalsekretær for to uker siden. I henhold til dagens arbeidsmiljølov har man ikke anledning til å gå til et slikt skritt.

- Vi håper å få til en omforent løsning med Kristensen Solås, sa president Magnus Stangeland i går.

Det betyr at styret må inngå en forhandling om betingelsene for at generalsekretæren skal avslutte sitt arbeidsforhold. Styret opphevet i går suspensjonen.

Utestengt

Selv om Kristensen Solås fortsatt formelt er generalsekretær, er hun fritatt for arbeidsplikt.

- Er hun velkommen til Redningsselskapet i dag, hun har jo fortsatt kontor der?

- Hun har sitt hjemmekontor og det vil hun vel fortsatt ha.

Ifølge Kristensen Solås, har hun ikke engang tilgang på sin egen e-mail. Og hun har fortsatt flere reiseregninger og andre ting å ordne opp i.

- Vil du nå akseptere en sluttpakke?

- Det er for tidlig å si. Jeg må først få vite hva de anklager meg for. Det er blitt snakket om at en advokat skal komme med en rapport om hva jeg har gjort, men den har jeg ennå ikke sett noe til. Nå skal et utvalg granske de interne forholdene i Redningsselskapet.

Media

- Jeg synes styret opptrådte fornuftig og modig da de stilte sine plasser til disposisjon, sier Kristensen Solås.

Hun fikk mange støtteerklæringer i går, også fra innvandrere bosatt i Norge.

De sjøansattes representant, Kjell Storåker, kom med et kraftig spark til mediene i går. Han la nærmest skylda på mediene for at styret ikke har klart å skape ro i selskapet.

- Vi får ikke lagt ut jolla før det er full fyr i ræva på oss, sa han på ekte sjømannsspråk før visepresident Hermod Larsen modererte kritikken mot mediene.

President Magnus Stangeland er innerst inne svært skuffet over at han blir kastet på den måten som nå skjer. I de seks årene han har vært med, har selskapet fordoblet antall medlemmer til 65 000 og fornyet flåten. I banken har selskapet 600 millioner, takket være nordmenns spillegalskap som Stangeland sa. De midlene blir gode å ha hvis automatinntektene forsvinner om halvannet år.

Lettet?

Kristensen Solås og Stangeland møttes til debatt i Standpunkt i NRK1 i går kveld sammen med flere av de andre aktørene. Der virket Solås Kristensen forbløffende avslappet, nesten lettet. Smilte og skrattet og var mest opptatt av oppfordre seerne om å ta vel imot de som i disse dager går rundt og selger julekalendre til inntekt for Redningsselskapet.

- Min person er ikke viktig, gjentok hun.

Men etter debatten sa hun til Dagbladet at hun langt fra føler noen lettelse over det som skjer:

- Jeg er veldig skuffet og fryktelig lei meg, men det ville jeg ikke vise her. Jeg prøvde å ikke heve konfliktnivået og i stedet legge inn et godt ord for julesalget av kalendre, sier hun med en ny latter.

Avtroppende president Magnus Stangeland oppsummerte gårdagen slik:

Suppe

- Det har vært en tøff dag, men jeg er tilfreds og glad med utfallet. Det er et steg på veien mot bedre lagånd og mer tillit. Det har vært for mye splitt og hersk det siste året.

Sjefredaktør Hans Kristian Amundsen i avisa Nordlys i Tromsø, formulerte seg slik:

- Dette er ei suppe. Dette var 1. akt, men dette er ikke over. Nå må det en dyptgripende gransking til, sa Amundsen.