- Jeg er Chelsea Manning. Jeg er kvinne.

Varsleren Bradley Manning insisterer på at han fra nå av er kvinne.

VIL BLI KVINNE: Manning som Bradley. Nå vil han bli Chelsea. Foto: REUTERS/ KEVIN LAMARQUE / NTB SCANPIX
VIL BLI KVINNE: Manning som Bradley. Nå vil han bli Chelsea. Foto: REUTERS/ KEVIN LAMARQUE / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gitt det jeg føler, og har følt siden barndommen, vil jeg begynne med hormonterapi så snart som mulig. Jeg håper dere vil støtte meg i denne forvandlingen, skriver Manning i en erklæring som ble lest opp på TODAY Thursday på NBC i går.

Mild straff
Mannings påstand om at han er kjønnsforvirret var en vesentlig del av hans forsvar under rettssaken mot ham. Han ble onsdag dømt til 35 års fengsel for å ha lekket opplysninger om USAs militære. Materialet ble offentliggjort av Wikileaks, og skapte overskrifter verden rundt i ukevis i 2011. Det militære aktoratets påstand var 60 års fengsel, og mange vurderte det slik at straffeutmålingen var relativt mild.

- Jeg ber også om, at fra og med idag, henvender dere dere til meg med mitt nye navn, og bruker hunkjønnspronomenet (utenom i offisielle brev til fengselet), het det videre i Mannings uttalelse.

- Jeg ser fram til å motta brev fra tilhengere, og til å ha muligheten til å skrive tilbake, avslutter Manning sin erklæring.

Brevet var undertegnet Celsea E. Manning.

Vil tvinge fengselet
Manning vil trolig sone sin straff i fengselet  Forth Levenworth, som er det eneste fengselet i USA for militære som soner dommer på mer enn ti år. Den dømte varslerens advokat, David Coombes, sier at han håper fengselet nå vil gjøre det riktige, og gi Manning hormonbehandling.

- Hvis Forth Leavenworth ikke gjør det, så vil jeg gjøre alt som står i min makt for at de tvinges til å gjøre det, sier Coombes.

Men kjønnsskifte er ikke noe man normalt driver med i amerikanske fengsler. Og Mannings advokat sier at han ikke vil søke om å forflyttes til et kvinnefengsel.

Ikke hormonterapi i fengsel
Courthouse News melder at fengselet der Manning trolig skal sone ikke driver med hormonterapi eller kjønns-skifte operasjoner, for folk med uklar seksuell identitet. Men de har tilbud om  psykiatrisk behandling.

Advokat Coombes sier at han venter at president Barack Obama vil benåde Manning. Så langt har Obama i sine uttalelser om Manning, og sin jakt etter den andre varsleren, Edward Snowden, vist liten vilje til å se i nåde til varslere.


I KVINNEKLÆR: På dette bildet fra 2010 poserer Bradley Manning som kvinne. Foto: US ARMY / REUTERS / NTB SCANPIX
I KVINNEKLÆR: På dette bildet fra 2010 poserer Bradley Manning som kvinne. Foto: US ARMY / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer