NEKTER: Hermes Navarro (i beige dress) kan ikke svare for dokumentasjonen han er blitt forelagt. Foto: Francisco Obando/Wikimedia Commons
NEKTER: Hermes Navarro (i beige dress) kan ikke svare for dokumentasjonen han er blitt forelagt. Foto: Francisco Obando/Wikimedia CommonsVis mer

- Jeg er dårlig på navn

Fotballpresidenten i Costa Rica husker ikke at det norske selskapet Euroteam ga ham 9000 euro rett i lomma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag avslørte Dagbladet hvordan norske Euroteam og daværende fotballpresident i Costa Rica, Hermes Navarro, før 2006-VM trikset unna 2158 billetter til fotball-VM i Tyskland.

Det norske selskapet betalte over 600 000 euro for billettene - hvorav, ifølge kjøpskontrakta, 9000 euro havnet kontant rett i fotballpresidentens lomme.

Hermes Navarro har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Dagbladet. Den costaricanske avisa Nacion har nå konfrontert ham med Dagbladets og sine egne avsløringer:

Nekter - Den norske avisa skriver at billettfirmaet kjøpte billettene fra fotballforbundet, og at du og Aquil Ali (kjent forretningsmann i Costa Rica) var delaktige?

- Nei, nei, absolutt ikke. Alle billettene ble håndtert med fullt navn på, svarer Navarro.

- Men i Fedefutbols regnskap står det at billettsalgskomiteen, der du selv satt, solgte nesten 2200 billetter - som det ikke er oppgitt noen mottaker for.

- Dette var billetter til sponsorer og folk med nær tilknytning til forbundet. Men alle som fikk billett måtte registrere navn og passnummer.

- Dårlig på navn Navarro insisterer så flere ganger på at alle billetter måtte registreres med fullt navn og passnummer, og at den informasjonen er å finne hos forbundet. Nacion påpeker hver gang at dette ikke er tilfelle - det ble aldri registrert noen legitim mottaker for billettene Navarro håndterte.

SVART PÅ HVITT: Det står kun registrert 359 490 euro i regnskapet hos Fedefutbol, ifølge avisa Nacion og revisorene som gikk igjennom billetthandlene før Tyskland-VM. Faksimile: Nacion/Dagbladet
SVART PÅ HVITT: Det står kun registrert 359 490 euro i regnskapet hos Fedefutbol, ifølge avisa Nacion og revisorene som gikk igjennom billetthandlene før Tyskland-VM. Faksimile: Nacion/Dagbladet Vis mer

Dagbladet har en av billettene Euroteam kjøpte fra Costa Rica. På denne er det ikke påført navn, slik Navarro hevder.

- Har du noen gang hørt om Euroteam, spør Nacion.

- Nei, svarer Navarro.

- Ifølge den norske avisa fikk du 9000 euro i hånda i Leipzig da avtalen ble signert.

- Det ringer ingen bjeller, svarer Navarro.

- Jeg er dårlig på navn.

UTEN NAVN: Dagbladet har en av billettene Euroteam kjøpte fra Costa Rica. På denne er det ikke påført navn, slik Navarro hevder. Foto: Håkon Eikesdal
UTEN NAVN: Dagbladet har en av billettene Euroteam kjøpte fra Costa Rica. På denne er det ikke påført navn, slik Navarro hevder. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Nacion presenterer også en revisorrapport som viser at mens Navarro var ansvarlig for billetthandler for fotballforbundet i Costa Rica, er det nesten 2200 billetter og 228 000 euro som aldri ble skikkelig bokført.

«Billettsalgskomité» Avisa har fått tilgang til rapporten, som ble utarbeidet av firmaet Carvajal & Colegiados i 2006, der revisoren har sjekket dokumentasjonen for samtlige 13 995 billetter sendt fra FIFA til Fedefutbol, det costaricanske fotballforbundet, til Tyskland-VM.

I dokumentasjonen finnes det navn og person- eller firmadata på 11 812 av billettene.

De siste 2183 billettene havnet hos den såkalte «billettsalgskomiteen» - som ifølge Nacion besto av nettopp Navarro og daværende kollega Luis Acuña.

Da han ble intervjuet av costaricansk presse i november 2006 sa Acuña at han bare hadde ansvar for billetter som gikk til fans og reisebyråer - mens Navarro tok hånd om «de resterende billettene».

Regnskapshull Det er disse billettene han nå hevder er registert, noe som ifølge revisorfirmaet ikke er tilfelle.

I Fedefutbols regnskap fra 2006 står det bokført inntekter på 394 940 euro fra disse resterende billettene, altså de 2183 overskuddsbillettene billettsalgkomiteen tok hånd om.

Euroteam betalte 623 668 euro for billettene de kjøpte fra forbundet. I kontrakta mellom partene står det at Euroteam skulle plukke opp billettene i Costa Rica.

TAUS: Aquil Ali var mellommannen Euroteam brukte i handelen med Hermes Navarro. Foto. La Nacion/Costa Rica
TAUS: Aquil Ali var mellommannen Euroteam brukte i handelen med Hermes Navarro. Foto. La Nacion/Costa Rica Vis mer

Det betyr at det er en differanse på omkring 1,8 millioner kroner mellom beløpet Euroteam betalte, og beløpet som kom Fedefutbol til gode.

Mellommannen Aquil Ali har ikke besvart verken Dagbladets eller Nacions henvendelser.

IKKE Å SE: Euroteam står ikke i lista over billettkjøpere. Men nesten 2200 billetter er ikke gjort rede for. Faksimile: Nacion/Dagbladet
IKKE Å SE: Euroteam står ikke i lista over billettkjøpere. Men nesten 2200 billetter er ikke gjort rede for. Faksimile: Nacion/Dagbladet Vis mer