«Jeg er den perfekte far. Jeg har masse tid, kjærlighet og livserfaring.»

Eldre fedre setter av mer tid til barna, har mer trygghet, livserfaring og motivasjon. Men de kan også bli en belastning både for ungene og for sin partner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannsforsker Jørgen Lorentzen mener det absolutt kan ha sine fordeler å bli pappa selv om man har begynt å trekke på åra.

-  En godt voksen mann kan ofte være flinkere til å prioritere riktig. Han har allerede realisert seg selv karrieremessig, og vil lettere kunne sette av mer tid til familie og barn. Dessuten har han ofte hatt barn før og har mye verdifull livserfaring å by på, mener Lorentzen.

-  Eldre fedre vil i mange tilfeller være mer modne, trygge og motiverte for å følge opp barna, supplerer psykolog Mona Duckert.

Frode Kyvåg (58) ble far til Selma og Rikke for tre og et halvt år siden og er enig i tankerekken:

-  Jeg er den perfekte far. Jeg har masse tid, kjærlighet og livserfaring, og føler meg høyst kompetent som pappa, sier Frode Kyvåg til Dagbladet.

-  Lykkerus

Han mener farsrollen så langt har vært en tre år lang lykkerus.

-  Det er et eventyr. Det å ta og gi kjærlighet, gi dem oppmerksomhet og få respons, som for eksempel et kyss på kinnet klokka 06 på morrakvisten, er det beste med å være pappa, mener Kyvåg.

-  Jeg var en jævla egoist da det sto på som verst som håndballtrener og TV-kommentator. Det har gradvis bedret seg de siste ti åra, men ungene har forsterket prosessen så til de grader, sier 58-åringen.

Norway Cup-sjefen har siden 1995 vært gift med Monica Kyvåg (36), som han også har vært håndballtrener for i Bækkelaget.

Kyvåg kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen «eldre far med makt, penger og posisjon»:

-  Jeg er verken mektig eller har mye penger. Vi bodde sammen i 13 år før vi fikk barn, så denne beskrivelsen passer dårlig for meg, sier Kyvåg.

Belastning

Kyvåg hevder han ikke er spesielt bekymret eller opptatt av aldersforskjellen på ham og barna.

-  Det har naturligvis streifet meg noen ganger at jeg kommer til å være pensjonist når barna begynner på ungdomsskolen, men det tror jeg vil gå fint og verken jeg eller Monica bekymrer oss for det. Psykolog Mona Duckert mener stor aldersforskjell kan bli en belastning for barna.

-  Statistisk sett vil sjansen for at eldre fedre faller bort mens barna fortsatt er ganske unge være langt større enn for yngre fedre. Å miste far før man har blitt voksen kan være et stort traume, og det blir en stor belastning for kvinnen som sitter igjen med barna. Risikoen for å bli syk og ikke klare å delta i barnas liv stiger naturligvis også med stor aldersforskjell, sier Duckert.

Hun understreker likevel at kvalitet er langt viktigere enn alder.

-  Nærmer man seg 60 når man skal bli far, tror jeg det gjør en forskjell. Det blir litt uvanlig for en 10-åring å ha med sin 70 år gamle far i ulike sosiale sammenhenger, mener Duckert.

Skuespiller Jon Eikemo (65) fikk ikke Marie (17) før han var i slutten av 40-åra. Tre år etter fikk han også Anna med kona Helene.

-  Jeg var fryktelig engstelig da vi fikk vår første datter, men det hadde ikke så mye med aldersforskjellen å gjøre. Det gikk mest på alt som kunne gå galt, sier Eikemo.

PERFEKT FAR: - Jeg har god tid og masse livserfaring, sier Frode Kyvåg (58).