-Jeg er den siste som ble reddet

Ruben Gonzales (36) sa i går at han var den siste som ble reddet ut av «Rocknes», skadet og redd for å dø. I dag kan han reise hjem til datteren Lois (3), sin sønn på noen måneder, kona Lorena og resten av familien i Manila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): De tilstedeværende under sjøforklaringen i Bergen fikk også i går høre dramatiske beretninger fra mannskaper som på mirakuløs måte klarte å overleve det tragiske havariet i Vatlestraumen.

- Jeg var i maskinen på nedre dekk da jeg merket at skipet krenget mot styrbord. I første omgang trodde jeg vi var inne i en sving. Det er ikke uvanlig at skipet krenger når det svinger, men krengingen vedvarte, og etter en stund tiltok det, forklarte 2.-maskinist Ruben Gonzales.

- Skipet la seg stadig mer over. Da jeg hørte skipsalarmen, løp jeg oppover leideren. Jeg så også 3.-maskinisten og elektrikeren på vei opp leideren, sa Gonzales.

Møtte stengte dører

Sammen med sine to kolleger prøvde de å åpne ei dør, men det var ikke mulig på grunn av vakuum. De gikk ned i maskinrommet igjen. Lyset gikk, og det var glatt på dørken. Ruben Gonzales falt og slo hodet.

- I fallet mistet jeg lommelykta. Det var den eneste vi hadde. Derfor måtte vi bruke armbåndsurene våre til å lyse med. Vi så etter andre utganger, og fant til slutt ei dør lavt nede. Der var det så kaldt at vi ikke våget å åpne den. Vi forsto at det var kaldt vann utenfor.

- En stund følte vi at det var helt håpløst å komme ut, men så hørte vi helikopterlyd over oss. Vi begynte også å rope og lage bråk i håp om at noen skulle høre oss.

Etter en stund hørte de banking på oversida av en ballastpumpe.

- Vi svarte og fikk i gang en slags kommunikasjon. Vi forsto at de visste hvor vi var. Redningsmannskapene boret et hull i skroget og rettet et lys inn til oss. De snakket til oss, men vi kunne ikke forstå hva de sa.

- Så puttet de inn papirlapper med spørsmål. Vi svarte på nye lapper, og vi hadde i gang en kommunikasjon. Det begynte å bli lite luft å puste i på grunn av mye gass i rommet. Vi skrev at to av oss holdt på å dø, og at de måtte skynde seg.

Vannet steg og steg

Da skjedde ting raskere på utsida. Redningsmannskapene fikk skåret opp et hull som gjorde det mulig for de tre å komme ut.

- Vannet steg raskt. Jeg begynte å bli våt. Det var dramatisk. Han som skrev lappene kom seg først ut, så min andre kollega. Til slutt kom jeg meg ut selv. Jeg var skadet og sliten.

- De spurte om vi var flere igjen der inne i skipet, men det kunne vi avkrefte, forklarte Gonzales.

Da han var ferdig med sin forklaring, spurte han tingrettsdommer Ove Kjell Hole om han kunne få reise hjem til sin familie i Manila som venter på ham.

- Det kan du gjøre, og takk for at du har vært tålmodig med oss, svarte Hole.

Gonzales' kollega, dekksformann Godofredo Grecia (43), fortalte at han så en slags lykt bare halvannen meter fra skutesida da skipet hadde begynt å krenge kraftig.

Aktørene under sjøforklaringen sperret øynene og ville vite mer om den overraskende opplysningen. Om han hadde sett lykta ved Revskolten lykt så nær skutesida, må skipet ha vært nesten på land.

Undervannsskjæret

Flere har sagt at skipet må ha gått på i alt tre grunner. Politiinspektør Svein Erik Krogvold sa i får at det er gjort funn av skrapeavsetninger av det som kan være maling og grunnstoffer fra «Rocknes» på to grunner. De ligger seks og ti meter fra et meter dypt undervannsskjær som ligger 58 meter nordøst for lykta på Revskolten fyr.

- Jeg så en slags lykt eller bøye, bare halvannen meter fra skutesida. Denne lyste rødt eller grønt. Jeg er ikke sikker, sa dekksformannen. Han måtte tegne posisjonen for objektet han hadde observert og tegne selve objektet. Det ble ført inn i referatet, men det vil være vanskelig å konkludere med hva han egentlig så.

Godofredo Grecia reddet livet ved å kaste seg ned fra rekka da skutesida lå to meter over sjøen. Han ble dratt med under, men kom seg opp igjen til overflaten. Han frøs så han nesten mistet førligheten i bein og armer, men ble omsider trukket inn i et redningsfartøy sammen med en kollega.

ENDELIG FRI: I går kveld var den filippinske annenmaskinisten Ruben Gonzales endelig fri fra «Rocknes» og Bergen. - Familien savner meg. Nå vil jeg reise hjem til dem, sa han.
LIVSTEGN: Forrige uke møtte Dagbladet Ruben Gonzales' familie i Manila. Her studerer kona Lorena, hans datter Lois og andre familiemedlemmer internettbilder fra redningsaksjonen.