Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er den som ble avlyttet

- Jeg er en av John Arne Markussens kilder som ble avlyttet av POT. Jeg husker samtalen som ble referert i Dagbladet i går, sier Bjarne Store-Jakobsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store-Jakobsen var på 80-tallet redaktør i den samiske avisa Sami Aigi i Karasjok og hadde mange kontakter i det samiske miljøet omkring aksjonene mot utbygging av Alta-vassdraget. Nå er han sjef for sameredaksjonen i Sveriges Television i Kiruna.

- Ut fra opplysningene som sto i gårsdagens artikkel trekker jeg den slutningen at det var min telefon som var avlyttet, og at Dagblad-redaktør Markussen ble offer for det. Men forklaringen om at alle notatene om Markussen skulle være «overskuddsinformasjon» er for tynn. Det er klart overvåkingspolitiet har fått interesse for ham, sier Store-Jakobsen.

Glemte å sladde

I et av de kopierte dokumentene som lå i Markussens mappe har innsynsutvalget ett sted glemt å sladde bokstavene «bsj». Dokumentet er et sammendrag av en samtale mellom den i utgangspunktet anonyme kilden og Markussen. Men vedlagt ligger også kopiene av den samme samtalen, stenografisk gjengitt.

Dermed vet Bjarne Store-Jakobsen at det samme samtalereferatet fra den samme «ømtålige kilden» ligger i hans mappe hos overvåkingspolitiet. Men det vil han sannsynligvis aldri få bekreftet siden han, ifølge innsynsutvalgets daglige leder Knut Fosli, har vært objekt for en «i utgangspunktet lovlig telefonkontroll».

Lov og ikke lov

Dersom det har forekommet lovlig overvåking etter 25. november 1977, har ikke innsynsutvalget lov til å opplyse om det. Det er bare overvåking uten hjemmel i lov eller forskrift som det gis innsyn i.

Dermed står vi overfor denne absurde situasjonen:

Innsynsutvalget vet at Store-Jakobsen vet, og Store-Jakobsen vet at innsynsutvalget vet, i likhet med POT og Dagbladets lesere, at han er lovlig telefonavlyttet seinhøstes 1982. Han får bare ikke lov til å vite det. Innsynsutvalget får ikke lov å bekrefte det. Av hensyn til hvem?

Politisert journalistikk

Det overrasker ikke Store-Jakobsen at han er avlyttet. Det har han tidligere fått bekreftet av en «fuktig» tjenestemann.

- Det forbauset meg ikke. Jeg var aktiv i samisk politikk og visste alt på 70-tallet av jeg var overvåket. Og jeg tar for gitt at jeg ble overvåket på grunn av mine politiske holdninger, ikke fordi jeg var journalist.

- Det bekymrer meg sterkt at telefonen ble avlyttet mens jeg var redaktør i Sami Aigi, av hensyn til mine kilder og kontakter, som i likhet med Markussen ble trukket inn i POTs søkelys.

«Sameekstremisme»

- Forundrer det deg, som radikal samepolitiker, at det skjedde, samme år som det hadde vært forsøk på brusprengning i Tverrelvdalen?

- Ut fra det som faktisk foregikk innenfor den samiske bevegelsen, kan jeg ikke forstå det. Men når vi ser hvor lite kunnskap overvåkingspolitiet hadde om det samiske miljøet, kan jeg forstå det.

Store-Jakobsen mener begrepet «sameekstremisme» er blåst opp.

- Det har blitt framstilt som om de to samene skulle sprenge brua. Alle som vet hva som skjedde, og som visste hva slags sprenglegemer som ble brukt, militære nødbluss, skjønner at det var ment som en demonstrasjon. De små rakettene ville aldri ødelagt brua.

Store-Jakobsen må vente på mappa si. Han ventet til fristens utløp og må regne med behandlingstid på minst halvannet år.

- Nå har jeg imidlertid klare indikasjoner på hva jeg bør finne der, sier Store-Jakobsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media