- Jeg er det terroristene frykter mest av alt

Snakket ut i upublisert reportasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FN og statsledere over hele verden fordømmer i kveld attentatet på Benazir Bhutto.

- Hun trodde på demokrati og rettssystemet mens hun opponerte mot ekstremisme og terror. Vi fordømmer den feige og morderiske handlingen som er utført av ekstremister som er motstandere av Pakistans demokratiske prosesser. De ansvarlige må stilles til rette så fort som mulig, sier USAs FN-ambassadær ifølge nyhetsbyrået AP.

Mens spekulasjonene om hvem som sto bak attentatet nå løper løpsk om alt fra al-Qaida og Taliban til pakistanske etterretningsagenter og president Musharraf selv, sørger svært mange pakistanere og andre demokratiforkjempere i kveld over tapet av en av regionens mest markante og banebrytende politiske skikkelser.

Les også: Bhutto-familien er hengt, skutt og forgiftet

Visste hva hun risikerte

Det amerikanske magasinet Parade gjorde så sent som i slutten av forrige måned et eksklusivt intervju med Benazir Bhutto over flere dager, blant annet i hennes hjem utenfor Karachi. Reportasjen vil som planlagt komme på trykk neste lørdag, men får etter dagens hendelser en svært uhyggelig gjenklang.

Parade valgte i kveld å publisere deler av intervjuet på nettet, sammen med en kondolanse.

Til journalisten og redaktøren Gail Sheehy forteller Bhutto blant annet om situasjonen etter selvmordsbombene tidligere i år som drepte flere av tilhengerne hennes, men som hun den gang selv kom levende fra.

DEN SISTE TALEN: Valgkamparrangementet i Rawalpindi i dag ble det siste Benazir Bhutto gjorde. Foto: MIAN KHURSHEED / REUTERS
DEN SISTE TALEN: Valgkamparrangementet i Rawalpindi i dag ble det siste Benazir Bhutto gjorde. Foto: MIAN KHURSHEED / REUTERS Vis mer

Hun beskriver også sin egen tidlige oppvåkning i forhold til islamistisk terrorisme, og hevder at hennes planer om å slå ned på terrorister i Pakistan var årsaken til at hun i 1996 ble styrtet av den pakistanske hæren (etter beskyldninger om at Bhutto og hennes mann hadde plyndret statskassa for 1,5 milliarder dollar) samtidig som faren ble henrettet.

«Jeg er det terroristene frykter mest av alt. En kvinnelig politisk leder som kjemper for å gjøre Pakistan moderne. Nå prøver de å drepe meg», sier hun i Parades intervju.

Så fikk hun altså rett, altfor snart.

- Vi må ut på gatene

I det som er et av hennes aller siste lengre intervjuer skildrer hun også detaljert det som skjedde under bombeangrepet i oktober, da hun vendte tilbake til Pakistan til stormende jubel

Da sprengladningen gikk av så hun biter av hjernemasse, kjøtt og fingre fra medlemmer av «Benazir\'s Brigade» fly forbi. De unge vaktene hadde båret røde skjorter med påskriften «Jeg gir mitt liv for Bhutto».

Bhutto lot seg ikke rokke, og var kort tid etter igjen å se i offentligheten, med minimal beskyttelse.

- Vi må være ute i gatene. Ellers vinner terroristene, sa hun da Parades journalist fulgte henne i november.

- Jeg er det terroristene frykter mest av alt

Selv om 54-åringen var regnet som en USA-nikkedukke av sine fiender, uttalte hun seg svært kritisk til amerikanernes framferd i Pakistan.

- Hva ville du ha sagt til president Bush om du hadde muligheten?, spurte Parade-journalisten.

- Jeg ville ha sagt: "Din politikk som støtter diktaturet er i ferd med å ødelegge landet mitt". Nå tror jeg al-Qaida kan komme marsjerende inn i Islamabad om to til fire år, svarte Bhutto pessimistisk.

- I sitt rette element

Den tidligere statsministeren fikk aldri sjansen til å vinne valget i januar og prøve å få Pakistan på rett kurs. Ifølge fotografen John Moore, som sto like ved, skjedde attentatet da Bhutto strakk seg ut av soltaket for å hilse sine støttespillere i stedet for å holde seg i den beskyttende bilen.

Men den sta åpenheten ble hennes bane.

- Plutselig kom det noen få pistolskudd, og så forsvant hun, hun falt ned gjennom soltaket, sier han til CNN.

- Hun var åpenbart i sitt rette element. Hun prøvde bare å komme så nær folk som mulig - og de som var etter henne så det komme.

<B>FOR SENT:</B> I Parade Magazines eksklusive intervju med Bhutto fra slutten av november gjør hun det klart at hun ikke ville la terroristene tvinge henne til taushet - eller til å gjemme seg i pansrede biler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer