Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er dolket i ryggen

- De har sviktet meg, men det som er verre, er at de har sviktet sine venner og landsmenn i Sierra Leone, sier Svein-Arne Laukli. 21 av de 23 afrikanske spillerne han fikk til Norway Cup rømte i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laukli har i 15 måneder tatt seg av foreldreløse barn fra hovedstadens Freetowns østlige bydeler i Sierra Leone. Han har gitt dem penger fra egen lomme, støttet dem slik at de skal få seg et minimum av utdannelse og han har gitt dem muligheten til å utvikle seg som fotballspillere.

Sakte men sikkert kom ideen om å ta dem med til Norge på Norway Cup. Med pengestøtte fra Utenriksdepartementet, Flyktningerådet og private firmaer fikk Laukli samlet sammen nok midler til å fly dem til Norge. Mange av dem hadde aldri vært utenfor Freetown.

Store kontraster

Svein-Arne Laukli er fryktelig skuffet over det som har skjedd, men samtidig uttrykker han forståelse for det de har gjort.

- Tenk deg selv, å komme fra det landet i verden som ligger på bunn av alle fattigdomslister, til det landet som troner øverst på de samme listene, sier han.

Han synes det er ekstra trist hvis det som har skjedd vil føre til at et lignende prosjekt vil bli gjennomført senere.

Ødelegger for andre

Alle som fikk være med til Norge visste at det var andre som venter på en lignende mulighet.

- Da vi dro fra Freetown sto de yngre gutta i laget og gråt på kaia. Jeg måtte trøste dem og fortelle at neste gang, når de var litt eldre, var det deres tur å få være med til Norge. Det er det som gjør at jeg er så forbanna på de som stakk, sier Laukli.

- Vi tror de kan ha samarbeidet om denne forsvinningen med noen av sine landsmenn som bor i Oslo, sier Steinar Sørlie, generalsekretær i Flyktningerådet.

De 21 personene som forsvant etterlot seg alle eiendeler på Abildsø skole. Alt av klær, sko, kofferter lå igjen. Ingenting var tatt med. Det styrker Flyktningerådets teori om at noen har hjulpet guttene. Etter hva Dagbladet.no får opplyst fikk de 300 kroner hver da de kom til landet. I tillegg fikk de 250 kroner hver i går.

- De er ikke vant til å bruke penger, og de har brukt svært lite så langt. De skulle ut og kjøpe presanger om noen dager, sier Laukli.

Meld dere!

Han tror noen få i gruppa har påvirket de andre til å bli med å rømme. Det er fortsatt en gåte hvordan de har klart å komme seg forbi vaktholdet på Abildsø skole om natta. Tre av de som har meldt seg for politiet, tok nattoget til Stavanger. Toget dro fra Oslo i går kveld, like før klokka 23. Det var i oljebyen like etter klokka 7 i morges. Omlag en time senere troppet de opp på politihuset. Hvor de andre er, er fortsatt ikke kjent.

- Jeg tror noen sitter der ute i skjul et sted og angrer bittert på det de har gjort, sier Laukli.

Han ber spillerne om å ta til vettet og komme tilbake.

- Husk det er aldri for sent å snu.

SKUFFET: Dette et et tillitsbrudd mot meg og de andre ungdommene i Freetown, sier Svein-Arne Laukli.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media