«Jeg er drita lei av at folk sier jeg er rik og vellykket»

Denne uka har Olaf Henning Thommessen (37) fått føle hvordan det er å være midtpunkt for en opprivende politisk maktkamp. - Det har ikke skremt meg, sa han til Dagbladet mens han ventet på å bli hentet av kona, supermodellen Vendela Kirsebom (37), i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thommessen er litt sliten, men også oppspilt og inspirert av et flere timer langt møte med valgkomiteen og pressekonferanse om maktkampen mellom ham og Sponheim.

Han sier han er «drita lei av at folk sier at jeg er rik og vellykket» fordi han bor i en 8- 10 millioners villa på Vinderen i Oslo.

- Dette bildet av en wonderboy kjenner jeg meg ikke igjen i, sier han.

Han har bare tre kvarter før hans kone, den internasjonalt berømte modellen Vendela Kirsebom, kommer for å hente ham. En enslig innleid konsulent jobber overtid i hans konsulentfirma, Thommessen & Co. AS.

- Kan du huske øyeblikket som fanget din politiske interesse?

- Da var jeg åtte år gammel og leste boka om Muhammad Ali «The Greatest». Om hvordan han kjempet for å bli godtatt av de hvite, men likevel ble angrepet av en gjeng og derfor kastet gullmedaljen sin. Det gikk opp for meg hvor blodig urettferdig rasisme er.

Gründer

Sommeren 2002 realiserte Olaf Thommessen en drøm: Han sluttet i direktørjobben i satellittselskapet Nera og startet eget konsulentselskap. Han fikk med seg tungvektere som tidligere NHO-president, nå stortingsmann for Høyre, Leif Frode Onarheim, og tidligere sjef for NIKE i Norge, Erik Mathisen, som styremedlemmer. Planene var vidløftige. I et intervju med Finansavisen under tittelen «Olaf Askeladden» i fjor sommer skrøt gründeren av at han hadde tjent penger fra dag én og de nå var seks ansatte og hadde tre av verdens 150 største selskaper som kunder:

- Vi leverer 80 prosent av McKinsey til 20 prosent av prisen, sa Thommessen og snakket om en mangedobling av omsetning og nytt kontor i Genève.

Det intervjuet angrer han på i dag. Noen uker seinere var kassa i firmaet bunnskrapt og to ganger måtte firmaet be om betalingsutsettelse.

- Det var aldri snakk om konkurs, men det var et søvnløst mareritt enkelte dager. Hvis man ikke skal ta opp store lån, er det største problemet ved å starte ny virksomhet at utgiftene kommer fra dag én, mens inntektene kommer seinere.

En av kundene til Thommessen, Kongsberg Defence & Aerospace, produserer og selger overvåkingsutstyr og raketter til bruk i krig.

- Vi er svært fornøyd med den jobben firmaet gjorde. Vi har fortsatt kontakt, men dette oppdraget er nå over, sier direktør Tom Gerhardsen til Dagbladet.

Thommessen er forundret over hvem som har lekket ut kundeforholdet, men er ikke betenkt over å jobbe for våpenindustrien.

- Den har en sterk og viktig tradisjon i Norge og betyr mye både når det gjelder underleverandører og teknologisk utvikling, sier han.

Statsråd

- Hva må til for å utvikle næringslivet?

- Nyskapning er blitt som været: Alle snakker om det, men ingen kan gjøre noe med det. Det er altfor mange hindringer når det gjelder lover og regler, f.eks. ville midlertidige ansettelser vært et svært viktig politisk tiltak, sier Thommessen og ser på klokka.

- Jeg kunne snakke om dette i timevis, men det har vi ikke tid til. Unnskyld meg altså, det er ikke meningen å være arrogant.

Thommessen bedyrer at alt går meget bedre med konsulentfirmaet nå. Snart er endelig en tredje partner på plass.

Styremedlem Onarheim sier dette om daglig leder Thommessen:

- Han takler mediepresset godt. Han har et åpent utseende, det kan være et problem, men det er jo mest forfriskende. Han virker reflektert og vet hva dette innebærer.

- Og som bedriftsleder?

- Han ville aldri gjort det godt som revisor. Med det mener jeg at han ikke er så opptatt av detaljer.

Partileder

Selv sier Thommessen at han ikke kan planlegge at han skal bli partileder eller statsråd.

- Enhver som driver med politikk ønsker seg en posisjon når tida er moden for det. Foreløpig sitter jeg bare i sentralstyret. Uansett prøver vi å gjøre firmaet mer uavhengig av meg.

- Hvorfor kan du ikke si klart fra om at du vil bli nestleder?

- Fordi det ikke er opp til meg. Nå får valgkomiteen legge sin kabal, og så må jeg forholde meg til det.

- Har denne uka vært slitsom?

- Ja, men også givende. Den har iallfall ikke skremt meg.

- Er du en venn av Sponheim?

- Jeg ser på ham som en nær kollega, men han har vært en suksesshistorie for Venstre når man vurderer innflytelse, selv om vi alle er enige om at vi skulle hatt større oppslutning.

- Hva betyr familien?

- Veldig, veldig mye. Vendela har vært en viktig samtalepartner for meg hele veien og spesielt siden valgkampen. Og så har vi to døtre som heldigvis fortsatt er pappajenter.

- Du blir kalt Norges svar på Arnold Schwarzenegger?

Tabbene

- Jeg tror det må skyldes overkroppen min, nei da, det er helt uproblematisk.

- I fjor ble det store oppslag fordi du brukte to tsjekkere til å sette opp gjerde rundt millionvillaen din svart. Angrer du?

- Jeg vil aldri gjøre det igjen, det kan jeg garantere siden det er ulovlig.

- Dere har en praktikant fra Filippinene som ikke tok med seg barna da hun kom til Norge?

- Ja, og det fikk vi først vite tre dager etter at hun var kommet. Det er ingen ønskelig situasjon, men hun ønsket det så sterkt selv og nå har hun tjent så mye at hun bygger hus for familien sin. Hun er hos oss fortsatt, men har ikke lov til å arbeide her lenger enn to år.

- Angrer du også på at du ikke gjorde opp med kemneren i Oslo slik at du hadde sluppet utleggsforretning?

- Jeg skulle gjerne betalt, men det er faktisk ikke slik at jeg bare kan ta 250000 kroner ut av lufta.

- Du hadde ikke penger, men folk tror du er mangemillionær. Du bor jo i en villa på Vinderen til en verdi av 8- 10 millioner.

- Jeg er drita lei av at folk sier at jeg er rik og vellykket. Det er ikke lettere for meg enn for andre å starte en ny bedrift. Det koster mye i form av penger og arbeidsinnsats. Dette bildet av en wonderboy kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg har jobbet hardt og jeg har fått mine bøtter med motgang.

Jeg har gjort mine tabber og vil gjøre det igjen, sier Thommessen engasjert - og irritert.

Men så er klokka 18 og Vendela venter utenfor. Vi haster ut. Vendela i grønn gammel Range Rover står ulovlig parkert oppå brøytekanten.

- Noe bilde tror jeg ikke hun er interessert i. Hun lever jo av sitt ansikt, og nå kommer hun rett fra treningsstudio.

Men Vendela er bare blid bak rattet og sier:

- Et bilde, ja. En klem, nei.

HENTET AV VENDELA: - Jeg kjenner meg ikke igjen i bildet av en wonderboy, sier Olaf H. Thommessen (37), som mange i Venstre vil ha som ny partileder i stedet for Lars Sponheim. Etter intervjuet med Dagbladet ble han hentet av sin kone, den berømte modellen Vendela Kirsebom (37).