- Jeg er drittlei pressen

- Jeg er ikke bare lei, jeg er drittlei av norsk presse, sier Kjell Inge Røkke. Han mener norske journalister ikke er opptatt av fakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er på høy tid at media går i seg selv og diskuterer egne retningslinjer. Jeg mener bestemt å ha sett en trend hvor det journalistiske håndverket er forvitret til fordel for det lettvinte, blant annet ved bruk av anonyme kilder. Kritikk kan være positiv hvis den er velfundert, men grunnløs kritikk er ikke akseptabel.

Symbol

Kjell Inge Røkke får oppmerksomhet så det holder om dagen: Fra Folketrygdfondet som mener småaksjonærene behandles stemoderlig, fra folkeregisteret som vil flagge mannen hjem, fra Borger A. Lenth som er kritisk til aksjetilbudet og fra pressen som sliter med å finne ut av Røkkes finansielle status.

- Jeg er ikke bare privatpersonen, industrimannen eller næringslivslederen Kjell Inge Røkke. Jeg har for lengst innsett at jeg er blitt et produkt eller symbol for media. Men betyr det at jeg skal være uten beskyttelse, spør landets mest omtalte fisker.

- Og har jeg synspunkter eller tar igjen overfor pressen, oppfattes jeg som aggressiv, frustrert og bitter. Sikkert også i dette intervjuet, sier Røkke til Dagbladet.

Så har da også romsdalingen en sjelden evne til å tiltrekke seg fotografenes blitzregn.

- Man kan ha krig i Bosnia, men likevel setter dere min venninne og meg på forsida.

Pengebruk

Og kanskje ber han om det. Ikke bare har Røkke i løpet av en håndfull år erobret en av landets eldste og største pengebinger, han akter også å svømme i den helt alene. Raidet mot Aker savner sidestykke i norsk bedriftshistorie. Nå ønsker han en bit av den norske oljeformuen.

At mannen i tillegg omgir seg med dyre båter, lave biler, storslåtte hytter og vakre blondiner, gjør ikke interessen mindre.

- OK at jeg koster på meg en del materielle goder og at jeg kanskje ikke alltid er like diskré som for eksempel folkene bak de høye hekkene og syrinbuskene. Husk at det har vært en førstegenerasjon i disse familiene. Men det skal ikke gjøre meg til fritt vilt for pressen. Det er nesten som å si at det er legitimt med voldtekt dersom en kvinne kler seg utfordrende.

- Men du forstår vel at enkelte blir provosert av pengebruken din?

- Jeg forstår at enkelte reagerer, men det jeg bruker er små prosenter av hva jeg faktisk eier. Oppmerksomheten rundt mitt private forbruk er sterkt overdrevet.

Holder hemmelig

Når finansmannen til tross for sitt pengebruk lykkes med å godblunke til både Jens P. Heyerdahl, Yngve Hågensen og Kjell Magne Bondevik, blir mysteriet Røkke nær komplett. Mye skyldes at Røkke nekter å snakke om det de fleste lurer på: Hvor stor gjelden er.

Svaret er å finne i bortgjemte regnskaper i skatteparadiset De nederlandske antillene. Der ligger morselskapet i TRG-systemet, et nett av selskaper finansedderkoppen Røkke har spunnet rundt sin forretningsdrift.

Enkelte (navnløse) analytikere mener gjelden totalt er på svimlende åtte milliarder kroner. I så fall kan forsøket på å overta hele Aker RGI tolkes som et nødvendig grep for å skaffe seg penger til utålmodige kreditorer. Andre mener gjelda i praksis er null. Selv fnyser Røkke av regnestykkene. Og av norsk presse:

- Det er altfor mange journalister som har forutinntatte holdninger. Dere snakker om slakt, tømming av kassa, kompiskjøring og jeg vet ikke hva, men er ikke interessert i å gå inn i fakta rundt de industrielle prosessene som ligger til grunn for våre beslutninger.

- Men hvorfor vil du ikke svare på hvor stor gjelden er?

- Dere har rett og slett ikke krav på innsyn i mine private disponeringer.

Tykkhudet

- Jeg har blitt tykkhudet etter hvert, men synes det er trist å se at objektivitet, saklighet og grundighet kastes over bord fordi man skal selge flere aviser eller skaffe flere seere. Det virker som mange journalister lider av skrapesjuke.

Men det er ikke bare norsk presse som er på jakt etter Kjell Inge Røkke. Folkeregisteret truer med å flagge mannen hjem til Norge.

- Jeg flyttet ut som fisker i 1980, har tjent mine penger i utlandet og har flagget hjem min arbeidende formue til Aker RGI. Hvis jeg blir flagget hjem skattemessig, må jeg betale formuesskatt på det jeg har tjent i utlandet.

Røkke synes han fortjener bedre:

- Hvor mange andre har flagget hjem en formue på min størrelse de siste årene? Hvor mange har brukt mer penger til veldedighet og sosialt engasjerende ting som fotballstadion, fotball og kultur? Jeg forlanger ikke å få noen takk, og det føles positivt å bidra til noe som mange andre og jeg selv kan glede oss over.

Fanbrev

Om folkeregisteret ikke står på Kjell Inge Røkkes ti-på-topp-liste, er han påpasselig med å holde seg inne med folk flest. Så er han da også kåret til den norske menn ser mest opp til.

- Jeg får fanbrev hver dag, jeg. Så du må skille mellom det norske folk og det frustrerte mellomsjiktet i det akademiske tempelrensermiljøet. Det norske folk er rettferdig.

...nei, nå må jeg inn og tjene mer penger!