- Jeg er drittlei

Ikke alle er like fan av konseptet «Rampenisse».

TIDKREVENDE: Å ha rampenisse i hus kan være tidkrevende. Det fører gjerne også med seg litt ekstra søl. Foto: Privat
TIDKREVENDE: Å ha rampenisse i hus kan være tidkrevende. Det fører gjerne også med seg litt ekstra søl. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Rampenissen» har på få år blitt svært populær, og for mange barn har det blitt en viktig tradisjon at den rampete nissen flytter inn fra 1. desember.

Facebook-gruppa med samme navn har bikket over 110 000 medlemmer. Her deler voksne tips og triks til morsomme rampestreker nissen kan gjøre gjennom adventstida.

- Drittlei

Og selv om de fleste virker svært begeistret for det nye fenomenet, så er det ikke alle som deler den samme entusiasmen. Å ha rampenisse i hus kan nemlig by på en del ekstraarbeid.

Flere i gruppa har tatt til orde og uttrykt hvilket ork det er å stelle i stand noe til når barna våkner dagen etter.

- Jeg er drittlei, skriver Linn Ekstrøm Robertsen.

Hun har to barn og har hatt rampenisse i totalt seks år. Det betyr over 140 rampestreker.

Eldstemann har blitt 16 år og tror ikke lenger på rampenissen. Dattera hennes på ni er imidlertid fortsatt overbevist om at rampenissen finnes.

- Hun er hundre og ti prosent sikker på at de lever. Det er ikke noen tvil! Hun tror til og med at jeg har vært på Nordpolen og redda dem ut av en lekemaskin de satt fast i, sier Robertsen til Dagbladet.

Tom for ideer

I husholdningen Ekstrøm Robertsen er det nemlig to rampenisser - Alva og Gandalv.

Robertsen forteller at det var gøy i starten, og at det for så vidt er gøy hvert år, da det gleder minstejenta.

- Men allerede på dag fire slipper jeg opp for ideer. Jeg tenker hvert år at dette skal gå bra. Men hver dag tenker jeg: «Skitt, hva gjør jeg nå».

LURTE DATTERA: Mamma Linn lurte dattera og sa at hun hadde vært på Nordpolen og reddet husets rampenisser. Da måtte hun ty til et lurt triks for å overbevise niåringen. Foto: Privat
LURTE DATTERA: Mamma Linn lurte dattera og sa at hun hadde vært på Nordpolen og reddet husets rampenisser. Da måtte hun ty til et lurt triks for å overbevise niåringen. Foto: Privat Vis mer

Hun sier at mange lager liste på ulike rampestreker før desember kommer, men innrømmer at hun ikke er like rutinert.

- Det er litt mer enn «litt» ork når man legger seg halvdød klokka 03.00 på natta, og etter å ha krypi godt under dyna i et iskaldt hus, kommer på at «faen, de forbanna rampene». Da er det opp igjen, og ned å bruke en times tid på å gjøre i stand noe, sier Robertsen.

- Ja, jeg er ganske lei. Men jeg har ikke hjerte til å stoppe heller, legger hun til.

Klar advarsel

På Facebook florerer det med kreative rampestreker, til glede for mange barn.

- Tenker du at noen drar det litt langt?

- Det er kjempekult, men fy fader.. Der er ikke jeg. Noen fyller for eksempel badekaret med gummibjørner. Der går grensa mi. Jeg kunne kanskje strukket meg til å fylle vasken. Mange tar helt av. Til tider kan jeg kanskje gjøre det selv også, men for hver rampestrek er det litt mindre innsats fra min side, forteller Robertsen.

Selv om mor i huset er lei, har hun bestemt seg for å holde på fram til dattera selv er klar for å avvikle rampenissen. Hun har dog en klar oppfordring til de som vurderer å starte med rampenisse:

- Ikke gjør det. Dere vet ikke hva dere begir dere ut på. Det er mer jobb enn man tenker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer