- Jeg er dypt rystet

Byråden i Oslo må regne med å få så øra flagrer av sosialminister Guri Ingebrigtsen, som er forferdet over Oslo kommunes behandling av dødssyke Thorleif Kåre Zachrisson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødssyk far (59) kastes ut

Da sosialministeren leste Dagbladet i går om Oslo kommunes behandling av den dødssjuke tobarnsfaren, vurderte hun der og da å ringe Dagbladet. Hun lot være, og konkluderte at hun heller fikk ta opp kritikken med Oslos byråd Erling Lae.

Da Dagbladet i stedet ringte, satt Ingebrigtsen i middagsselskap. Hun fant det viktigere å snakke med Dagbladet:

Skulle skjerpe seg

- Jeg er dypt rystet, særlig fordi Oslo kommune lovet å forbedre seg etter at en mann frøs i hjel etter å ha blitt kastet på gata nylig. Kommunen sa tydelig etter dødsfallet at den ikke skulle føre en slik umenneskelig politikk. Den er umenneskelig og urimelig, sier statsråden.

I mars sa en ydmyk kommuneledelse at rutinene skulle endres umiddelbart. Folk som slet økonomisk skulle fanges opp og få hjelp.

Løftebrudd

- Jeg forsto det slik at kommunen skulle gi hjelp før de eventuelt sendte et brev om utkastelse. Da fatter jeg ikke at slikt kan skje igjen, sier Ingebrigtsen.

Årsaken til at Zachrisson og hans familie kastes ut av sin kommunale leilighet i Oslo, er at de ligger én måned etter med husleia.

Sosialkontoret reagerte da Zachrisson fikk pengeproblemer, men hjelpen han fikk var en brosjyre stukket i hånda.

- Det er ingen god oppfølging. Kommunen må da kunne sende noen som informerer folk om deres rettigheter, sier sosialministeren, som understreker at hun bare kjenner saken gjennom Dagbladet.

Lae på teppet

- Dette er så grovt at jeg vil snakke med byrådet i Oslo selv, sier sosialministeren.

Hun hadde allerede invitert Oslo kommune til en samtale seinere i denne måneden - om nettopp boligpolitikken.

- Men etter det som nå kommer fram, vil jeg på mandag sørge for å innkalle dem til et møte umiddelbart, sier Ingebrigtsen.

- Kommunens politiske ledelse sier Zachrisson bare må kontakte sosialkontoret mandag så løser nok saken seg. Kommentar?

- Det er forferdelig at det skal være nødvendig å få et tosiders oppslag i Dagbladet for å bli hørt i en sak som er av så basal karakter. Norge skal være et samfunn der basisbehov skal være dekket, og bolig anser jeg som et basisbehov, sier ministeren.

Fillebeløp

Zachrisson selv tror kommunen vil kaste han og hans familie ut av leiligheten, hvor de har bodd i 18 år, fordi de kan tjene mer penger på å leie leiligheten ut til noen andre.

Ingebrigtsen sier Oslo ikke eren fattig kommune:

- Her er det snakk om 4000 kroner, så vi hører at agendaen er noe annet.

- UMENNESKELIG: - Oslos sosialpolitikk er umenneskelig og urimelig. Det er forferdelig at det skal være nødvendig med et tosiders oppslag i Dagbladet for å bli hørt i en sak av så basal karakter, sier Ingebrigtsen.